Kurumda, noterde yapılmayan ve kişiler arasında düzenlenen alacak devir sözleşmelerine dayanılarak ödemeler yapılmaktadır.

Alacağın devredilmesi (temlik) sözleşmelerine ilişkin esaslar, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 183, 184, 185 ve 186’ncı maddelerinde düzenlenmiştir. Burada açıklanan hükümlere göre; Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir. Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır. Alacağın devri sözü verme, şekle bağlı değildir.

Belediyenin mal ve hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle borçlu bulunduğu gerçek ve tüzel kişiler, alacaklarını bazen tek taraflı bir irade beyanına dayanan dilekçe ile, bazen de iki tarafın da imzaladığı bir dilekçe ile üçüncü kişilere devredilmekte, bu yazılı beyanlara dayanılarak ta ödemeler üçüncü kişilere yapılmaktadır.

Temlik, alacağın devri işlemleri hukuki sonuçları itibariyle bir sözleşmedir.


Alacağın temlik sözleşmesinin noterde düzenlenmesi kanunen zorunlu bir durum da değildir. Adi yazılı şekilde de düzenlenebilmektedir. Fakat temlik tarihi ya da imzalar yüzünden oluşabilecek itirazları önlemek adına Temliknamelerin noter tarafından tasdik edilmesi hukuki olarak birçok riski ortadan kaldıracaktır.

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin ödemenin kimlere yapılacağını


açıklayan 7’nci maddesinde, herhangi bir alacağı temellük eden kişilere yapılacak ödemelerde, noterce onaylanmış alacak temliknamesinin aranması gerektiğini belirtmektedir.

Bu nedenlerle temlik edilen alacakların ödenmesinde noterce düzenlenmiş alacak temliknamesinin aranması, itirazların ve tereddütlerin giderilmesi bakımından daha uygun olacaktır.

Kamu idaresi cevabında; Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinim 7. Maddesi doğrultusunda oluşabilecek itirazların ve tereddütlerin giderilmesi bakımından Belediyemiz Mali Hizmetler Müdürlüğü nezdinde yeni yapılacak temlik işlemlerinde, noter tarafından yapılmış temlik işlemleri haricinde temlik işlemi kaydı yapılmayacaktır.

Sonuç olarak Belediyede hak sahipleri tarafından üçüncü kişilere devredilen alacaklara ilişkin olarak düzenlenen temlik sözleşmeleri noterde tescil edilmemiştir. Oysa Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğine göre, ancak noterlikçe düzenlenen temlik sözleşmelerine istinaden alacağın devredildiği kişilere ödeme yapılması gerekmektedir. Kurum cevabında, bundan sonraki uygulamalarda bulgu konusu hatanın giderileceği belirtilmiştir. Muhasebe birimince, noterde düzenlenmemiş olan temlik sözleşmelerine istinaden ödemeler yapılması nedeniyle Yönetmeliğin söz konusu hükümlerine aykırı hareket edilmiştir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?