Karar Künyesi
Kamu İdaresi mülkiyetinde yer alan taşınmazlar üzerinde ihale yapılmaksızın intifa hakkı tesis edildiği görülmüştür.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesinde, belediyelerin kira ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi işlemlerinin bu Kanun’da yazılı hükümlere göre yürütüleceği; 35’inci maddesinde de ihale usullerinden bahsedilmiş bu ihale usullerinin sırasıyla kapalı teklif, belli istekliler arasında kapalı teklif, açık teklif, pazarlık ve yarışma usullerinden oluştuğu, işin gereğine göre bu usullerden hangisinin uygulanacağı, bu Kanun hükümlerine uyularak idarelerince tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.
Mezkur Kanun’un “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi, Türk Borçlar Kanunu ile Türk Medeni Kanunu’nun mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ile ilgili maddelerinde gösterilmiş işlemleri şeklinde ifade edilmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında intifa hakkı sınırlı ayni hak olarak sayılmış olup Kanun’un “Sınırlı Ayni Haklar” başlıklı İkinci Kısmı’nın kanun gerekçesinde, yürürlükteki metnin "Mülkiyetin Gayri Aynî Haklar" şeklindeki kısım başlığının "Sınırlı Aynî Haklar" şeklinde değiştirildiği; “İntifa Hakkı” başlıklı 794’üncü maddesinde, intifa hakkının taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabileceği ve hakkın sahibine tam yararlanma yetkisi sağlayacağı hüküm altına alınmıştır.
5393 sayılı Kanun’un “Meclisin görev ve yetkileri” başlıklı 18’inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince taşınmaz mal üzerinde sınırlı ayni hak tesisine süresi 30 yılı geçmemek üzere karar verilebileceği belirtilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; 4721 sayılı Kanun kapsamında intifa hakkının sınırlı ayni hak olduğu, sınırlı ayni hak ifadesinin 2886 sayılı Kanun kapsamındaki mülkiyetin gayri ayni hak tesisini ifade ettiği ve dolayısıyla intifa hakkı verilebilmesi için ihale yapılmasının mevzuatın gereği olduğu aşikârdır.
Yapılan inceleme neticesinde, Kamu İdaresi mülkiyetinde yer alan üç adet taşınmazın 2886 sayılı Kanun kapsamında ihale yapılmaksızın taşınmazlar üzerine intifa hakkı tesis edildiği tespit edilmiştir.
Kamu İdaresi cevabında, söz konusu taşınmazların 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18’inci maddesinin (e) bendi ve Türk Medeni Kanunu’nun 794’üncü maddesi hükümlerine dayanılarak Belediye Meclisi tarafından işlem tesis edildiği ve söz konusu taşınmazlar üzerinde intifa hakkı belirlenen sürenin bitiminde mevcut Yasalardaki süreler göz önünde bulundurularak işlem gerçekleştirileceği ifade edilmiştir.
İntifa hakkının tesisi açısından yetkili merci Belediye Meclisi olsa da 2886 sayılı Kanun’da taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak tesisisinin ihale yapmak suretiyle verilebileceği, bu nedenle Kamu İdaresi tarafından tesis edilen işlemin mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmektedir.
Kamu İdaresi mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde intifa hakkı tesis edilebilmesi için 2886 sayılı Kanun’a uygun şekilde ihale yapılması gerekmektedir.