Karar Künyesi
Serbest tüketici statüsündeki Üniversite tarafından, yeterli teklif verilmemesi nedeniyle ihale yoluyla alımı yapılamayan doğalgaz ihtiyacının temini için ilgili dağıtım firması ile yıllık
alım bedeli üzerinden herhangi bir protokol yapılmadığı, ödemelerin aylık olarak firmanın düzenlemiş olduğu faturalara istinaden yapıldığı görülmüştür.
4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu ve Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile doğalgaz piyasası Devlet tekelinden çıkarılıp özel sektörün de faaliyet göstereceği bir alan haline gelmiştir. Söz konusu mevzuatlar uyarınca, Serbest Tüketici statüsünde olan abonelere, Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından lisans verilen tedarikçi firmalarla anlaşma yaparak daha uygun fiyatlarla piyasadan doğalgaz temin edebilme yolu açılmıştır. Hangi abonelerin serbest tüketici olabileceğine ilişkin yetki EPDK’ya verilmiştir.
EPDK’nın 26.12.2013 tarihli ve 4793 No’lu kararına göre; konut tüketicileri (evsel tüketiciler) hariç olmak üzere tüm işyerleri serbest tüketici statüsünde sayılacaktır. Buna göre bir kamu kurumu olan Üniversite serbest tüketici statüsündedir.
Buna göre, serbest tüketici statüsünde bulunan Üniversite tarafından doğalgaz dağıtım firması ile yıllık alım bedeli üzerinden bir protokol yapılarak, doğalgazın daha uygun fiyatlarla temin edilmesi mümkündür.
Yapılan incelemede Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından doğalgaz ihtiyacının yıllık alım bedeli üzerinden herhangi bir protokol yapılmadan aylık düzenlenen faturalar karşılığı ödeme yapmak suretiyle temin edildiği tespit edilmiştir. Yıllık alım bedeli üzerinden bir protokol yapılması halinde daha düşük fiyatlarla doğalgaz alınabileceği halde, ihtiyacın doğrudan tek satıcının düzenlemiş olduğu aylık faturalar karşılığında temin edilmesi durumunda kamu zararı oluşabileceği değerlendirilmekle birlikte, bu hususun 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nda belirtilen kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılması ilkesine de aykırı olduğu düşünülmektedir.
Kamu idaresi cevabında, ilgili firmaya protokol yapılmak üzere yazı yazıldığı ancak firmadan herhangi bir geri dönüş alınamadığı belirtilmiş, protokol yapılamadığından ve doğalgaz alımının süreklilik ve aciliyet arz ettiğinden fatura karşılığı alımın zorunlu hale geldiği ifade edilmiştir. Ayrıca protokol yapılarak doğalgazın daha uygun fiyatla temin edilebilmesi için gerekli çalışmaların da takip edileceği belirtilmiştir.