Canlı müzik yayını yapan işletmelerden 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre alınması gereken eğlence vergisi tahakkuk/tahsilatlarının yapılmadığı görülmüştür.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 17’nci maddesinde, Bu Kanunun 21’inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi olduğu, 18’inci maddesinde eğlence yerlerini işleten gerçek veya tüzel kişilerin verginin mükellefi olduğu, 19’uncu maddesinde bira, alkollü içki içilmeyen, satılmayan ve ruhsatnamelerde kahvehane, kıraathane, çayhane ve çay ocakları olduğu belirtilen yerlerden vergi alınmayacağı, 20’nci maddesinin üçüncü fıkrasında biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde için mahiyetine göre çalışılan her gün için Belediye Meclislerince takdir edilecek miktar olduğu, 21’inci maddesinde biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinden günlük 5 ila 100 TL


arasında vergi alınacağı, 22’nci maddesinin üçüncü fıkrasında biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerlerinde ki her aya ait verginin o ayı takip eden ayın 20’nci günü akşamına kadar ilgili belediyeye yatırılacağı belirtilmiştir.

Belediye sınırları içinde canlı müzik izni olmadan canlı müzik yapan işletmelerle ilgili gerekli denetimler yapılarak idari para cezaları Encümen tarafından tahakkuk ettirilmektedir. Ancak canlı müzik izni olmasa da, söz konusu faaliyetin izinsiz olması eğlence vergisinin doğmadığı anlamına gelmemektedir. Yani canlı müzik yapılması ile birlikte eğlence vergisi açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olduğundan dolayı canlı müzik yapılan gün kadar eğlence vergisinin beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir. Kişilerin beyan etmemesi durumunda, Belediyenin ilgili birimince tespit edilen ve idari para cezasına neden olan eyleme ilişkin bilgilerin gelir servisine bildirilerek idarece gerekli işlemin yapılması gerekecektir. Yapılan incelemede canlı müzik izni olmayan işletmelere idari para cezası uygulanmasına karşın, eğlence vergisiyle ilgili herhangi bir işlemin yapılmadığı, böylece gelir kaybı oluştuğu görülmüştür.

Eğlence vergisi beyannamesinin süresinde verilmemesinin Vergi Usul Kanunu’nun 352/1 inci maddesi uyarınca birinci derece usulsüzlük cezası fiilini oluşturduğu, aynı Kanunun 336’ncı maddesinin birinci fıkrasında da cezayı istilzam eden tek bir fiil ile vergi ziyaı ve usulsüzlük birlikte işlenmiş olursa bunlara ait cezalardan sadece miktar itibarıyla en ağırının kesileceği belirtilmiştir. Vergi beyannamelerinin süreler geçtikten sonra verilmesi halinde kesilecek birinci derece usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezasının karşılaştırılarak miktar itibarıyla fazla olan cezanın kesilmesi gerekmektedir. Bu nedenle izni olup olmadığına bakılmaksızın 2022 yılı içinde canlı müzik yapılan işletmelerden alınması gerekli eğlence vergisi ile ilgili gerekli süreç işletilmelidir.

Kamu idaresinin cevabında, denetim sırasındaki uyarılar sonrası Zabıta Müdürlüğünden resmi yazı ile eğlence vergisine tabii işyeri ruhsatı olan işletmelerin listesi istenilerek bu işletmelerin beyan vermeye davet edildiği, kişilerin beyan etmemesi durumunda, Belediyenin ilgili birimince tespit edilen ve idari para cezasına neden olan eyleme ilişkin bilgilerin gelir servisine bildirilmesi sonrasında gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edilmiştir.

Canlı müzik izni olan/olmayan işletmelerden 2022 yılında alınmayan ile bu yıldan sonraki yıllar için canlı müzik yapılan her gün için belirlenen tarifeye göre eğlence vergisi tahakkuk ve tahsilatının yapılması ile 213 sayılı Kanun’un ilgili hükümlerinin uygulanması gerekir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?