Yapılan incelemelerde idare sınırları içerisindeki asansörlerin periyodik bakımının yapılması olan protokolünün, meclis kararı alınmadan imzalandığı ve protokolde muayene kuruluşundan ücret payı tahsil edilmediği görülmüştür.

İl sınırları içerisindeki hizmete sunulan asansörlerin tescil ve periyodik kontrolleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyelerin Yetkileri ve İmtiyazları” başlıklı 15’inci maddesinin (s) bendinde yer alan “Belediye sınırları içerisinde, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni hangi idare tarafından verilmiş olursa olsun, hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yıllık periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptırmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dışı bırakmak.” hükmü gereğince belediyelerin yetkisindedir.

Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliğinin “Periyodik Kontrol Ücreti başlıklı” 20 nci maddesinin 2 nci fıkrasında;“A tipi muayene kuruluşu, bina sorumlusundan ve/veya asansör yaptırıcısından tahsil edeceği periyodik kontrol ücretinin azami % 10’unu, protokol yapacağı ilgili idareye aktarır. Periyodik kontrol ücretinin ilgili idareye aktarılacak kısmı, ilgili idarenin karar organı tarafından belirlenir ve taraflar arasında imzalanacak protokolde yer alır.” Denilmektedir.

Yönetmelik hükmüne göre, söz konusu A tipi muayene kuruluşunun tahsil edeceği periyodik kontrol ücretinin azami %10 payın idarenin karar organı tarafından belirlenebileceği dolayısıyla azami olarak belirtilen bu oranın %10 ve daha altı belirlenmesi kararı belediye meclisine bırakılmıştır.

Yapılan incelemelerde, belediye meclis kararı alınmadan ilgili firma ile protokol yapılarak Belediye Başkan Yardımcısı tarafından imzalandığı, protokolün “Asansör Tescil ve Periyodik Muayene Bedeli” başlıklı 7’nci maddesinde idare lehine herhangi bir pay öngörülmediği tespit edilmiştir. Yukarıda yer alan mevzuat hükmü gereğince söz konusu protokolün yapılabilmesi için belediye meclis kararı gerekmekte olup meclis kararı olmaksızın yapılan protokolün söz konusu bu hükmü geçersizdir. Bu nedenle A tipi muayene


kuruluşunun tahsil edeceği periyodik kontrol ücretinin azami %10’una kadar idareye aktarılacak bir tutar belirlenerek belediye meclis kararı alınmalı ve bu karara istinaden protokol yapılmalıdır.

Kamu idaresi cevabında; "AYK Teknik Muayene Hiz. A.Ş. firmasıyla, 17.01.2019 tarih ve 1412 sayılı Yapı Kontrol Müdürlüğünün yazısı ile firma ile Belediyemiz arasında yapılan protokole istinaden periyodik kontrol ücreti 2019 yılının 2, 3, 4 ve 5’inci aylarında düzenli olarak Belediyemizin hesabına yatırılmaktadır." Denilmektedir.

Sonuç olarak Kamu idaresi cevabından anlaşılacağı üzere bulguya iştirak edilmiştir. Bulgu konusu hususa ilişkin gerekli düzeltmelerin yapıldığı belirtilmiş olup takip eden denetim döneminde, yapılan işlemlerin mevzuata uygun hale getirilip getirilmediği izlenecektir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?