Karar Künyesi
Özalp Belediyesi hesap ve işlemlerinin incelenmesi sırasında, imar mevzuatına aykırı uygulamalar olduğu tespit edilmiştir.
3194 sayılı Yasa'nın 11'inci maddesi uyarınca Özalp Belediyesine terkini yapılan “Özalp İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde bulunan 112 ada, 3 parsel numaralı 2.322,41 m2 yüzölçümlü” park alanı ile aynı taşınmazın bitişiğinde olan ve imar planında yol olarak işaretli olmasına rağmen, Maliye Hazinesine ait olan taşınmaz üzerine belediye tarafından 6 adet dükkan yapıldığı görülmüştür.
3030 Sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği'nin,” Kent bölgeleri tanımları ve alan kullanış şartları” başlıklı 14'üncü maddesinde ;
“…
29 Sosyal ve kültürel altyapı alanları:
…
ac - Piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları: Kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik ve imar planı kararı ile belirlenmiş; eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabileceği lokanta, gazino, kahvehane, çay bahçesi, büfe, otopark gibi kullanımlar ile, tenis, yüzme, mini golf, oto kros gibi her türlü sportif faaliyetlerin yer alabileceği alanlardır. Bu alanda yapılacak yapıların emsali (0.05) i, yüksekliği (6.50) m. yi geçemez.” denilmektedir.
203 nolu Milli Emlak Genel Tebliği ise, İmar planında yol, meydan, park, yeşil alan, otopark, toplu taşıma istasyonu ve terminal gibi kamu hizmetlerine ayrılmış yerlere rastlayan Hazineye ait taşınmaz malların kamuya bedelsiz terk ve tapu kaydından terkini hakkında düzenlemeler getirmiştir.
Söz konusu Genel Tebliğ'de;
“…
Iı- Tapu Kütüğünün Beyanlar Hanesine Konulması Gereken Şerhler;
” İmar kanunları uyarınca, kamu yararına kullanılmak üzere bedelsiz olarak tapudan terkin edilen Hazine taşınmaz mallarının, imar planı değiştirilerek özel mülkiyete konu hale gelmesi veya plan değiştirilmeksizin terk amacı dışında kullanılması halinde tekrar Hazine adına tescilinin yapılabilmesi için;
…
2- 3030 Sayılı Yasa Uyarınca Yapılacak Terk İşlemlerinde;
“Bu taşınmaz malın,………………m2’lik kısmı/tamamı onaylı imar planında……………………(İmar planında ayrıldığı amaç yazılacaktır.) olarak ayrılması nedeniyle, 3030 sayılı Kanunun 7. maddesinin 8. fıkrası uyarınca, kamunun ortak kullanımına açık olmak üzere tapu sicilinden bedelsiz terki yapıldığından belediyece satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. İleride, imar planı değiştirilerek kullanış şekli özel mülkiyete konu olabilecek hale getirildiğinde veya imar planı değiştirilmeksizin terk edildiği amaç dışında kullanıldığı veya kullandırıldığı takdirde tekrar aynı şartlarla ve idarî yoldan Hazine adına tescil edilir.” şerhinin tapu kütüğüne konulması sağlanacaktır.” denilmektedir.
Mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, Belediyeye park olarak kullanılması amacıyla terkini yapılan taşınmazın gerek amacı dışında kullanılması, gerekse %5 emsal oranı
üzerinde yapılaşmaya gidilmesi halinde tekrar Hazine adına tescili ile karşılaşılmaması için gerekli işlemlerin yapılması uygun olacağı değerlendirilmiştir.
Kamu idaresi cevabında; İmar mevzuatına aykırı uygulamaların olduğuna ilişkin tespit edilen bulgu konusunda gerekli hassasiyetin sağlanacağını ifade etmiştir.
Sonuç olarak Belediyeye park olarak kullanılması amacıyla terkini yapılan taşınmazın gerek amacı dışında kullanılması, gerekse %5 emsal oranı üzerinde yapılaşmaya gidilmesi halinde tekrar Hazine adına tescili ile karşılaşılmaması için gerekli işlemlerin yapılması gerekmekte olup İdare tarafından bulguya iştirak edilmiştir. Bulgu konusu tespit ile ilgili işlem yapılıp yapılmadığı takip eden denetimlerde izlenecektir.