Kiralanan taşınmazlar için yapılan değer artırıcı nitelikteki harcamaların 264 Özel Maliyetler Hesabına kaydedilmeksizin doğrudan giderleştirildiği tespit edilmiştir.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 264 Özel maliyetler hesabına ilişkin “Hesabın niteliği” başlıklı 212’nci maddesinde; bu hesabın, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi veya ekonomik değerinin sürekli olarak artırılması amacıyla yapılan giderler ile bu gayrimenkullerin kullanılması için yapılıp, kira süresinin sonunda mal sahibine bırakılacak olan varlıkların izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir.

Aynı hesabın “Hesabın işleyişi” başlıklı 213’ncü maddesine göre, bütçeye gider kaydıyla edinilen özel maliyet tutarları bir taraftan 264 Özel Maliyetler Hesabına borç, ödenecek tutar 103 Verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabı veya ilgili diğer hesaplara alacak kaydedilmelidir.

Yukarıda yer verilen Yönetmelik hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, idarenin kiraladığı taşınmazlar için yapacağı ve kira süresi sonunda mal sahibine bırakacağı varlıklara ilişkin değer arttırıcı harcamaların 264 Özel Maliyetler Hesabına borç kaydedilerek muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemelerde, kiralanan taşınmazlara ilişkin olarak 3.187.652,62 TL tutarında değer arttırıcı nitelikte harcamalar yapıldığı fakat bu nitelikteki harcamaların 264 Özel Maliyetler Hesabına borç kaydedilmeyip doğrudan giderleştirildiği tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, 264 Özel Maliyetler Hesabı ve 630 Giderler Hesabı mali tabloların doğruluğu ve güvenilirliği açısından hatalı bilgi içermektedir.

Kamu idaresi cevabında, kiralanan taşınmazlara ilişkin yapılacak değer arttırıcı nitelikteki harcamalar için 264 Özel Maliyetler Hesabının kullanılacağı ifade edilmiştir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?