İdarenin dolu olan müdür kadrolarına mevzuata aykırı bir şekilde başka müdür ve memurların vekâlet ettirildiği ve vekillerin harcama yetkilisi olarak işlem yaptıkları görülmüştür.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86’ncı maddesine uyarınca, memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği, ayrıca boş kadrolara ait görevlerinde vekâleten gördürülebileceği belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 63’üncü maddesinde; “Belediye bütçesiyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir.” denilerek harcama yetkilisinin tanımı yapılmıştır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun “Harcama yetkisi ve yetkilisi” başlıklı 31’inci maddesinde ise; “Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir.” hükmü yer almaktadır. 5018 sayılı Kanun’a istinaden çıkarılmış olan 1 Seri Numaralı Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ’de harcama yetkililerinin belirlenmesi konusunda, “5018 sayılı Kanunun 5436 sayılı Kanunla değişik 31 inci maddesinin birinci fıkrasında bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak belirlenmiştir. Bu hüküm uyarınca bütçe sınıflandırması harcama yetkilisini belirleyen temel unsur olmaktadır.” denilerek harcama yetkisinin kim tarafından kullanılacağı açıkça belirtilmiştir.

Mevzuat hükümleri bir arada değerlendirildiğinde, dolu kadroya şartları oluşmadan


vekâleten görevlendirme yapılamayacağından bahisle harcama yetkililiğinin de vekil personel tarafından kullanılamayacağı değerlendirilmektedir. Dolu olan kadrolarda yetkinin vekâleten görevlendirilen kişilerce kullanılması mevzuata aykırıdır. 657 sayılı Kanun memuriyette kadroyu esas almıştır.

Yapılan incelemede, Belediyenin 10 adet dolu müdür kadrosuna diğer müdür ve memurların vekâleten görevlendirildiği ve harcama yetkisinin de vekiller tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, dolu olan kadrolara vekâleten görevlendirme yapılmaması ve harcama yetkililiğinin de vekil personel tarafından kullanılmaması gerektiği değerlendirilmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?