Karar Künyesi
İdarenin pay sahibi olduğu şirketlerin sermaye artırım kararlarına iştirak edildiği, ancak söz konusu işlemlerin muhasebeleştirmelerinde 830-Bütçe Giderleri Hesabının ekonomik kodunun birinci düzeyinde “08. Borç Verme” yerine “07- Sermaye Transferleri” kullanılmıştır.
İdarelerin 2018-2020 dönemi bütçe hazırlıklarında esas alınacak Analitik Bütçe Sınıflandırmasına İlişkin Rehber’in “IV. Giderin Ekonomik Kodlarının Açıklamaları” başlıklı bölümünün “08- Borç Verme” alt başlıklı bölümünde; bahsedilen ekonomik kodun bir mali hakka dayanan veya Devletin teşebbüs mülkiyetinde hisse (sermaye) katılımına neden olan ve likidite yönetimi veya kazanç sağlama amaçları dışında kamusal amaçlarla yapılan ödemeleri kapsadığı ifade edilmektedir.
Aynı Rehber’in anılan başlığı altında yer alan “07- Sermaye Transferleri” alt başlıklı bölümünde ise; bu kodun bütçe dışına sermaye birikimi amaçlayan veya sermaye nitelikli mal ve hizmetlerin finansmanı amacıyla yapılan karşılıksız ödemeleri içerdiği belirtilmiştir.
Aktarılan mevzuat hükümleri doğrultusunda Belediyenin, ortak olduğu şirketlerin sermaye artırımlarına katılım sağladığı takdirde bu ödemeleri; karşılıksız bir ödemeymiş gibi sermaye transferi kodundan bütçe gideri yapmak yerine, hisse katılımı sağlama mahiyetleri nedeniyle borç verme kodundan bütçe gideri yapması gerekmektedir.
Söz konusu denetim tespitine binaen, İdare tarafından; sermaye artırımları ile oluşan muhasebe kayıtlarında ödeme konusu olan tutarların herhangi bir borca karşılık olarak değil, belediye meclis kararına istinaden karşılıksız olarak yapıldığından dolayı Sermaye Transferleri kodunun kullanıldığı ifade edilmiştir.
Ancak, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda Belediyenin, ortak olduğu şirketlerin sermaye artırımlarına katılımı sağladığı takdirde bu ödemeleri; karşılıksız bir ödemeymiş gibi sermaye transferi kodundan bütçe gideri yapmak yerine, hisse katılımı sağlama mahiyetleri nedeniyle borç verme kodundan bütçe gideri yapması gerekmektedir. Çünkü, İdarenin, bu sermaye artırımı karşılığında şirkette bulunana hissesi ya korunmakta ya da artmaktadır. Bundan dolayı sermaye artırımının bir karşılığı bulunmaktadır.
Netice olarak; İdare, %50’den fazla pay sahibi olduğu Karyapsan AŞ ve Kartursaş AŞ’nin sermaye artırımlarına 2019 yılı içerisinde toplam 4.202.525,30 TL tutarında katılım sağlamış ve bu işlemlerin muhasebeleştirmelerinde ilgisine göre 830.08 Borç Verme Hesabının alt detay kodunun kullanılması yerine hatalı olarak 830.07.01.09.04 Kamu Ortaklarına Hesabının kullanılması sonucunda 830-Bütçe Giderleri Hesabının ekonomik birinci düzey kodlarında hatalı bilgi oluşmuştur.