İhale edilen yapım işlerinde hafriyat malzemesi ve inşaat/yıkıntı atıklarının döküm alanlarına dökülmediği görülmüştür.

İhale edilen yapım işlerine ait işlerin idari şartname ve sözleşmelerinde, “Hafriyat malzemesi ve inşaat/yıkıntı atıklarının yasal döküm alanlarına yönlendirilmesi için, kullanılan araçlarda takip cihazı bulunması ve Belediyemizden " Hafriyat Toprağı, İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi " alınmış olması zorunlu olup takip cihazı ve izin belgesi bulunmayan araçlar çalıştırılmayacaktır.” düzenlemesi bulunmaktadır. Şartname ve sözleşmelerde yer alan bu hüküm gerek görüntü ve gerekse de çevresel etki açısından atıkların gelişigüzel dökülmesini önlemek açısından önemlidir. 2020/526802 ve 2021/415062 ihale kayıt numaralı işlerde yükleniciler döküm alanına döküldüğünü kanıtlayamadıkları için işin sonunda döküm bedeli kesintisi yapılmıştır. Gerek idari şartname ve sözleşmede ve gerekse de Kazı Dolgu Şartnamesinde yasal döküm sahasına nakliyenin zorunlu olduğu, kazı pozunun tarifinde “… idarenin belirleyeceği moloz döküm sahasına nakliyesi, döküm bedeli,…” denildiğine göre, hafriyat ve inşaat/yıkıntı atıklarının yasal döküm alanlarına yapılması gerekir. Yapı kontrol görevlileri işin kazı aşamasında çıkan malzemenin döküm alanlarına yapılması için gerekli denetim ve önlemi almalıdır. İşin sonunda döküm bedeli tahsilatı yapılması sorunu çözmemektedir. Yüklenici döküm alanına malzemeyi dökmemekle çevre kirliliğine neden olduğu gibi, nakliye kısmında da avantaj oluşturmaktadır.

Kamu İdaresi cevabında, ihale edilen yapım işlerinin bir kısmında hafriyatın döküm alanlarına sevkinin mutlaka yapılması hususunda öneriler doğrultusunda gerekli iş ve işlemlerin yapılacağı belirtilmiştir.

Hafriyat malzemesi ve inşaat/yıkıntı atıklarının işin yapılma aşamasında döküm alanlarına sevkinin sağlanması için yapı denetim görevlilerince gerekli denetimi yapılması gerekmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?