Karar Künyesi
Belediyenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale ile verdiği taşınmazlara ait kira sözleşmelerinin noterlikte tescil edilmediği görülmüştür.
2886 sayılı Kanun’un “Sözleşme yapılmasında müteahhit veya müşterinin görev ve sorumluluğu” başlıklı 57'nci maddesinin birinci fıkrasında, “Sözleşme yapılması gerekli olan hallerde müteahhit veya müşteri 31 inci maddeye göre onaylanan ihale kararının veya Maliye Bakanlığının vizesi gereken hallerde bu vizenin yapıldığının bildirilmesini izleyen günden itibaren 15 gün içinde geçici teminatı kesin teminata çevirerek noterlikçe tescil edilmiş sözleşmeyi, idareye vermek zorundadır.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Kanuna göre ihale komisyonunun verdiği kararın ita amirince onaylanmasından sonra 15 gün içinde ihaleyi kazanan kişi noterlikçe tescil edilmiş sözleşmeyi idareye vermelidir.
Yapılan incelemede belediyedeki kira sözleşmelerinin idare ile kiralayan arasında imzalanarak notere tescil ettirilmediği görülmüştür. Taşınmazlara ait kira sözleşmelerinin noterlikçe tescil edilmiş olması gerekmektedir.
Kamu idaresi cevabında; "Yapılan incelemede belediyemizdeki kira sözleşmelerinin idare ile kiralayan arasında imzalanarak notere tescil ettirilmediğinin görüldüğü, taşınmazlara ait kira sözleşmelerinin noterlikçe tescil edilmiş olması gerektiği belirtilmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesi Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğin 45.maddesinin 1.fıkrasında: “ İlk yıl kira bedeli, Kanunun 76 ncı maddesi gereğince her yıl merkezî yönetim bütçe kanunuyla belirlenen parasal sınırın yüzde onunu aşmayan sözleşmeler, kamu idareleri, belediyenin bağlı kuruluşu ve sermayesini yüzde elliden fazlası belediye ait şirketlerle yapılacak sözleşmeler ve ilk yıl kira bedeli ne olursa olsun tarım arazilerinin kiraya verilmesi ile büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin, geçici iş ve hizmetler için kullanılacak taşınmazların kiraya verilmesinde düzenlenecek sözleşmeler ile taksitli satış sözleşmelerinin notere tasdik ve tescili zorunlu değildir.” hükmü bulunmaktadır. Belediyemizce anılan yönetmelik hükümleri doğrultusunda işlemler yürütülmüştür." ifadesi yer almaktadır.
Sonuç olarak Kamu idaresi cevabında özetle, Antalya Büyükşehir Belediyesi Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğin 45.maddesinin 1.fıkrasında işlem tesis ettiğini bu nedenle 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale ile verdiği taşınmazlara ait kira sözleşmelerinin noterlikte tescil edilmemesi işleminin hukuka uygun olduğunu belirtmiş ise de 2886 sayılı Kanun'un 53'ncü maddesine göre Kanunda belirtilen özel hallerde sözleşme yapılması zorunlu değildir. Bu özel haller ise 51'nci maddede sayılmıştır. Bu hükme göre;" (a), (b), (c), (d), (i), (l) ve (p) bendlerinde yazılı işler için şartname düzenlenmesi, tahmini bedel tespiti, teminat alınması ve sözleşme yapılması zorunlu değildir." Bunun dışındaki tüm ihalelerde sözleşme yapılması zorunludur. Bunun yanında 57'nci madde, sözleşme yapılması
gerekli olan hallerde müteahhit veya müşteri onaylanan ihale kararının bildirilmesini izleyen günden itibaren 15 gün içinde geçici teminatı kesin teminata çevirerek noterlikçe tescil edilmiş sözleşmeyi, idareye vermek zorunluluğunu müteahhit veya müşterinin görev ve sorumluluğu olarak tanımlamıştır. Bu nedenle Kanun kapsamında yapılacak tüm sözleşmelerin noter tarafından tasdik ve tescili zorunludur.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğin 45.maddesinin 1.fıkrasında: “ İlk yıl kira bedeli, Kanunun 76 ncı maddesi gereğince her yıl merkezî yönetim bütçe kanunuyla belirlenen parasal sınırın yüzde onunu aşmayan sözleşmeler, kamu idareleri, belediyenin bağlı kuruluşu ve sermayesini yüzde elliden fazlası belediye ait şirketlerle yapılacak sözleşmeler ve ilk yıl kira bedeli ne olursa olsun tarım arazilerinin kiraya verilmesi ile büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin, geçici iş ve hizmetler için kullanılacak taşınmazların kiraya verilmesinde düzenlenecek sözleşmeler ile taksitli satış sözleşmelerinin notere tasdik ve tescili zorunlu değildir.” hükmü ise 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca aynı hüküm Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik'in 47'nci maddesinde bulunmaktadır. Bu yönetmelik hükümleri ise Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri kapsamaktadır.
Kaldı ki Antalya Büyükşehir Belediyesi Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğin 45.maddesinin 1.fıkrası hukuka uygun kabul edilse dahi hüküm, ilk yıl kira bedeli, Kanunun 76 ncı maddesi gereğince her yıl merkezî yönetim bütçe kanunuyla belirlenen parasal sınırın yüzde onunu aşmayan sözleşmeler, kamu idareleri, belediyenin bağlı kuruluşu ve sermayesini yüzde elliden fazlası belediye ait şirketlerle yapılacak sözleşmeler ve ilk yıl kira bedeli ne olursa olsun tarım arazilerinin kiraya verilmesi ile büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin, geçici iş ve hizmetler için kullanılacak taşınmazların kiraya verilmesinde düzenlenecek sözleşmeler ile taksitli satış sözleşmelerini kapsamaktadır. Ancak belediye 2886 sayılı kanun kapsamında kiraya verdiği taşınmazların bu sözleşmelerin dışında kalan önemli bir kısmında yükleniciye noter tasdiki yaptırmamaktadır. Bu nedenlerle taşınmazlara ait kira sözleşmelerinin noterlikçe tescil edilmiş olması gerekmektedir.