Görevde yükselmeye tabi kadrolara yapılan atama işlemlerinde, mevzuatta öngörülen usul ve esaslara uyulmadığı, müdür veya müdür yardımcılığına atama yapılabilmesi için aranan


sınav şartının bir kısım personel için dikkate alınmadığı ve bu şekilde şube müdürlüğü veya müdür yardımcılığı kadrosuna sınavsız atama yapıldığı tespit edilmiştir.

12.04.2014 tarih 28970 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği’nde şube müdürlüğü ve müdür yardımcılığı için sınav şartı öngörülmektedir.

Sakarya Üniversitesinde görevde yükselmeye tabi kadrolardan olan Şube Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı kadrolarına yapılan atamaların incelenmesi neticesinde, son üç yıl içerisinde 4 adet personelin önce sınav şartı aranmayan Yüksekokul veya Enstitü Sekreterliği kadrolarına atandıkları, bu kadrolarda çok kısa bir süre bekletildikten sonra bu kişilerin Üniversite bünyesinde Görevde Yükselme Yönetmeliğine tabi Şube Müdürlüğü kadrolarına “alt görev” adı altında atandıkları görülmüştür.

Bu şekilde yapılan atamalar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ nun temel ilkelerinden olan kariyer ve liyakat ilkesine aykırı olmakla birlikte, müdür veya müdür yardımcılığı kadrosuna atanabilmek için sınava çalışan ve sınavda başarılı olan personel aleyhinde bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca, sınavlarda başarılı olmak suretiyle müdür kadrolarına atanan kişiler varken herhangi bir sınava girmeden tabiri caizse sekreterlik kadrolarının basamak şeklinde kullanılması sonucu müdür veya müdür yardımcılığı kadrolarını sınavsız bir şekilde alan kişilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Diğer taraftan, Sakarya Üniversitesinin görevde yükselme sınavları incelendiğinde; şube müdürü ve müdür yardımcılığı alımı için en son 30.01.2009 tarihinde -yaklaşık olarak 13 yıl önce- görevde yükselme sınavının açılmış olduğu o tarihten bu tarafa şube müdürü ve müdür yardımcısı alımı için herhangi bir sınavın açılmadığı, şube müdürü ihtiyacının yukarıda anlatıldığı gibi yüksekokul veya enstitü sekreterliğinden mevzuata aykırı olarak atanan kişilerden karşılanmış olduğu görülmüştür.

Aşağıdaki tabloda son üç yıl içerisinde enstitü veya yüksekokul sekreterliklerinden şube müdürlüğü veya müdür yardımcılığı kadrolarına atanan kişilerin listesine yer verilmiştir;

Tablo 9:Enstitü veya Yüksekokul Sekreterliklerinden Şube Müdürlüğü veya Müdür Yardımcılığı Kadrolarına Atanan Kişiler


Adı


Soyadı


Eski Unvanı


Yeni Unvanı

Yüksekokul/Enstitü Sekreterliğine Atandığı Tarih

Şube Müdürü Olarak Atandığı Tarih

Yüksekokul/Enstitü Sekreterliğinde Geçirdiği Süre

A…

Ş…

Enstitü

Sekreteri

Şube Müdürü

28.08.2019

24.09.2019

26 Gün

N…

A…

Yüksekokul Sekreteri

Şube Müdürü

06.11.2019

29.11.2019

23 Gün

S…

K…

Yüksekokul

Sekreteri

Hastane

Müdür Yrd

31.01.2020

17.02.2020

17 Gün


H…

K…

Yüksekokul

Sekreteri

Şube Müdürü

01.07.2021

24.08.2021

54 Gün


Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere 4 adet personel, sınav şartı aranmadan atama yapılabilen enstitü ve yüksekokul sekreterliği kadrosuna atanmış bu kadroda 17,23,26 veya 54 gün gibi kısa bir süre bekletildikten sonra sınavsız olarak şube müdürlüğü veya hastane müdür yardımcılığı kadrolarına geçirilmişlerdir.

Kamu idaresi cevabında, söz konusu sekreterliklerin üst görev, şube müdürlüğü kadrolarının da alt görev olduğu bu nedenle bu şekilde yapılan atamaların mevzuata uygun olduğu ifade edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında her ne kadar söz konusu atamaların mevzuata uygun olduğu ifade edilmiş olsa da söz konusu Yönetmelik, üst görevden alt göreve geçişte sadece sınav şartını ortadan kaldırmakta özel şartları yani alt görevlerde bulunma şartlarını ortadan kaldırmamaktadır.

Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmelikleri, kamu personelinin yetenek, eğitim, liyakat ve başarı durumunu dikkate alarak, kamu hizmetlerinin temel bileşeni olan insan kaynağında kalite ve istikrarı sağlamak amacını taşıyan idari düzenlemelerdir. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına tabi bir görev için önce fakülte, enstitü veya yüksekokul sekreterliğine, daha sonra bu görevden şube müdürlüğüne atama yapılması, 657 sayılı Kanun’ un temel ilkelerinden olan kariyer ve liyakat ilkesine aykırı düşmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?