Karar Künyesi
Sermayesinin tamamı Belediyeye ait olan ve limited şirket olarak kurulan şirketin
müdür pozisyonlarında görev yapan personelin Belediye kadrosunda çalışan memurlardan oluştuğu görülmüştür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28’inci maddesinde;
"Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır." hükümleri yer almaktadır.
Devlet Personel Başkanlığının 12.02.2004 tarih ve 506 sayılı görüş yazısında,
“… Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde, Anonim şirketin esas sözleşmesinde veya Limited şirketin şirket sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmamak ve bu şirketlerin yönetimi ile denetiminde de görev almamak kaydıyla 657 sayılı kanuna tabi Devlet memurunun Anonim veya Limited şirket ortağı olmasında yasal açıdan bir sakınca olmadığı değerlendirilmektedir.” denilmektedir.
Belediyenin taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi aşamasında 696 sayılı KHK hükümlerine göre kurulan limited şirketin kuruluş sözleşmesinde, Belediye memur kadrosunda görevli başkan yardımcısı ile mali hizmetler uzman yardımcısının söz konusu limited şirketin müdürü olarak görevlendirildiği görülmektedir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile Devlet Personel Başkanlığının görüş yazısı dikkate alındığında, devlet memurlarının limited şirket müdürü olarak görevlendirilmesinin uygun olmayacağı değerlendirilmektedir.
Kamu idaresi cevabında; “Selçuk Belediyesi Personel Limited Şirketinde Müdür olarak yetkilendirilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personelin görevleri sonlandırılacaktır.” denilmektedir.
Sonuç olarak Kamu İdaresi cevabında bulguya iştirak edilmiş ve tespitler doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılacağı belirtilmiştir. Bulgu konusu tespitlerin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.