Karar Künyesi
Belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren eğlence hizmeti sunan işletmelerden bazıları için eğlence vergisi tahakkuku ve tahsilatı yapılmamıştır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ile belediye ve mücavir alan sınırları içindeki eğlence faaliyetleri eğlence vergisi kapsamına alınmıştır. Bu bağlamda, Kanun’un 17 ve 21'inci maddelerinde; belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde faaliyet gösteren eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.
Kanun’un 21'nci maddesinde ise, eğlence vergisinin konusuna giren faaliyetler sayılmış ve aynı maddenin birinci fıkrasının (I/5) bendinde; sirkler, lunaparklar, çalgılı bahçeler ve benzerlerinden %20 oranında eğlence vergisi alınacağı belirtilmiştir.
Diğer yandan, Kanun’un 20’nci maddesinin 3’üncü bendinde; biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için, Belediye Meclislerince takdir edilecek miktarda eğlence vergisi ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Danıştay 9’uncu Dairesinin 07.11.2007 tarih ve E: 2005/5313, K:2007/3726 sayılı kararında ise özetle; “play station salonları biletle girilmesi zorunlu eğlence yerlerinden olmadığından, söz konusu salonlardan belediye meclisince belirlenen tarifeye istinaden eğlence vergisi alınmasında hukuka aykırılık bulunmadığı...” denilmektedir.
Mevzuat hükümleri ile Danıştay 9’uncu Dairesinin kararı birlikte değerlendirildiğinde; play-station oyun salonlarının faaliyetlerinin eğlence vergisinin konusuna girdiği açıktır.
İdarenin hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden alınan verilere göre; faaliyet konusu play-station oyun olan 7 adet işletme olduğu ve bu işletmelerin hiçbirisi için eğlence vergisi tahakkuk ve tahsil işlemlerinin yapılmadığı görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti sonrasında, Kamu idaresi cevabında özetle; atari, oyun makinesi ve bilgisayar oyunlarının oynatıldığı oyun salonlarının faaliyetlerinden eğlence vergisi alınmadığına ilişkin tespitin Danıştay 9. Dairesinin bir kararına dayandırıldığı, Danıştay Daire kararının umuma yönelik olmadığı, bu sebeple de bağlayıcı olan bir içtihat olmadığı, Danıştay'ın aynı konuda farklı kararlarına da rastlanılabildiği, gerek mevzuat açısından gerekse içtihat açısından tartışmalı olan böylesi bir konu sebebiyle kesin bir şekilde eğlence vergisi tahakkuk ettirilmesinin isabetli olmayacağı ifade edilmiştir.
Ancak; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 17’nci maddesinde, bu Kanun’un 21’inci maddesinde belirtilen ve belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi olduğu, Kanun’un 20’inci maddesinde ise, matrahın biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için tespit edileceği belirtilmiştir.
Kanun’un ilgili maddesi dikkate alındığında, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerleri ifadesinin kullanılmış olduğu görülmektedir. Kanun koyucu bu gibi işletmeleri tek tek saymak yerine “gibi” ifadesi kullanmak suretiyle vergilendirme için daha geniş bir işletme ağını işaret etmiştir. Vergi kanunlarında, playstation gibi işletmelerin hepsinin ismen sayılması mümkün değildir. Bu gibi durumlarda, Tebliğ, Yönetmelik ve Genelgeler’de ayrıntılı düzenlemeler yapılabilmekte, yine mahkeme kararları da yön gösterici olabilmektedir. Danıştay
9. Dairesinin ilgili kararını da bu yönde değerlendirmek gerekmektedir. Kaldı ki, karar olmasa dahi Kanun’un ilgili hükümlerinden bu sonucu çıkarmak mümkündür. Çünkü, Kanun’un 19’uncu maddesinde “İstisna ve muaflıklar” hükmü düzenlenmiştir. Bulgumuzda, belirtilen durum ise istisna ve muafiyet hükümleri kapsamına girmememektedir. Yine, İdarece, Danıştayın benzer konularda farklı kararlarının olabileceğine ilişkin ifade edilmiş, ancak bulgu konusunun aksine bir başka karar da gösterilmemiştir.
Netice olarak; İdare tarafından söz konusu vergiye ilişkin tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin takibi yapılmalıdır.