Karar Künyesi
İçme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’üncü maddesinde “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık… yapar veya yaptırır” denilmektedir.
Yine aynı Kanun’un “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 15’inci maddesinde ise “…e) Müktesep haklar saklı kalmak üzere; içme, kullanma ve endüstri suyu sağlamak; atık su ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasını sağlamak; bunlar için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek; kaynak sularını işletmek veya işlettirmek.” denilmektedir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden görüleceği üzere içme, kullanma ve endüstri suyu sağlamak görevi belediyelere verilmiştir.
Akçakoca Belediyesi içme ve kullanma suyunu 2017 yılında DSİ’den devir aldığı Uluova Barajından sağlamaktadır. Barajdan alınan su kendi cazibesi ile içme suyu arıtma tesisine gelmekte ve oradan arıtılarak ilçeyi besleyen depolara iletilmektedir. 2020 yılı öncesinde kurumun ürettiği ve tahakkuka bağladığı su miktarı tespit edilememekte ve kayıp kaçak oranları tahmine dayalı olarak belirlenmekteydi. Ancak 2020 yılında arıtma tesisinde debimetre devreye alınarak şehre verilen su miktarı tespit edilmeye başlanmıştır.
2020 yılında üretilen su miktarı 2.007.500 m3 iken tahakkuka bağlanan su miktarı
1.243.354 m3 olarak belirlenmiştir. Kayıp kaçak oranı %38’e tekabül etmektedir. Kaçak oranın yüksek olmasındaki sebeplerden biri depolarda otomasyon sistemi bulunmaması sebebiyle gece taşarlarının yaşanmasıdır. Otomasyon sistemi kurulamama sebebi ise arıtma tesisi ile depolar arasındaki iletim hattı eski olduğu için depolardaki su debisinde engelleme yapıldığında iletim hattında patlakların meydana gelmesidir. Bu sebeple mevcut hattın yenilenmesi ve gece taşarlarının engellenmesi kayıp kaçak oranının azaltılması için elzemdir.
Ayrıca Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün Belediyeye gönderdiği taahhütname yazısında, su kayıp kaçağının %35 oranının altına indirilmemesi durumunda belediyece talep
edilecek yeni su hattı projelerinde kurumun kredi ve hibe desteklerinden belediyenin yararlandırılmayacağı belirtilmiştir.
Diğer taraftan, su kaynaklarının korunması ve verimliliğin arttırılması, içme-kullanma suyunun etkin kullanılması ve su kayıplarının kontrolüne ilişkin usûl ve esasları düzenleyen İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği, 8 Mayıs 2014 tarih ve 28994 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 31.08.2019 tarihli Yönetmelik ile bazı maddelerinde değişiklik yapılmıştır. Söz konusu Yönetmelik’in “Su kayıplarının azaltılması” başlıklı 9’uncu maddesine göre; İdareler su kayıp oranlarını, büyükşehir ve il belediyesinde 2023 yılına kadar en fazla %30, 2028 yılına kadar ise en fazla
%25 düzeyine; diğer belediyeler su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla %35, 2028 yılına kadar en fazla %30, 2033 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine indirmekle yükümlüdür.
Bu kapsamda; gerek içme-kullanma suyunun etkin ve verimli kullanılması ve su israfının önlenmesi, gerekse “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda kayıp-kaçak oranının belirlenen yükümlülük oranlarına düşürülmesi amacıyla çalışmalara hız verilmesi, kayıp kaçakla mücadeleye dair bütçe miktarının artırılması ve dış kaynak imkânlarının araştırılması gerekmektedir.