Karar Künyesi
Belediye taşınırlarının yönetimine ilişkin, mevzuata aykırı uygulamalar bulunduğu görülmüştür.
Bazı Taşınırların Giriş Kayıtlarının Yapılmaması
Taşınır Mal Yönetmeliği’nin “Taşınırların kaydı” başlıklı 12’nci maddesinde; kamu idarelerince bütün taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin kayıt altına alınmasının esas olduğu, “Kayıt zamanı, kayıt değeri ve değer tespit komisyonu” başlıklı 13’üncü maddesinde ise taşınırların edinme şekline bakılmaksızın kamu idaresince kullanılmak üzere teslim alındığında giriş kaydedileceği ifade edilmektedir.
Aynı Yönetmelik’in “Bağış ve yardım yoluyla edinilen taşınırların girişi” başlıklı 16’ ncı maddesinde; 5018 sayılı Kanun’un 40’ıncı maddesi ile diğer mevzuat çerçevesinde bağış ve yardım olarak edinilen taşınırlar teslim alındığında bu taşınırların, taşınır kayıt yetkilisi tarafından Taşınır İşlem Fişi düzenlenerek kayıtlara alınacağı. fişin birinci nüshasının bağış ve yardım edene verileceği veya gönderileceği ifade edilmektedir.
Diğer yandan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 255-Demirbaşlar Hesabının niteliğini ve işleyişini düzenleyen 198 ve 199’uncu maddelerinde hesabın; kurum faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, mobilya gibi uzun süre kullanılabilen varlıkların izlenmesi için kullanılacağı ve bedelsiz olarak intikal eden demirbaşların tespit edilen değerleri üzerinden bu hesaba borç, 600-Gelirler Hesabına alacak kaydedileceği belirtilmektedir.
Yapılan incelemede, Belediyeye bağış suretiyle bedelsiz olarak intikal eden ve ana hizmet binasında kullanılan masa, koltuk, dolap gibi demirbaş niteliğindeki taşınırların giriş kayıtlarının yapılmaması nedeniyle muhasebe kayıtlarında izlenemediği görülmüştür.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, taşınırlar ile ilgili kayıt ve işlemlerin hatasız olarak gerçekleştirilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterileceği ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, Belediye tarafından kullanılan taşınırların tamamının, edinme şekline bakılmaksızın, giriş işlemlerinin yapılarak muhasebe kayıtlarında izlenmesi gerekmektedir.
Taşınır Sicil Numaralarının Taşınırlar Üzerinde Yer Almaması
Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 36’ncı maddesinde; giriş kaydı yapılan dayanıklı taşınırlara, taşınır kayıt yetkilisi tarafından bir sicil numarası verileceği ve bu numaranın yazma, kazıma, damga vurma veya etiket yapıştırma suretiyle taşınırın üzerinde kalıcı olacak şekilde belirtileceği ifade edilmektedir.
Aynı maddenin devamında;
“(2) Sicil numarası üç grup rakamdan oluşur. Birinci grup rakam, taşınırın Dayanıklı Taşınırlar Defterinde ayrıntılı izlenmek üzere kaydedildiği taşınır kodundan; ikinci grup rakam, taşınırın giriş kaydedildiği yılın son iki rakamından; üçüncü grup rakam ise taşınıra verilen giriş sıra numarasından oluşur.” denilmektedir.
Yapılan incelemede, İdarenin bazı taşınırları üzerinde taşınır sicil numaralarının yer almadığı tespit edilmiştir.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, taşınırlar ile ilgili kayıt ve işlemlerin hatasız olarak gerçekleştirilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterileceği ifade edilmiştir.
Sonuç olarak dayanıklı taşınırlar defterinde kayıtlı olan ve harcama birimi taşınır yönetim hesabında yer alan bütün dayanıklı taşınırların sicil numaralarının, taşınırların üzerinde yazma, kazıma, damga vurma veya etiket yapıştırma suretiyle kalıcı olacak şekilde belirtilmesi gerekmektedir.