Karar Künyesi
Belediyenin taşınır mal yönetimine ilişkin mevzuata aykırı uygulamaları bulunmaktadır.
Taşınır Mal Yönetmeliği kapsamında yapılan incelemelerde aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
A – Ambar Devir Teslim Tutanağının Düzenlenmemesi
Harcama birimlerinin bazılarında taşınır kayıt yetkililerinin değişimi sırasında ambar devir teslim tutanağının düzenlenmediği görülmüştür.
Anılan Yönetmelik’in “Belge ve cetveller” başlıklı 10’uncu maddesinde; Ambar Devir ve Teslim Tutanağının (Örnek: 11), taşınır kayıt yetkilileri arasındaki ambar devir ve teslim alma işlemleri sırasında düzenleneceği, “Sayım ve sayım sonrası yapılacak işlemler” başlıklı 32’nci maddesinde ise; taşınır kayıt yetkililerinin görevlerinden ayrılmaları durumunda sayım yapılacağı ifade edilmiştir.
Aynı Yönetmelik’in “Devir işlemleri” başlıklı 33’üncü maddesinde; taşınır kayıt yetkililerinin, sorumlulukları altındaki ambarlarda bulunan taşınırları ve bunlara ilişkin kayıt ve belgeleri, yerlerine görevlendirilenlere devretmeden görevlerinden ayrılamayacağı, yeni görevlendirilen taşınır kayıt yetkililerinin de söz konusu kayıt ve belgeleri aramak ve almak zorunda olduğu ifade edilmiştir. Ambarların devrinin ise Ambar Devir ve Teslim Tutanağı düzenlenerek yapılacağı belirtilmiştir.
Yapılan incelemede, bazı harcama birimlerinde taşınır kayıt yetkilileri değiştiği halde Ambar Devir ve Teslim Tutanağının düzenlenmediği görülmüştür.
B – Tüketim Malzemelerinin Çıkışlarının Süresinde Yapılmaması
İlk Madde ve Malzemeler Hesabında bulunan tüketim malzemelerinin çıkışlarının bazı harcama birimlerinde üç ayı aşan sürelerde gerçekleştiği görülmüştür.
Anılan Yönetmelik’in “Taşınır giriş ve çıkış işlemlerinin muhasebe birimine bildirilmesi” başlıklı 30’uncu maddesinde; muhasebe kayıtlarında 150 İlk Madde ve Malzemeler Hesabında izlenen tüketim malzemelerinin çıkışları için düzenlenen Taşınır İşlem Fişlerinin muhasebe birimine gönderilmeyeceği ifade edilmiştir. Bunların yerine, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde üç aylık dönemler itibarıyla, diğer idarelerde ise üç ayı geçmemek üzere üst yöneticiler tarafından belirlenen sürede kullanılmış tüketim
malzemelerinin taşınır II nci düzey detay kodu bazında düzenlenen onaylı bir listenin, en geç ilgili dönemin son iş günü mesai bitimine kadar muhasebe birimine gönderileceği belirtilmiştir.
Yapılan incelemede, Belediye bünyesinde bulunan bazı harcama birimlerinde 150 İlk Madde ve Malzemeler Hesabında izlenen tüketim malzemelerinin çıkışlarını üçer aylık dönemleri aşacak şekilde giderleştirildiği tespit edilmiştir.
C – Cetvellerde Eksiklikler Olması
Taşınır mal yönetim hesabını oluşturan cetvellerde imza eksikliklerinin olduğu görülmüştür.
Anılan Yönetmelik’in “Taşınır mal yönetim hesabı” başlıklı 34’üncü maddesinin birinci fıkrasında; taşınır mal yönetim hesabının taşınır kayıt yetkilisi tarafından harcama birimleri itibarıyla hazırlanacağı ve taşınır kontrol yetkilisince kayıt ve belgeler ile mali tablolara uygunluğu kontrol edilerek imzalanacağı; üçüncü fıkrasının (a) bendinde; Sayım Kurulu tarafından onaylanan Taşınır Sayım ve Döküm Cetveline dayanılarak ilgisine göre Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetveli, Müze Yönetim Hesabı Cetveli veya Kütüphane Yönetim Hesabı Cetveli düzenleneceği, (b) bendinde ise; (a) bendine göre düzenlenen ve taşınır kontrol yetkilisi tarafından da imzalanan cetvellerin muhasebe kayıtlarına uygunluğu yönünden kontrol edilerek onaylanmak üzere muhasebe yetkilisine gönderileceği belirtilmiştir.
Yapılan incelemede, taşınır mal yönetim hesabına ilişkin harcama birimleri bazında düzenlenen cetvellerde imza eksikliklerinin olduğu tespit edilmiştir.
D – Üst Yönetici Onayının Alınmaması
Taşınırların harcama birimleri arasındaki parasal sınırı aşan devirlerde üst yönetici onayının bulunmadığı görülmüştür.
Anılan Yönetmelik’in “Yetki” başlıklı 39’uncu maddesinde; Bakanlığın, harcama yetkililerinin onayı ile harcama birimleri ve diğer kamu idarelerine devredilecek taşınırlar ile satışı yapılacaklar için tutar belirlemeye yetkili olduğu belirtilmiştir.
03.03.2021 tarihli ve 31412 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Parasal Sınırlar ve Oranlara ilişkin 67 sıra numaralı Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği’nin “Taşınırların Kayıtlardan çıkarılması” başlıklı 9’uncu maddesinde; Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 39’uncu maddesi gereğince, taşınırların devir ve satış suretiyle kayıtlardan çıkarılmasında Tablo I/D
bölümünde gösterilen parasal sınırların dikkate alınacağı, sınırın üzerinde ise üst yöneticinin onayının gerektiği ve devir işlemlerinin birden fazla taşınırı ihtiva etmesi halinde söz konusu sınırların taşınır bazında değil, işlem bazında uygulanacağı belirtilmiştir.
Söz konusu Tebliğ’in “Parasal Sınırlar” başlıklı Tablo I/D bölümünde; taşınırların aynı kamu idaresine bağlı harcama birimleri arasındaki devrinde parasal sınırın 40.000 TL olarak belirlendiği, ancak bu sınırın büyükşehir bulunan illerde 3 kat olarak uygulanacağı ifade edilmiştir. Dolayısıyla Belediyenin harcama birimleri arasındaki 120.000 TL’yi aşan taşınır devirleri üst yöneticinin onayına tabi bulunmaktadır.
Yapılan incelemede, harcama birimleri arasında söz konusu parasal sınırı aşan altı adet taşınır devir işlemi olduğu ve bu devir işlemleri için üst yönetici onayının alınmadığı tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında, taşınır mal yönetimine ilişkin mevzuata aykırı uygulamaların sehven yapıldığı belirtilmiş olup söz konusu hususa ilişkin gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, Belediyenin taşınır mal yönetimine ilişkin yukarıda maddeler halinde belirtilen işlemlerini anılan Yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştirmesi gerekmektedir.