Karar Künyesi
Belediye sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet gösteren işyerleri olduğu tespit edilmiştir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “İşyeri Açma İzni Harcı” başlıklı 81’inci maddesinde; belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir işyerinin açılmasının işyeri açma izni harcına tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in “İşyeri açılması” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında;
“Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.”
hükmü yer almaktadır.
Zabıta Müdürlüğünden alınan verilere göre, Belediyenin yetki ve görev sınırları içinde
3.159 adet işyerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği ve sadece bu işyerlerinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı harcı tahsil edildiği tespit edilmiştir. Ancak, Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınan işyeri çevre temizlik vergisi aktif mükellef listesinde ise 2.655 aktif işyeri bulunmaktadır. Mali Hizmetler Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğünden alınan verilerde mükellef isimlerinin farklı olması veya kimlik numarası olmayan mükellef olması, faal olmayan işyerlerinin listeden çıkarılmaması gibi nedenlerle yapılan karşılaştırmadan sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir.
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığından alınan yazıda ise Belediyenin ilçe sınırları içerisinde faal işyeri sayısının 6.168 adet olduğu tarafımıza bildirilmiştir. Vergi Dairesinden alınan bu işyeri sayısı içerisinde avukatlık büroları, eczaneler, doktor muayenehaneleri, muhasebe büroları, özel eğitim kurumları, noterler gibi belediyeden ruhsat almak zorunda olmayan işyerleri de bulunmaktadır. Ancak, Belediye sınırları içerisinde toplam 6.168 adet faal işyerinin bulunduğu ve bunlardan 3.159 adedinin Belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldığı düşünüldüğünde geriye kalan 3.009 adet işyerinin tamamının Belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı almaktan muaf işyeri olamayacağı ve dolayısıyla Belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren bazı işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan faaliyet gösterdiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Sonuç olarak, ruhsatsız faaliyet gösteren işyerleri için gerekli çalışmaların yapılması ve buna ilişkin olarak takip, kontrol ve denetim mekanizmalarının etkin bir şekilde işletilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Kamu idaresi cevabında; “Belediyemiz sınırları içinde bulunan 3159 adet işyerine İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilmiştir. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı kayıtlarında Belediyemiz sınırları içerisinde 6168 adet aktif işyeri bulunmakta olup, ruhsatlı işyeri ile vergi dairesi kayıtları arasındaki fark olan 3009 adet işyeri hakkında işyeri açma ve çalışma ruhsatı olup olmadığına ilişkin denetimlerimiz devam etmektedir.” denilmektedir.
Sonuç olarak kamu idaresi tarafından ruhsatlı işyeri ile vergi dairesi kayıtları arasındaki bulguda belirtilen fark kadar işyeri hakkında işyeri açma ve çalışma ruhsatı olup olmadığına ilişkin denetimin devam etmekte olduğu bildirilmiş olmakla birlikte söz konusu belediye gelirine ilişkin tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda belirtilen sorumluluk hükümleri de dikkate alınarak yetkili ve görevli birimlerce zamanında ve eksiksiz olarak yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.