İdarenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazlardan bir kısmı kurum envanterine kayıt edilmemiş ve bunlara ait icmal cetvelleri Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince düzenlenmemiştir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 44'üncü maddesinde kamu idarelerinin taşınmazlarının kaydına ilişkin usul ve esasların çıkarılacak yönetmelik ile düzenleneceği belirtilmiştir.

Buna istinaden 2006/10970 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştır. Bu Yönetmelik’in “Kayıt Şekli” başlıklı 7'nci maddesinde:

“(1) Kamu idareleri;


  1. Tapu kütüğünde adlarına tescilli olan ve Ek 1’deki Kayıt Planının “Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar” başlığı altında yer alan taşınmazların kaydını Ek 2’deki 'Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formu'nda,

  2. Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan ve Ek 1’deki Kayıt Planının “Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar” başlığı altında yer alan taşınmazların kaydını Ek 3’teki 'Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar Formu’nda,

  3. Ek 1’deki Kayıt Planının “Orta Malları” başlığı altında yer alan taşınmazların kaydını Ek 4’teki 'Orta Malları Formu’nda,

    ç) Ek 1’deki Kayıt Planının “Genel Hizmet Alanları” başlığı altında yer alan taşınmazların kaydını Ek 5’teki 'Genel Hizmet Alanları Formu’nda,

  4. Tapu kütüğünde üçüncü kişiler adına tescilli veya diğer kamu idarelerinin yönetiminde olmakla birlikte irtifak hakkı tesisi, tahsis, kiralama, kullanma izni verilmesi gibi yollarla kullanım hakkı kendilerine verilen taşınmazların kaydını Ek 6’daki “Sınırlı Aynî Haklar ile Kişisel Haklar ve Tahsis Formu’nda” yer alan bilgileri içerecek şekilde bilgisayarda veya deftere yazarak kaydını tutarlar.

    1. Kamu idarelerinin taşınmaz kayıt ve kontrol işlemleriyle görevli birimlerince hazırlanan bu formlar taşınmaz icmal cetvelleri hazırlanmak üzere mali hizmetler birimine gönderilir. Mali hizmetler birimince bu formlar konsolide edilerek bu Yönetmeliğin ekinde (Ek 7) bulunan örneğe uygun şekilde taşınmaz icmal cetvelleri oluşturulur.

    2. İcmal cetvellerinde, kayıt planında belirtilen unsurların her biri için bir satır ayrılır ve bu taşınmazlara ilişkin adet ve yüzölçüm toplamları belirtilir.” hükümleri yer almaktadır.

    Bu hükümlere göre, belediye taşınmazlarının söz konusu Yönetmelik eki Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formu’nda, Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar Formu’nda, Orta Malları Formu’nda, Genel Hizmet Alanları Formu’nda, Sınırlı Aynî Haklar ile Kişisel Haklar ve Tahsis Formu’nda yer alan bilgileri içerecek şekilde bilgisayarda veya deftere yazılarak kaydının tutulması ve bu formların esas alınarak taşınmaz icmal cetvellerinin oluşturulması gerekmektedir. Dolayısıyla taşınmazlara ilişkin olarak envanter işlemlerinin yapılması, mali tabloların doğru ve tam bilgi üretebilmesi için önem arz etmektedir.

    Diğer yandan, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 187’nci maddesinde maddi duran varlıklar hesap grubuna ait işlemlerin nasıl yapılacağı belirlenmiştir.

    İdarenin hesap ve işlemleri kapsamında olmak üzere, Bakırköy Tapu Müdürlüğünden temin edilen İdarenin 2019 yılına esas kayıtlı taşınmazlarının listesi ile İdarenin kendi tuttuğu taşınmaz listeleri ve 2019 yılında edinilen gayrimenkullerinin muhasebeleştirme işlemlerinin incelenmesi neticesinde; İdarenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan


    taşınmazlardan 5 adedinin İdare envanterinde kayıtlı olmadığı ve bunlara ait bilgilerin taşınmaz icmal cetvellerinde yer almadığı tespit edilmiştir.Söz konusu taşınmazlar; 4 adedi (891 ada 93 A+B parsel, 936 ada 192A+B parsel, 96 ada 11/A ve 11B parsel, parsel) kamulaştırmasız el atma davası sonucu yol olarak terk edilmesi gereken taşınmazlar olup diğeri (90 ada 6 parsel) mülkiyeti Hazine adına kayıtlı taşınmaz hak sahibine satışı yapılması için 4706 sayılı Kanun kapsamında İdare adına tescil edilmiş bulunan arsa şeklindedir.

    Söz konusu tespit sonrasında, İdare tarafından; İdareye ait (5) adet taşınmazdan, (4) adedinin kamulaştırmasız el atma davası sonucu yola terk edilmesi gereken taşınmazlar olduğu, bu taşınmazların ilgili mahkeme kararlarına göre yola terk işlemlerinin yapılmasının Bakırköy Tapu Müdürlüğünden istenildiği, diğer taşınmazın ise mülkiyetinin Hazineye ait olup 4706 sayılı yasa gereği hak sahibine satışı yapılması için İdare adına tescil edildiği, hak sahibinin yasal süresi içerisinde müracaatı bulunmadığı takdirde tekrar Hazineye devredilecek taşınmazlardan olması nedeniyle kayıtlara alınmadığı ifade edilmiştir.

    Ancak, 90 ada 6 parselde yer alan, mülkiyeti Hazine’ye ait olan ve 4706 sayılı Kanun gereği hak sahibine satışı yapılması için İdare adına tescilli taşınmazın; Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nde yer alan tahakkuk esası tanımı gereğince muhasebeleştirilmesi gerekmektedir. Söz konusu tanımda tahakkuk esası; “bir ekonomik değer yaratıldığında, başka bir şekle dönüştürüldüğünde, mübadeleye konu edildiğinde, el değiştirdiğinde veya yok olduğunda muhasebeleştirilmesi” şeklinde açıklanmıştır. Dolayısıyla 4706 sayılı Kanun gereği İdare adına tescil edilen taşınmazın da muhasebe kayıtlarına alınması, hak sahibinin yasal süresi içerisinde müracaatının olmaması ve taşınmazın Hazineye devrinin söz konusu olması durumunda ise muhasebe kayıtlarından çıkarılması gerekmektedir.

    Netice olarak; mezkûr taşınmazlara ilişkin kayıtların ilgili yönetmeliklere göre yılı içinde yapılmaması nedeniyle; 2019 mali tablolarında 250-Arazi ve Arsalar hesabı ve 251- Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı yönünden hatalı bilgi oluşmuştur.


Kararla ilgili sorunuz mu var?