6360 sayılı sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna aykırı olarak su tarifesi belirlendiği görülmüştür.

6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici Madde 1’de;

“…

(15)Bu Kanuna göre tüzel kişiliği kaldırılan köylerde, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisi ile 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları beş yıl süreyle alınmaz ve 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının üçüncü bendi, 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci bendi ile beşinci bendi, 66 ncı maddesinin birinci fıkrasının beşinci bendi hükümleri 31/12/2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) uygulanmaya devam edilir. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret beş yıl süreyle en düşük tarifenin % 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 2 nci maddesi ile köy tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen yerlerde de bu fıkra hükmü uygulanır.

(28) (Ek: 14/3/2013-6447/1 md.) Bu fıkrayı ihdas eden Kanuna ekli (1) sayılı listede yer alan çeşitli kurum ve kuruluşlara ait kadrolar ihdas edilerek 190 sayılı Kanun Hükmünde


Kararnameye bağlı cetvellerin ilgili bölümlerine eklenmiştir. Bu kadrolar hakkında ondokuzuncu fıkra hükümleri uygulanır.

(Ek fıkra: 20/8/2016-6745/73 md.) Bu Kanuna göre tüzel kişiliği kaldırılarak tek mahalleye dönüştürülen beldelerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret 31/12/2022 tarihine kadar (bu tarih dâhil) en düşük tarifenin %50’sini geçmeyecek şekilde belirlenir.” denilmektedir.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin su ve hizmet tarifelerine ilişkin 11.12.2017 tarih ve 2335 sayılı kararında Ankara İlinde su ve atıksu tarifeleri ile ilgili olarak “5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ile Ankara Büyükşehir’e bağlanan tüm ilçeler ve ilçelerin merkez mahallelerindeki aboneler için Ankara merkez için uygulanan su ve atıksu tarifesinden yapılan

%60’lık oranın %55’e çekilerek uygulanması yönünde karar alınmıştır.

Meclis Kararının dayanağı olarak gösterilen mezkûr Kanun hükmü değerlendirildiğinde köy tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen yerler ile tüzel kişiliği kaldırılarak tek mahalleye dönüştürülen beldelerde indirimli su tarifesinin uygulanabileceği düzenlenmiştir. Ankara Büyükşehir’e bağlanan ilçe merkezleri ve ilçelerin merkez mahallerindeki abonelere indirimli su tarifesinin uygulanmasına ilişkin olarak ne 5216 sayılı Kanun ne de 6360 sayılı Kanunda münhasır bir düzenleme vardır. Açıklanan gerekçelerle tarifelerin belirlenmesine ilişkin olan Meclis Kararının bu kısma ilişkin olan maddesi hukuki dayanaktan yoksun olup Büyükşehir’e bağlanan tüm ilçeler ve ilçelerin merkez mahallerindeki abonelere uygulanan su ve atıksu tarifesinin mevzuata uygun hale getirilmesi gerekmektedir.


Tablo 5:Su ve Atıksu Tarifesi



5216 Sayılı Kanun İle Bağlanan Tüm İlçeler Merkez Mahalleri ile Bağlı Diğer

Yerler

6360 sayılı Kanun İle Bağlanan Tüm İlçeler Merkez Mahalleri ile Bağlı Diğer Yerler


Su ve Atıksu Tarifesinin Ankara Merkez İçin Uygulanan Su ve Atıksu Tarifesinin % 55 Oranında Uygulandığı Yerler

  • Bala

  • Elmadağ

  • Akyurt

  • Çubuk

  • Kazan

  • Kalecik

  • Ayaş

  • Beypazarı

  • Çamlıdere

  • Evren

  • Güdül

  • Haymana

  • Kızılcahamam

  • Nallıhan

  • Polatlı

  • Şereflikoçhisar


Kamu idaresi cevabında; "İdaremiz 2560 sayılı Kanun kapsamında görev ve yükümlülüklerini yerine getiren, müstakil bütçeli bir kamu kuruluşudur. Tabi olduğu 2560 sayılı kanun Büyükşehir Belediyelerindeki su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmekte olan ve bu belediyelere bağlı müstakil bütçeli ve ayrı tüzel kişiliği bulunan kuruluşların, görev ve işleyişlerini düzenlemektedir.

2560 sayılı Kanunun 2. Maddesine göre Ankara Büyükşehir Belediyesinin görev alanıyla sınırlı olmak üzere, içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarının her türlü yer altı ve yer üstü kaynaklarından sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması amacıyla proje yapmak, bu projelere göre tesis kurmak, kurdurmak, kurulu olanları devralıp işletmek, bakım ve onarımlarını yapmak; kullanılmış sular ile yağış sularının toplanması, yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması ve zararsız biçimde boşaltma yerine ulaştırılması ile arıtılması amacı ile her türlü tesisi kurmak, su kaynaklarının kirlenmesini önlemek ve bu hizmetlerle ilgili olarak belediyelere verilen yetkileri kullanmak kuruluşumuzun görevleri arasında bulunmaktadır.

Anılan kanunun su satış tarifelerinin belirlenmesine ilişkin hükümlerine gelince; Kanunun 6/f) Maddesine göre “su satışı ve kullanılmış suların boşaltılmasına ilişkin tarifeleri inceleyerek karar bağlamak” Genel Kurulun görevlerindendir.

2560 sayılı Kanunun 9/k) maddesinde “Genel Müdürlükçe hazırlanan su satışı ve kullanılmış suların boşaltılmasına ilişkin tarifeleri tespit ederek Genel Kurulun onayına sunmak” Yönetim Kurulunun görevleri arasında sayılmıştır.


Aynı Kanunun 11/e) maddesinde ise “23 üncü maddeye göre çıkarılacak yönetmeliğe uygun olarak su satışına ve kullanılmış suların uzaklaştırılması giderlerine ilişkin tarifeyi hazırlayıp Yönetim Kuruluna sunmak” görevi Genel Müdüre verilmiştir.


İdaremiz gelir kaynaklarını gösteren 2560 sayılı Kanunun 13/a) maddesinde “su satışı ve kullanılmış suların uzaklaştırılmasına karşılık tarifesine göre abonelerden alınacak ücretler” idaremizin temel gelirleri arasında gösterilmiştir.

2560 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre ise “ su satışı, kanalizasyon tesisi bulunan yerlerdeki kullanılmış suların uzaklaştırılması, septik çukurların boşaltılması giderleri için ayrı tarifeler yapılır. Bu tarifelerin tespitinde yönetim ve işletme giderleri ile amortismanların doğruda gider yazılan (aktifleştirilmeyen) yenileme, ıslah ve tevzi masrafları ve bir kar oranı esas alınır”.

"Yukarıda zikredilen mevzuat hükümleri uyarınca hazırlanarak Sayıştay Daireler Kurulu'nun 21.05.2013 tarih ve 28769 Sayılı Kararı doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.08.2013 tarih ve 1532 Sayılı Kararı ile kabul edilen Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği'nin 9. maddenin 2. Fıkrasında “Mevzuatta yapılan değişiklikler uyarınca İdarenin hizmet alanı içerisine dahil edilen yeni yerleşim yerlerinde su ve atıksu tarifeleri diğer yerlere nazaran Genel Kurul'ca farklı belirlenebilir.” dendiğinden Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin su ve hizmet tarifelerine ilişkin 11.12.2017 tarih ve 2335 Sayılı kararında Ankara İlinde su ve Atıksu tarifeleri ile ilgili olarak 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Ankara Büyükşehir'e bağlanan tüm ilçeler ve ilçele rin merkez mahallelerindeki aboneler için Ankara merkez için uygulanan su ve atıksu tarifesinden yapılan %60'lık oranın

%55'e çekilerek uygulanmasına karar verilmiştir.


Sonuç olarak 2560 sayılı kanunun 6/f ve 23. maddeleri ile Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğinin 9. maddesinin 2. fıkrasında belirtildiği üzere Ankara Büyükşehir Belediyesine verilen yetki doğrultusunda meclis kararı ile bulguya konu birinci grup su tarifesi belirlenmiştir." denilmektedir.

Sonuç olarak İdare bulgu kunusu hususa ilişkin olarak gödermiş olduğu cevabında özetle; 2560 sayılı Kanunun 6/f ve 23. maddeleri ile Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği'nin 9. maddenin 2. Fıkrasında “Mevzuatta yapılan değişiklikler uyarınca


İdarenin hizmet alanı içerisine dahil edilen yeni yerleşim yerlerinde su ve atıksu tarifeleri diğer yerlere nazaran Genel Kurul'ca farklı belirlenebilir.” dendiğinden bahisle Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin su ve hizmet tarifelerine ilişkin 11.12.2017 tarih ve 2335 Sayılı kararında Ankara İlinde su ve Atıksu tarifeleri ile ilgili olarak 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 6360 Sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Ankara Büyükşehir'e bağlanan tüm ilçeler ve ilçelerin merkez mahallelerindeki aboneler için Ankara merkez için uygulanan su ve atıksu tarifesinden yapılan %60'lık oranın

%55'e çekilerek uygulanmasına karar verildiği ifade edilmiştir.


5216 ve 6360 sayılı Kanununlar ile büyükşehire bağlanan tüm ilçeler ve ilçelerin merkez mahallerindeki abonelere uygulanan su ve atıksu tarifesinin, büyükşehir merkez için belirlenen su ve atıksu tarifesinden indirim yapılarak tespit edileceğine ilişkin olarak münhasır bir düzenlemeye yer verilmemiştir. İndirimli özel su tarifeninin uygulancağı abonelerin, köy tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürülen yerler ile tüzel kişiliği kaldırılarak tek mahalleye dönüştürülen beldelerde uygulanabileceği düzenlenmiştir. Bu yerler ile ilgili olarak 6360 sayılı Kanunda uygulanacak olan su tarifeleri azami olarak köyler için en düşük tarifenin % 25’ini geçmeyeceği ve beldeler için ise en düşük tarifenin %50’sini geçmeyeceği şeklinde düzenlenmiştir.

Bu nedenle; 2560 sayılı Kanunun 23’üncü maddesine dayanılarak hazırlan Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği'nin 9'uncu maddenin 22'nci Fıkrasına göre sadece büyükşehire bağlanan köyler ile beldelerde uygulanacak olan su ve atıksu tarifelerinin, 6360 sayılı Kanunda belirtilen azami sınırları geçmemek üzere Genel Kurul’ca diğer yerlere nazaran farklı olarak belirlenebilir. Bu belirtilen yerler dışındaki yerler için Yönetmeliğin bu maddesine dayanarak büyükşehir’e bağlanan tüm ilçeler ve ilçelerin merkez mahallerindeki abonelere indirimli su ve atıksu tarifenin uygulanması mümkün değildir.

Yukarıda açıklanan gerekçeler çerçevesinde; Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınmış olan bu karar hukuki dayanaktan yoksun olup büyükşehire bağlanan tüm ilçeler ve ilçelerin merkez mahallerindeki abonelere uygulanan su ve atıksu tarifesinin, büyükşehir merkez için belirlenen su ve atıksu tarifesinden uygulanması gerekmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?