Üniversite Fakülte, Yüksek Okul ve Daire Başkanlıklarının idarenin ortak ihtiyacı olan temizlik ve kırtasiye alımlarının doğrudan temin yöntemi ile münferit olarak yaptıkları ve büyük ölçüde aynı firmadan yapılan bu alımlarda farklı fiyatlar ortaya çıktığı görülmüştür.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun; 3'üncü maddesinde, Kamu gelirinin tanımı yapılmıştır. Kanun’un 8 inci maddesine göre de, “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.” hükmü yer almaktadır. Ayrıca yıllar itibariyle yayımlanmış olan Tasarruf Tedbirleri genelgelerinde, idarelerin ortak ihtiyaçlarının kaynakların etkin ve verimli kullanılabilmesi amacıyla tek bir birim tarafından ihale yoluyla yapılması istenmektedir.

Yapılan incelemede, Üniversitenin 2019 yılında toplam 342.926,06 TL temizlik

malzemesi alımı ve 420.438,50 TL kırtasiye malzemesi alımını doğrudan temin yöntemi ile gerçekleştirdiği anlaşılmıştır. Söz konusu harcamalar incelendiğinde; temizlik harcamalarının 275.839,19 TL sinin aynı firmadan yapıldığı, ancak yakın tarihlerden yapılan alımlarda fatura birim fiyatlarının farklı olduğu tespit edilmiştir.

Yukarıdaki mevzuat ve Üniversitede yapılan temizlik ve kırtasiye alımları birlikte değerlendirildiğinde; idarenin ortak ihtiyaçlarına ilişkin malzeme alımında önce birimler arası koordinasyon yapılarak yıllık ihtiyacın tespit edilmesi ve yıllık olarak tek birim tarafından ihale edilerek Üniversite kaynaklarının etkili ve verimli olarak kullanılmasına katkı sağlanması gerektiği düşünülmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?