Belediyenin kazandığı vekâlet ücretinin dağıtımının 659 sayılı Kararnameye uygun yapılmadığı görülmüştür.

659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin “Davalardaki temsilin niteliği ve vekâlet ücretine hükmedilmesi ve dağıtımı” başlıklı 14'üncü maddesinde,

“(1) Tahkim usulüne tabi olanlar dâhil adli ve idari davalar ile icra dairelerinde idarelerin vekili sıfatıyla hukuk birimi amirleri, muhakemat müdürleri, hukuk müşavirleri ve avukatlar tarafından yapılan takip ve duruşmalar için, bu davaların idareler lehine neticelenmesi halinde, bunlar tarafından temsil ve takip edilen dava ve işlerde ilgili mevzuata göre hükmedilmesi gereken tutar üzerinden idareler lehine vekalet ücreti takdir edilir.

  1. İdareler lehine karara bağlanan ve tahsil olunan vekalet ücretleri, hukuk biriminin bağlı olduğu idarenin merkez teşkilatında bir emanet hesabında toplanarak idare hukuk biriminde fiilen görev yapan personele aşağıdaki usul ve sınırlar dâhilinde ödenir.

    1. Vekâlet ücretinin; dava ve icra dosyasını takip eden hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata %55’i, dağıtımın yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartıyla, hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara %40’ı (…)(1) eşit olarak ödenir.

    2. Ödenecek vekâlet ücretinin yıllık tutarı; hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü, avukatlar için (10.000) gösterge (…)(1) rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarının oniki katını geçemez.

    3. Yapılacak dağıtım sonunda arta kalan tutar, hukuk biriminde görev yapan ve (b)


      bendindeki tutarları dolduramayan hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara ödenir. Bu dağıtım sonunda arta kalan tutar üçüncü bütçe yılı sonunda ilgili idarenin bütçesine gelir kaydedilir.

  2. Hizmet satın alınan avukatlara yapılacak ödemeler bu madde kapsamı dışındadır.”

düzenlemesi yapılmıştır. 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 18'inci maddesi gereği belediyelerde vekâlet ücretlerinin tahsili ve dağıtımında bu Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uygulanacaktır. 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 14’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan 10.000 gösterge rakamı Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin gerek 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan Toplu Sözleşme ile 20.000 gösterge rakamı olarak uygulanmıştır.

Belediyenin taraf olduğu davalar sonucu lehine hükmedilen vekâlet ücretleri emanet hesabına alacak kaydedilecek, kaydedilen tutarlar yukarıda belirtilen madde çerçevesinde dağıtılacak, artan tutarlar ise 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinin ikinci cümlesinde yer alan, “Bu dağıtım sonunda arta kalan tutar üçüncü bütçe yılı sonunda ilgili idarenin bütçesine gelir kaydedilir.” hükmüne göre gelir kaydedilecektir. 659 sayılı KHK’nin 14'üncü maddesine göre temsil ve takip edilen dava ve işlerde görevli olan yani dava ve icra dosyasını takip eden hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata %55’i, dağıtımın yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartıyla, hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara %40’ı eşit olarak ödenir ile (b) bendinde, “… gösterge rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarının oniki katını geçemez” denilmek suretiyle iki ölçüt getirilmiştir.

Limiti dolduramayan avukatlara ödeme yapılırken de 659 sayılı KHK’nin 14'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sınıra uyulmasına karşın (a) bendinde belirtilen ölçüt hiç dikkate alınmayıp limite ulaşana kadarki olan tutar, hiçbir ölçüt dikkate alınmadan emanetten direkt verilmektedir. 13.06.2018 tarihine kadar tahsil edilen vekalet ücretleri toplamı dikkate alınarak 05.07.2018 tarihine kadar tüm avukatlara en üst limitten vekalet ücreti ödemesi yapılmıştır. 01.01.2018-13.06.2018 tarihleri arasında dağıtılan avukatlık vekalet ücreti ödemelerinde 2016 ve 2017 yıllarında emanete alınan tutarlar da bulunmaktadır. 05.07.2018 tarihinde tüm avukatlara geçmiş yıllarda emanete alınan tutarların


dağıtımıyla en üst limitten vekalet ücreti ödenmiştir.


2018 yılında toplam 196.329,49TL avukatlık vekalet ücreti belediye hesabına yatırılmış ve bunun 141.528,00TL’si avukatlara ödenmiştir. Yani 2018 yılında tahsil edilen avukatlık vekalet ücreti limiti dolduramayan avukatlar için de yeterli miktarda olduğundan geçmiş yıllardaki emanette bulunan tutarlardan ödeme yapılmaması gerekir. Sürecin sağlıklı işlemesi için limiti dolduramayan avukatlara avukatlık vekalet ücreti ödenmesi için yılsonuna kadar beklenmeli ve ilk olarak ilgili yıl tahsil edilen avukatlık vekalet ücretlerinin dağıtılması daha sonra geçmiş yıllarda bekleyen emanet hesabındaki tutarların dağıtılması gerekir. Böylelikle de 2016 ve 2017 yıllarında emanete alınan tutarların 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendine göre ilgili yıl tahsil edilen vekâlet ücretinin dağıtımı yapıldıktan sonra arta kalan tutarın üçüncü yılsonunda bütçeye gelir kaydedilmesinin önü açılmış olur.

Bu hükme göre 2014 yılı sonu itibariyle emanet hesabında bulunan 26.823,84TL’nin 2018 yılı sonunda gelir kaydedilmesi gerekir.

Emanette bulunan 26.823,84TL vekâlet tutarının 31.12.2018 tarihi itibariyle bütçeye gelir kaydedilmesi ile tahsil edilen vekâlet ücretlerinin emanet hesabına kaydı yapılarak limiti dolduramayan avukatlara dağıtımı yapılırken 659 sayılı Kararnamenin 14’üncü maddesindeki ölçütlere göre dağıtımı yapılmalıdır.

Kamu idaresi cevabında; "Bulgu doğrultusunda, Kurum lehine hükmedilen 2014 yılı Avukatlık Vekâlet Ücretleri olan ve Emanet Hesapta bulunan 26.823,84TL 06.05.2019 tarih ve 5190 Yevmiye Numaralı Muhasebe İşlem Fişi ile Gelir kaydedilmiştir. Bundan sonrada yapılacak işlemlerde bulgu doğrultusunda hareket edilecektir." denilmiştir.

Sonuç olarak İdare bulgu doğrultusunda gerekli işlemi yapmıştır. Belediyenin kazandığı vekâlet ücretinin dağıtımının 659 sayılı Kararnameye uygun olarak yapılması sağlanmalıdır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?