Belediyenin mülkiyetinde olan katlı otopark niteliğindeki taşınmazın Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi tarafından işgal edilmiş olduğu ve işgale ilişkin ecrimisil tahakkuk ve tahsilatlarının yapılmamış olduğu görülmüştür.

Kamu idarelerinin taşınmazlarının satışının, kiralanmasının, gayri ayni hak tesisinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olacağı, Kanun’un 1’inci maddesinde düzenlenmiştir. Yine Kanun’un 75’inci maddesinde, taşınmazların gerçek ve tüzelkişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden, bu Kanunun 9’uncu maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek ecrimisil isteneceği, ecrimisil talep edilebilmesi için idarelerin işgalden dolayı bir zarara uğramış olması gerekmeyeceği ve


fuzuli şagilin kusuru aranmayacağı, işgal edilen taşınmazın idarenin talebi üzerine bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek idareye teslim edileceği hüküm altına alınmıştır. 5393 sayılı Kanun'un 15’inci maddesiyle de benzer bir düzenleme getirilerek belediye malına karşı suç işleyenlerin, devlet malına karşı suç işlemiş sayılacağı ve 75’inci madde hükümlerinin belediye taşınmazları için de uygulanacağı belirtilmiştir.

Yapılan incelemede, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait iken trampa yoluyla Melikgazi Belediyesine devredilen Hunat Katlı Otopark alanının Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi tarafından otopark olarak işletildiği, mülkiyetin devri ile Büyükşehir Belediyesi şirketinin işgalci statüsüne geçtiği, Belediye tarafından taşınmazın tahliye edilmesine ve geriye dönük ecrimisil alınmasına ilişkin herhangi işlemin yapılmadığı görülmüştür.

Belediyenin, yukarıdaki mevzuat hükümlerine uygun olarak belirlenecek ecrimisil bedellerini işgalin başladığı tarihten itibaren fuzuli şagillerden alması ve sonrasında taşınmazların tahliye ettirilmesi gerekmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?