Karar Künyesi
Ankara Üniversitesi tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde yapılan gayrimenkul kiralamalarında kişi ve kurumlara özel, rekabeti engelleyici düzenlemelerin yapıldığı, elde edilen kira gelirlerinden bir kısmının gelir hesaplarında yer almadığı ve tahsilat işlemlerinin aksatıldığı görülmüştür.
1-) Ankara Üniversitesi Senatosunun 30.12.2014 tarihli toplantısında alınan 403/3427 sayılı karar ile yetki devri yapılmış ve bu kapsamda Tıp Fakültesi bünyesinde bulunun taşınmazların harcama yetkilisi ile ita amirliği görevi Tıp Fakültesi Dekanına verilmiştir. Tıp Fakültesi Dekanlığınca yapılan benzer nitelikteki taşınmaz kiralamalarında farklı yeterlilik kriterleri arandığı tespit edilmiştir.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 35/a maddesine göre kapalı teklif usulü ile ihalesi yapılan 150 araç kapasiteli Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Açık Otopark yerinin 21.07.2017-21.07.2020 tarihlerini kapsayan ihale dokümanı arasında yer alan idari şartnamenin (Açık Otopark Kiralama Şartnamesi) 5 ve 6’ncı maddelerinde ihaleye katılma şartları ve isteklilerden istenecek belgeler sayıldıktan sonra 6’ncı maddenin sonunda;
“İstekliden, ihale tarihinden önce en az 15 (onbeş) yıl hastane otoparkı işletmeciliği yapmış olduğunu, resmi kurumlardan alınmış olan iş bitirme belgesi, sözleşme veya protokol veya ilgili kuruluşların onaylı yönetim kurulu kararları ile belgelemesi koşulu aranacaktır.
Katılımcı ihale tarihinde en az 5 adet frekanslı el telsizine sahip olduğunu noter onaylı demirbaş kayıt defteri örneği veya noter onaylı fatura örnekleri ile belgeleyecektir.
İstekliden işletmesinde en az l iş güvenliği uzmanı, 1 tıp doktoru (iş yeri hekimi) ve en az 20 çalışanın bulunması ve çalışanların asgari yarısının minimum bir yıl süre ile isteklinin otopark işletme faaliyetlerinde çalışmakta olduklarının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak sigorta bildirimleri ve resmi belgelerle ispat edilmesi ve hastane otoparkı işletmeciliği konusunda asgari bir yıl deneyimli olduklarının tespitine imkan verecek belgelerin sunulması istenecektir.
Yukarıdaki koşulların hiçbirinde isteklinin taahhütname vermesi kabul edilmeyecek ve açıklanan bütün belgelerin asılları veya noter onaylı suretleri ile onaylı raporların sunulması, tekliflerin değerlendirilmesi için yeterlilik şartlarından biri olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi yapılmıştır. Yapılan ihaleye daha önce Kurum adını taşıyan bir vakfın iktisadi işletmesi olan … Tıbbi Sanayi ve Dış Ticaret Anonim Şirketi tek istekli olarak teklif vermiş ve ihale bu isteklide kalmıştır.
Anılan Kanun’un 2’nci maddesinde; “Bu Kanunun yürütülmesinde, ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanması esastır.” düzenlemesi yapılmıştır.
İsteklinin 15 yıl hastane otopark işletmeciliği yapmış olma şartı, 150 araçlık olduğu söylenen otopark alanında istekliden işletmesinde en az l iş güvenliği uzmanı, 1 tıp doktoru (iş yeri hekimi) ve en az 20 çalışanın bulunmasının niçin arandığı ve çalışanların asgari yarısının minimum bir yıl süre ile isteklinin otopark işletme faaliyetlerinde çalışmakta olmalarının ve taahhüt dahi kabul edilmeyeceği şartıyla birlikte değerlendirildiğinde işin yapılmasıyla ilgili olmayan bu şartlar katılımcı sayısını azaltması nedeniyle ihalede rekabetin oluşmasını engellemektedir.
Kapalı teklif usulü ile ihalesi yapılan Çocuk Hastanesi Giriş Kat Kantin Yeri Kira Şartnamesi’nin 7’nci maddesinde “Üniversite Hastanelerinde ihale tarihinden itibaren geriye dönük olarak son 10 (on) yıl içerisinde en az 5 (beş) yıl kantin işletmeciliği yaptığını ve işletmecilik yapılan idareden ilan tarihinden sonra alınmış belge ile tevsik etmek.“ şeklinde rekabeti kısıtlayıcı düzenleme yapılmıştır.
Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde ise kapalı teklif ihalelerde istenen ağır şartlar nispeten hafifletilmek suretiyle ihale dokümanı hazırlanmaktadır. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp Merkezi Yemekhane Kira Şartnamesi’nin 8’inci maddesinde “İstekliden, ihale tarihinden önce son 5 (beş) yılda en az 3 (Üç) yıl eğitim veya sağlık hizmeti alanında Yemekhane işletmeciliği yapmış olduğunu resmi kurumlardan alınmış olan iş bitirme belgesi, sözleşme veya protokol veya ilgili kuruluşların onaylı yönetim kurulu kararlan ile belgelenmesi koşulu aranacaktır.“ şeklinde yine rekabeti kısıtlayıcı düzenleme yapılmıştır.
Pazarlık usulüyle ihalesi yapılan Öğretim Üyeleri Yemekhane Yeri Kira Şartnamesi’nin 8’inci maddesinde de “İstekliden, ihale tarihinden önce son 5 (beş) yılda en az
3 (Üç) yıl eğitim veya sağlık hizmeti alanında Yemekhane işletmeciliği yapmış olduğunu resmi kurumlardan alınmış olan iş bitirme belgesi, sözleşme veya protokol veya ilgili kuruluşların onaylı yönetim kurulu kararları ile belgelenmesi koşulu aranacaktır.” şeklinde rekabeti kısıtlayıcı düzenleme yapılmıştır.
Kapalı teklif usulü ile ihalesi yapılan Cerrahi Bina Giriş Kat Kantin Yeri Kira Şartnamesi’nin 7’nci maddesinde “Üniversite Hastanelerinde ihale tarihinden itibaren geriye dönük olarak son 10 (on) yıl içerisinde en az 5 (beş) yıl kantin işletmeciliği yaptığını ve işletmecilik yapılan idareden ilan tarihinden sonra alınmış belge ile tevsik etmek.
Türkiye genelinde en az üç adet şubesi veya bayiliği bulunduğunu gösterir belgesinin olması” şeklinde rekabeti kısıtlayıcı düzenleme yapılmıştır.
Pazarlık usulüyle ihalesi yapılan “76.75 m2 market yeri (Hastane girişi 5. Katta yer alan), 39.42 m2 Büro yeri (Hastane girişi 5. Kat yer alan), 56.44 m2 Büro yeri (Muhasebe büro yeri 5. Kat 3 adet), 39.22 m2 Baharat deposu (0.kat Elektrik işçilerinin bulunduğu bölümde)” kira şartnamesinde ise yeterlik kriteri olarak iş deneyimine yönelik herhangi bir belge istenmemiştir.
2-) Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne ait olup Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak ilan edilen Gölbaşı İlçesi Virancık Mevkii 719 Ada 1 parselde bulunan gayrimenkul Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetim Anonim Şirketine (Teknokent) 49 yıllığına kiraya verilmiştir. Sözleşmenin süresi 01.05.2012 tarihinden itibaren 49 yıl olup kira bedeli, kiracının her takvim yılı sonunda elde ettiği kiralama cirosu üzerinden başlangıçta %5 ve daha sonra yapılan zeyilnameyle 01.01.2013 tarihinden itibaren %10 oranı üzerinden hesaplanacaktır. Diğer taraftan Üniversitenin sermaye taahhüt borçları ödeninceye kadar hesaplanacak kira bedelleri Üniversitenin borcuna mahsup edilecektir. 2020 Yılında Şirketin sermayesi 15.000.000,00 TL’den 30.000.000,00 TL’ye yükseltilmiştir. Ankara Üniversitesinin payına düşen 7.112.384,34 TL’lik nakdi artırım tutarı Ankara Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi tarafından banka yoluyla nakden ödenmiştir. Şirketin 2019 yılı cirosu 2.697.935,23 TL olup bu tutarın %10‘u olan 269.793,52 TL kira bedelinin şirket tarafından arttırılan sermayeye mahsup edilmesi Üniversitenin Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından mahsup edilecek kira gelirinin; 600 Gelirler Hesabıyla, 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabına kaydedilmesi gerekmektedir. Ancak zeyilnameyle yapılan sözleşme değişikliği uygulanmamıştır. Üniversitenin arttırılan sermaye payı nakden ödenmiş ve Şirket sermaye artışına mahsup etmediği 2019 yılı kira bedelini 31.12.2020 tarihi itibarıyla
ödememiştir. Bu durumda 600 Gelirler Hesabıyla, 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabı gerçek tutarı göstermemektedir.
3-) 24606 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile Üniversitenin mülkiyetinde bulunan 1179, 544, 545 ve 542 parsel No.lu taşınmazların toplam 30.000 metrekarelik kısmı üzerinde öğrencilerin konaklama sorunlarını çözmek için minimum 1000 yatak kapasiteli öğrenci yurdu ile öğrencilerin barınma sırasındaki ortak gereksinimlerini karşılamaya yönelik sosyal, kültürel ve ticari alanların yapımı, işletilmesi ve sözleşme süresi sonunda Üniversite Rektörlüğüne devrine yönelik kiralamada; Kiracı 14.08.2017 tarihinde tamamladığı yurt binasını 31.10.2017 tarihinde kira sözleşmesi ile TC. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne kiralamıştır. 15 yıllık olan bu sözleşmenin aylık kira bedeli stopaj dahil KDV hariç aylık peşin 744.110,00 TL’dir. Bu kiralamaya esas ihale dokümanı ile yükleniciyle imzalanan sözleşmenin uygulanmasında ortaya çıkan çelişki ve sorunlar 2019 yılı Sayıştay Raporu’nda ayrıntılı olarak yer almıştır. Hal böyle iken yüklenici 31.12.2020 tarihi itibarıyla; 2019 ve 2020 yıllarında ödemesi gereken irtifak hakkı bedelleri ile 2020 yılında ödemesi gereken 2019 yılı hasılat payını ödememiştir.
4-) Ankara Üniversitesine tahsisli taşınmaz üzerinde bulunan Ziraat Fakültesi ürünlerinin satıldığı Ziraat Fakültesi Dekanlığı Ürün Satış Yeri 2886 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda pazarlıkla yapılan ihaleyle 09.03.2020 tarihinden itibaren 3 yıllığına Ankara Üniversitesi Sosyal ve Ticari Tesis İktisadi İşletmesine kiralanmıştır.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ile … … … Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü ve ek protokol hazırlanmış olup işlem dosyasında bu protokol ve ek protokolün imzalı nüshası bulunmamaktadır.
… … … Kooperatifleri Merkez Birliği, Rektörlük Makamına yazdığı tarih ve sayısız yazısıyla Ankara Üniversitesi Sosyal ve Ticari Tesis İktisadi İşletmesine kiralı yukarıda belirtilen birimin devrini almak istediklerini bildirmiştir.
Bu yazı üzerine Ankara Üniversitesi Sosyal ve Ticari Tesis İktisadi İşletmesi kiralamalarla görevlendirilen İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına yazdığı 12.05.2020 tarih ve 90/2020 sayılı yazıyla Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ile … … … Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 12.05.2020 tarihli iş birliği protokolüne istinaden 15.05.2020 tarihinden itibaren Ziraat Fakültesi Dekanlığı Ürün Satış Yeri Kira Sözleşmesi’nin
… … … Kooperatifleri Merkez Birliğine devrinin yapılmasını rica etmiştir. Bu yazı üzerine
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı anılan Genel Müdürlüğe bağlı olduğu düşünülen … … … Tarım Ürünleri Hay. Amb. Pet. Nak. İth. İhr. San. ve Tic. AŞ. ile 2 yıl 9 ay 27 günlük sözleşme imzalamıştır. Söz konusu kira ve devir işlem dosyasında devir alan şirketin yapılan ihalede istenen şartları taşıyıp taşımadığına yönelik değerlendirme ve sözleşmenin devrine yönelik olarak İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından verilen herhangi bir izne yönelik evrak bulunmamaktadır.
2886 sayılı Kanun’un 66’ncı maddesinde “Sözleşme, ita amirinin yazılı izni ile başkasına devredilebilir. Ancak, devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar aranır. İzinsiz devir yapılması halinde, sözleşme bozulur ve müteahhit veya müşteri hakkında 62 nci madde hükümleri uygulanır.“ düzenlemesi bulunmakta olup İdare ile Ankara Üniversitesi Sosyal ve Ticari Tesis İktisadi İşletmesi arasında imzalanan Sözleşme’nin 9’uncu maddesinde de “Kiracı idarenin izni olmadan sözleşmenin bir kısmını veya tamamını devredemez, ortak alamaz, kiraya verilen yeri genişletemez ve amacı dışında kullanamaz.” denilmektedir.
… … … Kooperatifleri Merkez Birliği ile bu birliğe ait olduğu düşünülen … … … Tarım Ürünleri Hay. Amb. Pet. Nak. İth. İhr. San. ve. Tic. AŞ. farklı hükmi şahsiyetler olup 2886 sayılı Kanun’a göre imzalanan sözleşmelerin devrinde bu farka dikkat edilerek işlemlerin yürütülmesi gerekir. Bir başka ifadeyle sözleşmeyi devir almak isteyenle sözleşmeyi devir alanın aynı kişi/kurum olması zorunludur.
5-) Hazinenin özel mülkiyetindeki Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Ürün Satış Yeri 2886 sayılı Kanun’un 51/g maddesi gereğince 01.07.2020 tarihinde yapılan ihaleye tek istekli olarak katılan … … … Tarım Ürünleri Hay. Amb. Pet. Nak. İth. İhr. San. ve Tic. AŞ. üzerine bırakılmıştır. İta Amiri tarafından onaylanan bu karara istinaden adı geçen şirkete 02.07.2020 tarihinde teminat, ilk taksit bedeli ve damga vergilerinin ödenmesi ve sözleşmenin imzalanması hususları yazılı olarak elden tebliğ edilmiştir. Şirket söz konusu tutarları 03.07.2020 tarihinde yatırmış ancak sözleşme imzalamamıştır. Buna rağmen taşınmaz Şirkete teslim edilmiş ve Şirket tarafından satış mağazasına dönüştürülmüştür. Şirket taşınmazı fiilen kullanmaktadır.
Diğer taraftan Şirketin sözleşme imzalamaması üzerine Şirket tarafından yapılan kira taksit ödemesi emanet hesabına alınmıştır.
6-) Hazinenin özel mülkiyetindeki, Nenehatun Caddesi No:122 de bulunan 505 m2 yüz ölçümlü taşınmaz Ankara Üniversitesi Raktörlüğü tarafından “Ankara Üniversitesi Evi (ANKEV)” adıyla tefriş edilmiştir. Binanın arka kısmında yer alan iki parsel (1008 m2) Ankara
Büyükşehir Belediye Başkanlığının mülkiyetinde olup 15.03.2013 tarihinden itibaren Üniversiteye 10 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmiş ve fiilen bahçe olarak kullanılmaktadır. Binanın üst katında toplam 165,45 m2 ye tekabül eden alan 2011 yılından itibaren Aşçılık Kurs Yeri olarak faaliyetini sürdürmekte en son 2886 sayılı Kanun’un 51/g maddesine göre yapılan ihaleyle 30.03.2018/30.03.2021 tarihleri arasında 3 yıllığına ve 2011 yılından itibaren kiracı olan B... A… adlı istekliye yıllık 47.500,00 TL bedelle yeniden kiraya verilmiştir. Binanın kalan kısımları Rektörlüğün tasarrufundadır.
Hal böyleyken 2018/203262 ihale kayıt numaralı “Ankara Üniversitesi Ankev Binası Onarım İşi” adı altında binanın büyük onarım ihalesine çıkılmıştır. Yükleniciyle 07.06.2018 tarihinde sözleşme imzalanmış, 20.02.2019 tarihinde geçici kabulü yapılmış ve harcama yetkilisi tarafından 10.06.2019 tarihinde yapılan geçici kabul onaylanmıştır. İş artışlarıyla beraber sözleşme fiyatlarıyla yükleniciye toplam 1.104.350,17 TL’lik iş yaptırılmıştır. Bu onarım işi kapsamında Kiracı tarafından kullanılan alanın dışında yer alan bölümlerde; çatıdan dış cephe kaplamasına, soğutma sistemlerinden elektrik donanımına, mutfaktan ön ve arka bahçelerin doğal taş plakalarla kaplanmasına kadar bakım ve onarım işleri yapılmıştır.
Yukarıda ifade edilen aşçılık okulu olarak kullanılan alana ait Kira Şartnamesi’nin 12’nci maddesinde “ Kiracı sözleşmenin devamı süresince mücbir ve kamudan kaynaklanan sebepler haricinde olmak üzere, kiracı sözleşmenin devamı süresince, sözleşme süresinin uzatılması, kira bedelinin indirilmesi, ödeme tarih ve miktarlarının, kiralanan alanın yüzölçümünün değiştirilmesi talebinde bulunamaz.” düzenlemesi, 33’üncü maddesinde ise “İşletmeci, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünün bir gün önceden talep etmesi sureti ile yapacağı 30’ar kişilik yemek orgonizasyonunu ücretsiz olarak yapacaktır. İdare bu hizmeti istediği zaman ve istediği ayda almakta serbesttir.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Daha sonra kiracıyla 18.03.2019 tarihinde ek sözleşme düzenlenerek önceki kira bedeline 37.000,00 TL ilave edilmek suretiyle binanın giriş katındaki oda hariç olmak üzere kalan kısımları arka bahçeyle birlikte yıllık 87.000,00 TL bedelle kiraya verilmiştir. Diğer taraftan 30 kişilik ücretsiz yemek organizasyonu da 50 kişiye çıkarılmıştır.
Bu uygulamada kira sözleşmesi biten kiracının kapsamlı onarım sebebiyle binadan çıkarılması ve onarım işleri bittikten sonra rekabete açık bir şekilde ihale sürecinin yürütülmesi mümkün iken, kiracı binadan çıkarılmadan onarım işleri gerçekleştirilmiş, onarım işinin geçici kabulü onaylanmadan kiracıyla yapılan ek sözleşmeyle binanın (giriş katındaki oda hariç) tamamı, yenilenen mutfak ve Belediyenin ücretsiz tahsis ettiği arka bahçeyle (doğal taş
plakalarla kaplanarak) birlikte kiracının kullanımına verilmiştir. Kiracı, bu alanlarda; açılış organizasyonları, catering hizmetleri, doğum günleri, düğün organizasyonu, evde davet yemekleri, iftar yemeği organizasyonu, kına gecesi, mezuniyet törenleri, nişan organizasyonu, şirket ve kurum yemekleri hizmeti vermektedir.
İdare tarafından yapılan bu uygulamaya İhale Dokümanı’nda ve 2886 sayılı Kanun’da izin veren bir düzenleme bulunmamaktadır.
7-) Üniversitenin mülkiyetindeki, Gölbaşı Su Sporları Merkezi Yanı Çok Amaçlı Tesis 200m2 alan üzerinden 3 yıllığına ve üçüncü yıl kira bedeli 23.941,96 TL olarak güncellenmiş iken kira süresinin bitmesine müteakip yeniden ihaleye çıkılması aşamasında kira tespit komisyonu 15.05.2015 tarihli kira tespit tutanağında; taşınmazın konumu, öğrenci/personel sayısı iş yapma kapasitesi ve 2014 yılı kira bedeli dikkate alınmak suretiyle 200m2 kapalı alana 200m2 açık alan ilave edildikten sonra muhammen bedeli 16.296,00 TL’ye düşürerek pazarlıkla ihaleye çıkarılmasını sağlamıştır. Böylece kullanım alanı yüzde yüz artırılırken ilk yıl için tahmin edilen kira bedeli %31 oranında indirilmiş kira süresi de 3 yıldan 5 yıla çıkarılmıştır.
8-) Ankara Üniversitesi Yönetim Kurulunun 30.03.2020 tarih ve 33058 sayılı kararına göre; yeni tip corona virüsü ile mücadele kapsamında Üniversite ile taşınmaz kira sözleşmesi imzalayan büfe, kantin, kafeterya, çay ocağı gibi taşınmaz kiracılarının talep etmesi halinde 16.03.2020 tarihinden itibaren okulların kapalı olduğu süre boyunca tam olarak faaliyet göstermeyen yerlere ait kira bedellerinin alınmamasına, kira dönemleri itibarıyla var ise faaliyet göstermediği süreye isabet eden kısımlarının kira bedelinden indirilmesine veya iade edilmesine veya mahsup yapılmasına karar verilmiştir. Diğer taraftan faaliyetlerine kısmen devam eden yerler için nasıl hesaplama yapılacağı, yiyecek/içecek otomatlarının durumu ve bunlar tarafından tüketilen elektrik ve suyun tahsiline ilişkin de düzenlemeler yapılmıştır. Ancak 31.12.2020 tarihi itibarıyla bu çalışmalar tamamlanmamış olup hangi kiracıdan ne kadar tahsilat yapılması gerektiği netliğe kavuşturulmamıştır. Bu nedenle kira alacaklarının tam olarak tahsil edilip edilemediğinin incelenmesi de mümkün olmamıştır.
9-) 2019 yılı Sayıştay Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nda Devletin özel mülkiyeti veya hüküm ve tasarrufu altında olmayan taşınmazların pazarlık usulüyle kiraya verilmesinin mümkün olmadığına yer verilmiştir.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanması esas olup Kanun
kapsamındaki işlerde tekliflerin gizli olarak verilmesini sağlayan kapalı teklif usulünün esas olduğu belirtilmiş ve istisnai olarak Kanun’un 51’inci maddesinde sayılan işlerin pazarlık usulüyle yaptırılabileceği hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu maddenin (g) bendinde ise “Kullanışlarının özelliği, idarelere yararlı olması veya ivediliği nedeniyle kapalı veya açık teklif yöntemleriyle ihalesi uygun görülmeyen, devletin özel mülkiyetindeki taşınır ve taşınmaz malların kiralanması, trampası ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi”nin pazarlık usulü ile ihale edilebileceği belirtilmiştir. Kanun’da geçen “Devletin özel mülkiyetindeki” ve “Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler” ifadeleri ile hazineye ait olan taşınmazlar tarif edilmekte olup belediye, il özel idaresi, üniversite gibi kamu idarelerinin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Ancak Ankara Üniversitesine ait taşınmazlar 2886 sayılı Kanun’un 51’inci maddesinin
(g) bendi kapsamında pazarlık usulüyle kiraya verilmektedir.
Diğer taraftan Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trampa, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Aynî Hak Tesis, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliği 19.06.2007 tarihli Resmi Gazete'de
yayınlanan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmelik'in 97'nci maddesi ile
yürürlükten kaldırılmıştır. Anılan Yönetmelik'in 71'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında; B“elirtilen yerler, gizlilik ve güvenlik gibi faktörler de dikkate alınarak kuruluşça seçilip defterdarlık veya malmüdürlüğüne bildirilen kişiler arasında yapılacak ihale sonucunda uygun bedeli teklif edene kiraya verilebilir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Bu düzenlemeye göre kiralamaya konu taşınmazın kullanımıyla ilgili gizlilik ve
güvenlik ihtiyacı var ise bu ihtiyacın mahiyetinin belirlenmiş ve ihale dokümanına yansıtılmış olması gerekir. Kantin, çay ocağı, otopark vb. işletmeler; her gün binlerce hasta, hasta yakını, kiracı çalışanı, hastane personeli, tedarikçi ve ziyaretçi tarafından kullanılmakta olup özellikli bir gizlilik ve güvenliğe ihtiyaç duyulmayan alanlardır. Nitekim gerek kiracı gerekse İdare bu alanlara özgü güvenlik personeli istihdam etmemektedir. Haliyle ihale yönteminin ve ihale dokümanının ihalede rekabeti engellemeyecek şekilde belirlenmesi esastır.
Gayrimenkul kiralamalarında rekabeti engelleyici düzenlemelerin sonlandırılması, elde edilen kira gelirlerinin tamamının gelir hesaplarında yer alması, kiralama ihalelerinin 2886
sayılı Kanun’un 35/a maddesine uygun olarak yapılması bu hususlara uymayan ve uyulmasını engelleyen personel hakkında Rektörlükçe inceleme/soruşturma açılması gerekir.