Şirket tarafından elde edilen hizmet satış gelirlerinin, 600 Yurtiçi Satışlar Hesabı yerine 602 Diğer Gelirler Hesabında muhasebeleştirildiği görülmüştür.

26.12.1992 tarihli ve 21447 (M) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nin “C Hesap Planı Açıklamaları”nda “60- Brüt Satışlar” açıklamasında;

“İşletmenin esas faaliyetleri çerçevesinde satılan mal ya da hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerleri kapsar. (…)”

“600-Yurtiçi Satışlar” açıklamasında;


“Yurt içindeki gerçek ve tüzel kişilere satılan mal ve hizmetler karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerlerin izlendiği hesaptır. Gereksinime göre bölümlenebilir.”

602-Diğer Gelirler” açıklamasında;


“İşletmenin korunması, ihracatı teşvik ya da hükümet politikasına uyma zorunluluğu karşısında oluşan işletmenin faaliyet hasılatındaki düşüklüğü veya faaliyet zararını gidermek için, sermaye katkısı niteliğinde olmayan, mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi, resim, harç ve benzeri yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar (vergi iadeleri) ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb.. hasılat kalemleri bu hesapta izlenir.”

Denilmektedir.


Yukarıda yer verilen Tek Düzen Hesap Planı açıklamalarına göre 600 Yurtiçi Satışlar Hesabında gerçek veya tüzel kişilere satılan mal ve hizmet karşılığında alınan ya da tahakkuk ettirilen toplam değerlerin izlemesinin yapılacağı; 602 Diğer Gelirler Hesabında ise mal ve hizmet satışı dışında sermaye katkısı niteliğinde olmayan mali yardımlar, bazı mal ve hizmetlerden vergi, resim, harç ve benzeri yolu ile yapılan yardımlar, vade farkları, ihracatla ilgili destek primleri vb. hasılat kalemlerinin bu hesapta izleneceği belirtilmiştir.

Yapılan incelemede, hizmet satışlarından elde edilen 7.707.843,26 TL tutarındaki gelirin, 600 Yurtiçi Satışlar Hesabında izlenmesi gerekirken 602 Diğer Gelirler Hesabında izlendiği tespit edilmiştir.

Her ne kadar Şirket cevabında; 01.01.2022 tarihinden itibaren bu doğrultuda işlem tesis etmeye başladığını bildirmişse de 2022 yılında yapılacak işlemlerin 2021 mali yılındaki hatayı düzeltici etkisi bulunmamaktadır.

Sonuç olarak Şirketin hizmet satışlarından elde ettiği gelirlerini Tek Düzen Hesap Planına uygun olarak 600 Yurtiçi Satışlar Hesabında muhasebeleştirmesi gerekmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?