2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre kiraya verilen bazı taşınmazların kira süresi sonunda kira bedelinde belirli bir artış yapılarak yeniden ihale edilmeksizin aynı kişilere süre uzatımı yoluyla kiraya verildiği tespit edilmiştir.

2886 sayılı Kanun’un “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesi ile belediye mülkiyetindeki taşınmazların ancak bu Kanun hükümlerine göre kiraya verilebileceği, “Kiralarda sözleşme süresi” başlıklı 64’üncü maddesi ile belirli istisnalar haricinde, kiraya verilecek taşınmazların kira süresinin on yıldan çok olamayacağı ve taşınmazların üçüncü kişilere kiralanması işlemlerinin ise Kanun’un 35’inci maddesinde sayılan ihale usulleri çerçevesinde yürütülmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Kanun’un 75’inci maddesinde; kamu idarelerine ait taşınmazlara ait kira sözleşmelerinin bitim tarihinden itibaren, işgalin devam etmesi halinde, işgal edilen taşınmaz malın idarenin talebi üzerine bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edileceği ve kira sözleşme bitim tarihi ile tahliye tarihi arasında


ecrimisil alınacağı hüküm altına alınmıştır.


6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 339’uncu maddesinin ikinci fıkrasında; kamu kurum ve kuruluşlarının, hangi usul ve esaslar içinde olursa olsun yaptıkları bütün kira sözleşmelerine bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı, aynı Kanun’un 347’nci maddesinin birinci fıkrasında ise; belirli süreli kira sözleşmelerinde kiraya verenin, on yıllık uzama süresi sonunda herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebileceği ifade edilmiştir.

2886 sayılı Kanun ile 6098 sayılı Kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; kira sözleşmelerinin on yıllık uzama süresi sonunda sona erdirilmesi ve bu taşınmazların 2886 sayılı Kanun çerçevesinde ihale yapılmak suretiyle kiraya verilmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemede, 2886 sayılı Kanun’a göre kiraya verilen taşınmazların on yıllık uzama süresi sonunda yeniden ihale düzenlenmeden kira bedelinde belirli bir artış yapılarak süre uzatımı yoluyla aynı kişilere yeniden kiraya verildiği görülmüştür. İdareye ait bu taşınmazların uzun süre önce kiraya verildiği bu tarihten sonra hiç ihale edilmediği ve kira sözleşmelerinin bu tarihe kadar uzatıldığı görülmüştür.

Kamu idaresi cevabında, kira süresi sona eren taşınmazların ihale yoluyla tekrar kiraya verilebilmesi amacıyla iş ve işlemlerin başlatıldığı, bu kapsamda taşınmazların tahliyesi için kiracılara ihtarname gönderildiği ve tahliye işlemlerinin gerçekleştirilmesi için 4 adet kiracının ilgili Kaymakamlığa bildirildiği belirtilmiştir.

Kamu idaresi kira süresi sona eren taşınmazların tahliye edilmesi ve tekrar ihale yoluyla kiraya verilmesi amacıyla kiracılara tahliye ihtarnameleri tebliğ etmiştir. İhtarnamede belirtilen süre içerisinde taşınmazların tahliye edilmemesi durumunda ilgili kaymakamlıktan talepte bulunulması gerekmektedir. Kamu idaresi cevabında 4 adet taşınmazın tahliyesi için kaymakamlığa bilgi verildiği belirtilmiştir. Ancak kaymakamlığa bildirim yapılan 4 adet taşınmaz bulgu konusu edilen toplam taşınmazlar içerisinde küçük bir orana isabet etmektedir. Taşınmazların büyük bir bölümünün tahliye edilmesi için kaymakamlığa bildirilmediği anlaşılmıştır.

Diğer taraftan bulgu konusu edilen husus ilk defa kamu idaresinin 2021 yılı denetim raporunda yer almıştır. 2022 yılı sonu itibarıyla halihazırda tahliye işlemleri tamamlanan ve tekrar ihale yoluyla kiraya verilen hiçbir taşınmazın bulunmadığı görülmüştür.

Sonuç olarak kiraya verilen taşınmazlara ait sözleşmeler on yıllık uzama süresi sonunda


sona erdirilmeli ve 2886 sayılı Kanunda yer alan esaslar ve süreler dâhilinde yeniden ihale yapılmak suretiyle kiraya verilmelidir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?