Karar Künyesi
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 1’inci maddesinde belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işlerinin bu Kanun'a göre yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanun'un 64’üncü maddesinde kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresinin, on yıldan çok olamayacağı, ancak bazı hususi durumlarda bu sınırın aşılabileceği belirtilmiş, süre uzatımı ile ilgili herhangi bir hükme yer verilmemiştir. Ayrıca Kanun’un
75’inci maddesinde;
“…. Kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren, işgalin devam etmesi halinde, sözleşmede hüküm varsa ona göre hareket edilir. Aksi halde ecrimisil alınır.
İşgal edilen taşınmaz mal, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir.”
denilmektedir.
5393 sayılı Belediye Kanun’a göre taşınmaz malların üç yıla kadar kiralanması encümeninin üç yıldan fazla kiralanması meclisin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. Mezkur Kanun’un 15’inci maddesinin altıncı fıkrasında, “Belediye mallarına karşı suç işleyenler Devlet malına karşı suç işlemiş sayılır. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesi hükümleri belediye taşınmazları hakkında da uygulanır.” şeklinde yer alan düzenlemeler belediyelerin sahip olduğu taşınmazların kiralanması ve kiralanma sonrası yapılacak işlemleri belirlemektedir.
Dolayısıyla belediyelerin sahip olduğu taşınmazların gerçek ve tüzel kişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden ecrimisil istenmesi, fuzuli şagil tarafından rızaen ödenmeyen ecrimisil için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil yoluna gidilmesi ve işgal edilen belediye taşınmazının belediyenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, belediyeye teslim edilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede:
Kurum tarafından taşınmazların kira süresinin bitiminde yeniden ihaleye çıkılmadığı ve 2886 sayılı Kanuna göre yeni bir ihale yapılmaksızın Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından bir yıl süreyle uzatıldığı,
Kira sözleşmelerinde bir kiralama dönemi içinde 2 aylık kira bedelini zamanında ödemediği takdirde tahliye işlemi başlatılacağı belirtildiği halde 2017 yılında ödenmemiş kira borcu toplamı 354.199,99 TL olan 7 adet kiracının kira sözleşmesinin feshedilmeyip uzatıldığı,
tespit edilmiştir.
Sonuç olarak Belediyenin kira süresi dolan taşınmazları tekrar 2886 sayılı Kanun’a göre ihale ile kiralaması ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kiracılar ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Kamu idaresi cevabında; ‘‘Kira süreleri, sona ermiş kiracılar ile ilgili 08/05/2019 tarih ve 380 sayılı meclis kararı alınmış olup, bu karara istinaden söz konusu gayrimenkullerin kiralama ihalesi yapılacaktır.’’ denilmektedir.
Sonuç olarak Belediye tarafından gayrimenkul menkul kiralamalarının ihale ile yapılacağı ifade edilmektedir. Öte yandan bulguda konuya edilen kira sözleşmelerine aykırı davranan kiracıların durumuyla ilgili bulgu cevabında bir ifade yer almamaktadır. Belediyece taşınmaz kiralamalarının 2886 sayılı Kanun 5393 sayılı Kanuna uygun olarak yapılması ve kira sözleşmelerine aykırı davranan kiracılarla ilgili olarak mevzuatta öngörülen işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bulgu konusu tespitle ilgili yasal düzenlemelere uyulup uyulmadığı takip eden denetimlerde izlenecektir.