İdarenin çeşitli birimlerinde sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin şube müdürü kadrolarında vekaleten görevlendirildikleri görülmüştür.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun; “İstihdam şekilleri” başlıklı 4’üncü


maddesinde;


Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür.

  1. Memur: Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır. Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

  2. Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (…)”,

“Vekâlet görevi ve aylık verilmesinin şartlarıbaşlıklı 86’ncı maddesinde; “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir. (…)”

hükmü yer almaktadır.


Tedviren görevlendirmenin düzenlendiği 99 Seri No.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nde ise asilde aranan şartlara sahip vekil memur bulunamadığı takdirde hizmetin aksamadan yürütülebilmesi bakımından herhangi bir şekilde boşalmış veya boş bulunan bir görevin öncelikle varsa yardımcıları yoksa asilde aranan şartlara en yakın personel tarafından tedviren gördürülmesi belirtilmiştir.

657 sayılı Kanun’un 4'üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri hakkında uygulanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 6’ncı maddesinde ise; “İlgililer sözleşmelerinde belirtilen görev dışında başka bir işte çalıştırılamaz.” denilmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında ise kimlerin


hangi unvanlar ile sözleşmeli olarak çalışabileceği belirlenmiş olup, bu unvanlar arasında müdür kadroları yer almamaktadır.

İdarenin şube müdürlüğü görevini yürüteceklerin 657 sayılı Kanun’a tabi Devlet memuru olmaları gerektiği mevzuat hükümleri gereğince zorunludur. 657 sayılı Kanuna göre amir ve memur arasında hiyerarşi bulunmaktadır. Dolayısıyla, sözleşmeli personelin, memur ve amiri arasında bir hiyerarşik kademeye konulması veya bir memurun amiri olması mevzuat hükümlerine aykırıdır. 657 sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklere göre bir memur tarafından yürütülmesi gereken müdürlük görevi vekâleten de olsa sözleşmeli statüsündeki bir personel eliyle yürütülemez.

Yapılan incelemede, mevzuat hükümlerine aykırı olarak aşağıdaki tabloda gösterilen müdürlük kadrolarına sözleşmeli personelin vekâleten görevlendirildiği tespit edilmiştir.

Tablo 10: Sözleşmeli Personel Eliyle Yürütülen Müdürlükler


Görev Yeri

Vekâleten Edilen Müdürlük Kadrosu

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Yazılım ve Program Şube Müdürlüğü

Abone İşleri Dairesi Başkanlığı

Yüksek Tüketimli Aboneler Şube Müdürlüğü

Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı

1.Bölge Kanalizasyon Bakım Onarım Şube Müdürlüğü

Etüt ve Plan Dairesi Başkanlığı

Kanalizasyon İhale ve Kesin Hesap Şube Müdürlüğü / Kanalizasyon İnşaat Şube Müdürlüğü

Projeler Dairesi Başkanlığı

İçmesuyu İnşaat Şube Müdürlüğü

İçme Suyu Dairesi Başkanlığı

1.Bölge Bakım Onarım Şube Müdürlüğü

İçme Suyu Dairesi Başkanlığı

İçmesuyu Kayıp Kontrol Şube Müdürlüğü


Müdürlüklere yapılan görevlendirmelerin yürürlükte bulunan mevzuatın izin verdiği şekilde yapılması, sözleşmeli personelin müdür kadrolarına vekâleten görevlendirilmesi uygulamasına son verilmesi gerekmekte olup mevcut uygulama Kanunlara ve diğer mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?