Karar Künyesi
İlçe sınırları içerisinde A. Aziziye Mahellesi Küçükboğaz mevkinde bulunan ve imar planında park alanı olarak tespit edilen 1224 metrekarelik alanın 300 metrekarelik kısmının sökülüp takılabilir malzemeden kapalı alan oluşturmak amacıyla Belediye tarafından kiraya verildiği, söz konusu alana kiracısı tarafından imar mevzuatına aykırılık teşkil edecek şekilde park alanının güneyinde yer alan 7 metre genişliğindeki yolu da kapatarak otopark alanı ile birlikte toplam 1141 metrekarelik kafeterya yaptırılıp işletildiği görülmüştür.
3194 sayılı İmar Kanunu’nun ‘‘Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar’’ başlıklı 32’nci maddesinde; ruhsatsız yapılan yapıların Belediye Encümeni kararına müteakip Belediye tarafından yıktırılarak masraflarının yapı sahibinden tahsil edileceği, ‘‘İdari Müeyyideler’’ başlıklı 42’nci maddesinde ise; imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak yine bu maddede belirtilen idari müeyyidelerin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
Söz konusu kafeteryanın yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinde; parklarda bir katı, 4,5 metre yüksekliği ve toplam taban alanının %3’ünü geçmemek üzere sökülüp takılabilir malzemeden yapılmak kaydıyla çay bahçesi; yapılabileceği belirtilmiştir. Söz konusu park alanının (1224 metrekare) yüzde 3’ü 36,72 metrekaredir.
Yapılan incelemede; park alanında kapalı alan yapılmak üzere kiraya verilen alanın 300 metrekare, kafeteryanın kapalı bölümünün de 108 metrekare olduğu, kiracının park alanının güneyinde yer alan 7 metrelik yolu da kapatarak 242 metrekarelik daha kapalı alan oluşturduğu bu sebeplerden ötürü Karasu Asliye Ceza Mahkemesinin 13.02.2018 tarihli 5 celse no’lu
kararında imar kirliliğine neden olma suçundan hüküm giydiği buna rağmen İdare tarafından İmar Kanunu’nun 32 ve 42’nci maddelerinde belirtilen hükümlerin uygulanmadığı tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında; Aynen; ‘‘Söz konusu alan yazlık bölge olmasından dolayı halkın talebini karşılamak üzere sökülür takılır malzemeden imar kirliliğine neden olmadan planlı alanlar İmar Yönetmeliği’nin 19’uncu maddesinin c bendine uygun olacak şekilde işlemler yapılmıştır. Yapılan işlem Belediye encümen kararı ile usulüne uygun yapılmıştır.’’ Denilmektedir.
Sonuç olarak Kamu İdaresince verilen cevapta; söz konusu işlemlerin halkın talebini karşılamak üzere sökülür takılır malzemeden imar kirliliğine neden olmadan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uygun olacak şekilde yapıldığı ifade edilmiştir. Ancak bulgu metninde de yer verildiği üzere Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde sökülür takılır malzemeden yapılan yapının toplam park alanının %3’ünü aşamayacağı belirtilmiş ve bu yapı yönetmeliğe aykırı olarak toplam park alanının %3’ünü aşmıştır. Aynı zamanda da 7 metre genişliğindeki imar yolu da kapatılarak kafeteryaya eklenmiştir. Zaten söz konusu yapının sahibi de imar kirliliğine neden olma suçundan hüküm giymiştir. Buna karşın İdare tarafından İmar Kanunu’nun 32 ve 42’nci maddelerinde belirtilen hükümler uygulanmamıştır.