Karar Künyesi
İdare veznelerinden yapılan nakit tahsilatlarda ve bu tahsilatların bankaya yatırılmak üzere gönderilmesinde 100-Kasa Hesabı ile 108-Diğer Hazır Değerler Hesabının kullanılmadığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 100-Kasa Hesabına ilişkin “Hesabın niteliği” başlıklı 49’uncu maddesinde; bu hesabın muhasebe birimleri veznelerince kanuni dolaşım niteliğine sahip ulusal paraların alınması, verilmesi ve saklanmasına ilişkin işlemlerin izlenmesi için kullanılacağı, “Hesabın işleyişi” başlıklı 51’inci maddesinde ise, kasaya yatırılan tutarların bu hesaba borç, ilgili hesaplara alacak, kasa varlığından bankaya yatırılmak üzere gönderilen tutarların bu hesaba alacak, 108-Diğer Hazır Değerler Hesabına borç kaydedileceği ifade edilmiştir.
Aynı Yönetmelik’in 108-Diğer Hazır Değerler Hesabına ilişkin “Hesaba ilişkin işlemler” başlıklı 71’inci maddesinde kasa fazlası paraların veznedarla bankaya gönderilmesi ve bu tutarların bankaca tahsil edildiğini gösteren banka hesap özet cetvelinin alınması üzerine bu hesap kullanılır denilmektedir. “Hesabın işleyişi” başlıklı 72’nci maddesinde de kasa varlığından bankaya yatırılmak üzere gönderilen tutarların bu hesaba borç, 100-Kasa Hesabına alacak kaydedileceği, kasa varlığından bankaya yatırılmak üzere gönderilen tutarlardan, bankaya yatırıldığı anlaşılanların bu hesaba alacak, 102-Banka Hesabına borç kaydedileceği belirtilmiştir.
Söz konusu Yönetmelik’in 102-Banka Hesabına ilişkin “Hesabın işleyişi” başlıklı
57’nci maddesinde, banka hesap özet cetvelinden kasa mevcudundan bankaya yatırıldığı görülen paraların bu hesaba borç, 108-Diğer Hazır Değerler Hesabına alacak kaydedileceği hükmü yer almaktadır.
Yukarıda anılan mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere vezneden yapılan nakit tahsilatlarda 100-Kasa Hesabının kullanılması, akabinde kasa varlığından bankaya yatırılmak üzere gönderilen tutarların ise 100-Kasa Hesabından 108-Diğer Hazır Değerler Hesabına aktarılması ve bankadan gelen hesap özet cetvelleri sonrasında da 102-Banka Hesabının borcu karşılığında 108-Diğer Hazır Değerler Hesabının alacaklı çalıştırılarak muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede, 2022 yılı içerisinde İdare vezneleri aracılığıyla 67.429.774,66 TL nakit tahsilat yaptığı halde, yapılan bu tahsilat işlemlerin ve bu tahsil edilen paraların bankaya gönderilme işlemlerinin muhasebeleştirilmediği, doğrudan 102-Banka Hesabı borç çalıştırılarak kayıt altına alındığı, bu nedenle 100-Kasa Hesabı ve 108-Diğer Hazır Değerler Hesabının kullanılmadığı tespit edilmiştir.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine İdare tarafından; ilgili hesabın kullanımı için sistemsel düzenleme çalışmalarına başlandığı, cari yıl içerisinde kullanımının sağlanacağı ifade edilmiştir.
Belediye veznelerinden yapılan nakit tahsilatlarda ve bu paraların bankaya yatırılması sürecinde 100-Kasa Hesabının ve 108-Diğer Hazır Değerler Hesabının kullanılması gerekmektedir.