Karar Künyesi
Şirketin, “İdareye ait cihazların, yükleniciye ait sistem odalarında barındırılması ve yükleniciye ait donanımlardan İdareye bulut hizmetlerinin verilmesi” işini, İBB Encümen Kararına istinaden doğrudan temin usulü ile diğer bir İBB iştirak şirketinden aldığı görülmüştür.
İBB’nin iştiraki olan Şirketin mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 2’nci maddesi çerçevesinde, istisna kapsamında alımlar ve doğrudan temin hükümleri hariç, ihale uygulamalarına tabidir.
Anılan Kanun’un 22’nci maddesinin (b) bendinde (22/b); alımı yapılacak ihtiyaçla ilgili olarak gerçek veya tüzel sadece tek bir kişinin özel bir hakka sahip olması durumunda, ihtiyacın ihale yapılmaksızın doğrudan temin edilebileceği belirtilmiştir.
Kanun’un yukarıda yer verilen doğrudan temin hükmüne ilişkin olarak, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 22.3’üncü maddesinde; ihale konusu mal veya hizmet, bilimsel, teknik, fikri veya sanatsal vb. nedenlerle ve münhasır hakların korunması nedeniyle sadece belirli bir mal
tedarikçisi veya hizmet sunucusu tarafından sağlanabiliyorsa, ilan yapılmaksızın anılan madde hükmüne göre doğrudan temin yoluyla ihtiyaçların karşılanmasının mümkün olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, konuya ilişkin hazırlanacak standart forma, ihtiyacın neden sadece özel bir hakka sahip gerçek veya tüzel tek kişiden karşılanabileceğinin detaylı olarak yazılacağı ifade edilmiştir.
Yapılan incelemede, Şirketin “İdareye ait cihazların, yükleniciye ait sistem odalarında barındırılması ve yükleniciye ait donanımlardan İdareye bulut hizmetlerinin verilmesi” işini, ihtiyaca ilişkin özel bir hakka sahip olmamasına rağmen İBB’nin diğer bir İştirakinden, (22/b) hükmü çerçevesinde 1.140.000,00 TL + KDV bedelle doğrudan temin ettiği tespit edilmiştir.
Alımı yapılan işe ilişkin olarak Yüklenicinin özel bir hakka sahip olması hususu hazırlanan standart formda; İBB’nin sunucu kiralama ve depolama vb. hizmetlerin pazarlama ve satışını, hizmet alımı yapılan İBB İştirakine vermesi şeklinde açıklanmıştır.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, Şirket tarafından, İBB’nin İştirak şirketlerinin birbirleriyle ve İBB ile olan erişimlerinin dışarıya çıkmadan İBB fiber altyapısıyla iç network üzerinden sağlandığı, datanın İBB veri merkezinde bulunmasının oldukça önem arz ettiği, bu gerekçeler doğrultusunda, Şirketin sunucu sistemlerinin İBB veri merkezinde barındırılmasının teknik açıdan daha uygun olacağının değerlendirildiği, söz konusu nedenlerle işin, Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin (b) bendi kapsamında, İBB Encümen Kararı ile alım konusu işe dair kendisine özel bir hak verilmiş olan İBB’nin diğer bir iştirakinden, doğrudan temin usulü ile alındığı ifade edilmiştir.
Ancak, İBB’nin kendi İştirakine Bulgu konusu işe ilişkin özel bir hak vermesi o İştiraki, işin piyasada yaygın bir sunucu ağı bulunması nedeniyle, 4734 sayılı Kanun’un 22’nci maddesinin (b) bendi çerçevesinde “Sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması.” kapsamına sokmamaktadır.
Diğer taraftan Şirket, güvenlik önlemleri kapsamında verinin İBB alt yapısında barındırılmasının uygun olacağını belirtse de; ihale mevzuatı böyle bir gerekçe ile (22/b) kapsamında alım gerçekleştirilmesine izin vermemektedir. Şirketin güvenlik önlemlerini dikkate alması önemli görülmekle birlikte, İBB’nin Şirkete ortak olması Şirket ile İBB’nin diğer iştirakleri arasında ihale mevzuatı açısından bir istisna sağlamamakta, alımın bu yönde teknik şartname düzenlemek suretiyle rekabet ortamında sağlanması gerekmektedir.