Belediye hesap ve işlemlerinde yapılan incelemelerde mülkiyeti Belediyeye ait olan; kira, tahsis, işletme hakkı vb. usuller ile yönetim ve tasarruf hakkı devredilen bazı taşınmazlara ait elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin belediye üzerinde kaldığı, kullanıcısı tarafından ödenmeyen fatura bedelleri nedeni ile de ilgili kurumlar nezdinde borçlu göründüğü anlaşılmıştır.

EPDK’nın yayınladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 48’inci maddesine göre; “Kendi adına perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşması olmadan daha önceki tüketici adına düzenlenen ödeme bildirimlerini ödemek suretiyle elektrik enerjisi tüketmesi” usulsüz elektrik kullanımı olarak tanımlanmıştır.


Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, usulsüz kullanım durumunda; “elektrik tedarikçisi tarafından, tüketiciye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verildiğini belirten kesme ihbarı bırakılır. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen tüketicinin dâhil olduğu tüketici grubundan ait olduğu yıla ilişkin Kurul Kararı ile belirlenen kesme-bağlama bedelinin 5 katı ücret tahsil edilerek doğrudan elektriği kesilir” denilmektedir.

Görüldüğü üzere, Yönetmelik’te; aboneliğin kullanıcı üzerinde olmaması durumu usulsüz kullanım olarak belirlenmiş ve çeşitli cezai müeyyidelerin yaptırım olarak uygulanması öngörülmüştür. Su ve gaz aboneliğine ilişkin durumlar da benzer niteliktedir.

Belediye kayıtlarında ise bazı taşınmazlara ilişkin kullanım hakkı belediyede olmasa dahi aboneliklerin belediye üzerinde olduğu ve her ay gelen faturaların belediye tarafından kullanıcılarına bildirildiği, ilgili ödemeleri kullanıcıların yaptığı, ancak bazı kullanıcıların ödemelerini düzenli yapmadığı ve firmalar nezdinde, ödenmeyen faturalar sebebiyle belediyenin borçlu göründüğü anlaşılmaktadır.

Yukarıda belirtilen sebeplerle; kiralama veya başka usuller ile taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisi alan kişi veya kuruluşlar, %100 sermayesi belediyeye ait şirket dahi olsa, tasarrufundaki taşınmaza ilişkin abonelikleri üzerlerine almalı ve Belediye tarafından da kullanıcılara bu abonelik devirleri bir an önce gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde taraflar arasında gelecekte çeşitli hukuki uzlaşmazlıklar çıkabileceği gibi kurum bir başka kullanıcının kullanımından dolayı maddi ve cezai mükellefiyetle karşı karşıya kalabilecektir.

Belediye gayrimenkulleri üzerinde konuya ilişkin detaylı bir çalışma yapılarak, kullanım ve tasarruf hakkı Belediye tarafından devredilen taşınmazlarının abonelik işlemlerini taşınmazın kullanıcılarına devretmesi; elektrik, su ve gaz dağıtım firmalarında tasarrufu kendisinde olmadığı halde belediye üzerine görülen ve ödenmeyen abone borçlarının ilgililerine ödettirilmesi gerekmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?