Karar Künyesi
01.06.2018 tarih ve 259 sayılı Belediye Meclis Kararında yürürlük tarihi ayrıca belirtilmediği halde söz konusu kararın hatalı şekilde geriye yönelik olarak uygulandığı tespit edilmiştir.
Belediye Meclisince kabul edilen 2018 yılı Bütçe Kararnamesi’nin 8. Maddesinin (a) bendinde;
“2464 sayılı Yasanın 12 ve 16’ncı maddesine göre tarh ve tahakkuk ettirilen İlan ve Reklam Vergisinin yarısı Nisan ayı sonunda, diğer yarısı da Ekim ayı sonu kadar olmak üzere bir yılda iki eşit taksitte, tahsil edilir” hükmü yer almaktadır.
01.06.2018 tarih ve 259 sayılı Meclis Kararında;
“06.05.2018 tarih ve 2186 sayılı Keçiören Kaymakamlığı Mahalli İdareler Şefliğinin yazısında; İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 10.05.2018 tarih ve E.10610 sayılı yazılarında yıllık beyan edilen ilan ve reklam vergisi ödeme dönemlerinin, işyerlerine ait çevre temizlik vergisi ödeme dönemleriyle birleştirilmesinin iş yapma kolaylığı sayılacağından Belediye Meclislerince İlan ve Reklam Vergisinin ödeme dönemlerinin çevre temizlik vergisi ödeme dönemleriyle birleştirilerek her iki verginin ödeme dönemlerinin aynı olmasının iş ve zaman kaybını önleyeceği ve ülke genelinde standart bir uygulamayı sayılacağının değerlendirildiği belirtilmekte olup, ilan ve reklam vergisi ödeme dönemlerinin, işyerlerine ait çevre temizlik vergisi ödeme dönemleriyle birleştirilerek ödeme dönemlerinin
aynı olmasına” denilmektedir.
Yukarıya alınan Bütçe Kararnamesi hükmüne göre, ilan ve reklam vergisinin ilk ödeme dönemi Nisan ayının sonu, diğer yarısı da Ekim ayı sonu itibariyle sona ermektedir. 01.06.2018 tarihli meclis kararı incelendiğinde ise, meclis kararında yürürlük tarihinin ayrıca belirtilmediği, bu bağlamda yürürlük tarihinin meclis kararının alındığı tarih olan 01.06.2018 olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu çerçevede, ilk ödeme dönemi 30 Nisanda sona ermiş olan ilan ve reklam vergisinin, yürürlük tarihi 1 Haziran tarihli meclis kararı ile son ödeme döneminin 31 Mayısa uzatılması mevcut mevzuat dâhilinde mümkün gözükmemektedir. Dolayısıyla söz konusu meclis kararının geriye dönük olarak uygulanabilmesi ancak söz konusu meclis kararında yürürlük tarihinin ayrıca belirtilmesi suretiyle mümkün olabilirdi.
Hal böyle iken yapılan incelemede, 1 Haziran tarihli meclis kararı ile ilk ödeme dönemi süresi 30 Nisanda sona ermiş olan ilan ve reklam vergisinin ödeme süresinin 31 Mayıs’a uzatıldığı ve vade tarihinin bu tarih esas alınmak suretiyle faiz ve benzeri hukuki işlemlerin gerçekleştirildiği görülmüştür.
Söz konusu durumun mevcudiyeti, Bütçe Kararnamesine hükümlerine uygun düşmemektedir.
Kamu idaresi cevabında; “Söz konusu bulguda tespit edilen eksiklikler incelenerek Yazı İşleri Müdürlüğümüzle paylaşılmış olup, ilgili müdürlük tarafından, meclis kararları alınırken ve meclis gündemi belirlenirken özellikle Kanun, Yönetmelik ve Kararnamelere uygun olması hususunda gerekli dikkat ve özen gösterilecektir.” denilmiştir.
Sonuç olarak Kamu idaresi tarafından bulgu konusuna iştirak edildiği, bulguda tespit edilen eksikliklerin incelenerek Yazı İşleri Müdürlüğü ile paylaşıldığı, ilgili müdürlük tarafından meclis kararları alınırken ve meclis gündemi belirlenirken özellikle Kanun, Yönetmelik ve Kararnamelere uygun olması hususunda gerekli dikkat ve özen gösterileceği belirtilmiştir.
Ancak bulguda da ayrıntıları ile açıklanan husus, Yazı İşleri Müdürlüğü’nün görev ve sorumluluk alanıyla ilgili olmayıp, Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapılan teklifin Belediye Meclisince karara bağlanması neticesinde ortaya çıkan ve uygulamaya konulan bir karardır. Bu minvalde, söz konusu tespite benzer karar alma süreçlerinde bulguda belirtilen hususların azami derecede dikkate alınması gerekmektedir.
Bulgu konusu tespit kapsamındaki benzer uygulamaların devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.