Kurumun personel ödemeleri üzerinde yapılan incelemede, 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi olarak çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında ve düzenli olarak kullandırılmadığı, işçilerin kullanmadıkları yıllık ücretli izinlerine ilişkin karşılık ayrılmadığı görülmüştür.

4857 sayılı İş Kanunu'nun; “Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri” başlıklı 53’üncü maddesinin birinci fıkrasında aşağıdaki düzenlemeye yer verilmiştir,

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir…”

4857 sayılı Kanun'un 59’uncu maddesinde iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği, 60’ıncı maddesinde yıllık ücretli izinlerin, yürütülen işlerin niteliğine göre yıl boyunca hangi dönemlerde kullanılacağı, izinlerin ne suretle ve kimler tarafından verileceği veya sıraya bağlı tutulacağı, yıllık izninin faydalı olması için işveren tarafından alınması gereken tedbirler ve izinlerin kullanılması konusuna ilişkin usuller ve işverence tutulması zorunlu kayıtların şekli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle gösterileceği belirtilmiş, 03.03.2004 tarih ve 25391 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yıllık Ücretli İzin Yönetmelik'inde de Kanun'a uygun olarak yıllık izinlerin kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. 4857 sayılı Kanun'un 56’ncı maddesinde yılık iznin 53’üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesinin zorunlu olduğu hükmüne göre yıllık iznin kullandırılması gerekmektedir.

Kurum tarafından 4857 sayılı Kanun kapsamında çalışan işçilerin yıllık izinlerinin düzenli bir şekilde kullandırılmadığı, işçilerin geçmiş yıllardan devreden izinlerinin olduğu, bazı işçilerin 100, 150 ve 260 güne varan kullanılmayan ücretli yıllık izinlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Kullanılmayan izinlerin son ücret üzerinden ödenmesi işçilerin izin kullanmaktan feragat ederek, emekli olduğu tarihteki yüksek ücretten izin parası almalarına neden olmaktadır. Bu şekilde kullanılmayan veya kullandırılmayan izinlerin birikerek sonraki yıllarda büyük tutarlarda yıllık izin ücreti ödenmesi, kurumun bütçe gelir ve gider dengelerini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilmektedir.

Öte yandan mali tabloda ilgili hesap kodları üzerinde yapılan incelemede, işçilerin kullanılmayan ve ödenmesi gereken yıllık ücretli izinler için herhangi bir karşılık ayrılmadığı, bu nedenle kurumun 2018 dönem sonu bilançosunda 479-Diğer Borç ve Gider Karşılıkları Hesabında herhangi bir kaydın yer almadığı görülmektedir.

Kurum tarafından; işçilerin anayasal dinlenme ve yıllık ücretli izin haklarının düzenli bir şekilde kullanmaları sağlanmalı ve böylece kurumun kullanılmayan yıllık ücretli izinler nedeniyle ilerde büyük bir borç yükü altına girmesi engellenmelidir. Ayrıca, kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin öngörülen emeklilik tarihlerine göre 479-Diğer Borç ve Gider Karşılıkları Hesabında ya da 379-Diğer Borç ve Gider Karşılıkları Hesabında muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında; "Daimi İşçi personelin yıllık izinlerinin kullandırılması hususunda ilgili müdürlüklere 15.05.2019 tarih ve 9975 sayılı ekli yazı ile gerekli talimat verilmiştir. Kamu hizmetinin aksatılmamasına da özen gösterilerek, iş planı çerçevesinde işçi personelin geçmişten birikerek gelen yıllık izinlerinin kullandırılmasına başlanmış olup bundan sonra yıllık izinlerin cari yıl içerisinde kullandırılmasına da özen gösterilecektir." denilmektedir.

Sonuç olarak Kurum tarafından gönderilen cevapta, daimi işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmasına ilişkin müdürlüklere yazı yazıldığı belirtilmiş olup ilgili hususa dikkat edileceği ifade edilmiştir. Söz konusu durum takip eden denetimlerde izlenecektir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?