Mahalli idareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Dönem sonu işlemleri” başlıklı 480’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında;


Her faaliyet döneminin sonunda, muhasebe yetkilileri dönem sonu işlemlerini yaparak yeni faaliyet döneminin açılış kaydına esas alınacak kesin mizanı çıkarırlar. Hazırlanan kesin mizanda borç ve alacak kalanı veren hesaplar yeni faaliyet döneminin açılış kaydına esas teşkil eder”

Taşınır Mal Yönetmeliği’nin “Sayım ve sayım sonrası yapılacak işlemlerbaşlıklı 32’nci maddesinde;

(6) Sayımda bulunan miktar ile kayıtlı miktar arasında fark bulunması halinde miktarlarında farklılık bulunan taşınırların sayımı bir kez daha tekrarlanır. Yine farklı çıkarsa bu miktar "Fazla" veya "Noksan" sütununa kaydedilir. (7) Sayım kurulunca, taşınırların fiili miktarlarının kayıtlı miktarlardan eksik oluğunun tespit edilmesi halinde Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanağı ve Taşınır İşlem Fişi; fazla olduğunun tespit edilmesi halinde ise Taşınır İşlem Fişi düzenlettirilerek, defter kayıtlarının sayım sonuçlarıyla uygunluğu sağlanır. (8) Düzenlenen giriş ve çıkış belgelerinin bir örneği, muhasebe kayıtlarının yapılması için muhasebe birimine gönderilir. (9) Kayıtların sayım sonuçlarıyla uygunluğu sağlandıktan sonra sayım kurulu tarafından Taşınır Sayım ve Döküm Cetveli düzenlenir. Cetvel, sayım kurulu ile taşınır kayıt yetkilisi tarafından imzalanır. Bu Cetvel ve eki sayım tutanağı ile sayım sonuçlarına göre düzenlenen giriş ve çıkış belgeleri, taşınır kayıt yetkilisinin yıl sonu hesabını oluşturur” denilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde, dönem sonlarında ambarda bulunan taşınırların sayımı yapılmalı; sayım sonucu bulunan taşınır miktarı ile kayıtlarda bulunan taşınır miktarı karşılaştırılmalı; fiili mevcut ile kayıtlı tutar arasında bir fark bulunması halinde bunun nedeni araştırılmalı ve kayıtlı tutar fiili tutara uygun hale getirilmelidir.

İdarenin 2018 yılı taşınır işlemlerinin incelenmesi neticesinde; dönem sonu sayım işlemlerinin yapıldığı; sayım sonucunda, sarfa verilmemiş ve ambarda mevcut olan 13.978,42 TL tutarında tüketim malzemesi tespit edildiği; ancak, kesin mizanda 150-İlk Madde ve Malzemeler Hesabının borç bakiyesinin gözükmediği; dolayısıyla, ambar sayımında tespit edilen tüketim malzemelerinin muhasebeleştirilmediği anlaşılmıştır.

Söz konusu muhasebeleştirmenin yapılmaması nedeniyle, bilançonun 150- İlk Madde ve Malzemeler Hesabı yönünden hatalı bilgi içermesine neden olunmuştur.

Kamu idaresi cevabında; "Yapılan tespit doğrultusunda ilgili taşınır hesaplarına gerekli kayıt gerçekleştirilmiştir" denilmektedir.


Sonuç olarak Başkanlığımıza gönderilen kamu idaresi cevabında her ne kadar bulgudaki tespitler doğrultusunda ilgili taşınır kayıtlarında düzeltme kayıtları yapıldığı belirtilse de rapor ekinde yar alan ve görüşümüze esas Kamu İdaresi Bilançosunda 150 İlk Madde ve Malzeme hesabında bulguda belirtildiği üzere yıl sonu sayımı sonucu ambarda mevcudiyeti bulunan 13.978,42 TL tutarında tüketim malzemesi kaydının yer almadığı, söz konusu hesabın dönem sonunda borç bakiyesi vermediği görülmüştür.

Bulguda belirtilen muhasebe kaydının yılı içinde yapılmaması nedeniyle 2018 yılı bilançosunda 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabının hatalı bilgi içermesine neden olunmuştur.


Kararla ilgili sorunuz mu var?