Şirkete ait muhasebe kayıtlarında 15- Stoklar Hesap Grubu içerisinde bulunan hesap kodlarından yalnızca 157- Diğer Stoklar Hesabının kullanıldığı, bu hesapta yer alan stokların ilgisine göre 15- Stoklar Hesap Grubu içerisinde yer alan ve aşağıda sayılan çeşitli hesap kodlarında takip edilmesi gerektiği, bir kısmının ise stok niteliği taşımayan bakım onarımla ilgili hizmet alımlarından oluştuğu ve stoklar hesabıyla hiç ilişkilendirilmeden giderleştirilmesi gerektiği görülmüştür.


26.12.1992 tarih ve 21447 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 Sıra numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği C–Hesap Planı Açıklamaları bölümünde 15-Stoklar Hesap Grubu için;


“Bu grup, işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi bir yıldan az bir sürede kullanılacak olan veya bir yıl içerisinde nakde çevrilebileceği düşünülen varlıklardan oluşur. Faturası gelmemiş stoklar ilgili bulundukları kalemin içinde gösterilir. Bu grupta yer alan hesaplar aşağıdaki gibidir.” denilerek grupta yer alan hesaplar sayılmıştır. Buna göre ilgili hesaplar 150- İlk Madde ve Malzeme, 151-Yarı Mamuller – Üretim, 152- Mamüller, 153- Ticari Mallar, 157- Diğer Stoklar 158- Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) olarak belirlenmiştir. Yine açıklamaların devamında ilgili hesaplara hangi işlemlerin kaydedilmesi gerektiği detaylıca açıklanarak stoklar nicelik ve niteliklerine göre tasnif edilerek gruplara ayrılmıştır.


157- Diğer Stoklar Hesabına ilişkin ise “yukarıdaki stok kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesap grubunda yer alır.” denilerek stok hesaplarında tanımlananlar dışında kalanların bu hesaba kaydedileceği ifade

edilmiştir.


Şirket muhasebe kayıtlarında yapılan incelemelerde ise ilgili hesap grubuna kayıt yapılırken stokların niteliğine göre tasnif edilmediği ve 157- Diğer Stoklar Hesabının havuz hesap şeklinde kullanılarak her çeşit ve nitelikteki stokun bu hesaba kaydedildiği görülmektedir. Şirket için önemli hesap kodlarından olan 150- İlk Madde ve Malzeme, 153 - Ticari Mallar Hesabı gibi hesap kodlarının hiç kullanılmaması muhasebe tekniği açısından hatalı uygulamalara sebebiyet vermektedir.

Ayrıca bilindiği üzere stok, ticari faaliyet yürüten işletmelerin üretim ya da satış yapabilmek için envanterinde bulundurduğu mamul, hammadde veya ürünlere verilen isim olarak tanımlanmaktadır. Çeşitli bakım onarıma ait hizmet giderlerinin de stoklara ilişkin muhasebe gurubunda kayıt altına alındığı görülmüştür. Hizmet alımlarının niteliği gereği stok hesaplarıyla ilişkilendirilmesi mümkün olmamakta ve ilgili hesaplara kaydedilerek giderleştirilmesi gerekmektedir.

Yıl içerisinde 4.273.282,23-TL tutarında hizmet alımının stoklar hesap grubuyla ilişkilendirilmesi 157- Diğer Stoklar Hesabının hatalı görünmesine sebep vermiştir. Yine Stok Hesap Grubu içerisinde yer alan diğer hesapların kullanılmayarak yalnızca 157- Diğer Stoklar Hesabına kayıt yapılması ve bu hesabın havuz hesap şeklinde kullanılması diğer stok hesaplarının eksik ve bu hesabın olması gerekenden fazla görünmesine sebep olmuştur.


Kararla ilgili sorunuz mu var?