Karar Künyesi
Para ve parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almak, vermek ve gönderme işlemlerinin kefalete tabi olmayan PERAŞ personeli tarafından yürütüldüğü görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 3'üncü maddesinin “a” bendine göre “mahallî idareler”, “Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdareleri” arasında yer almaktadır. 3'üncü maddenin (e) bendinde ise Mahallî idare: Yetkileri belirli bir coğrafi alan ve hizmetlerle sınırlı olarak kamusal faaliyet gösteren belediye, il özel idaresi ile bunlara bağlı veya bunların kurdukları veya üye oldukları birlik ve idareleri ifade ettiği belirtilmiştir.
Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 2'nci maddesinde; Bu Yönetmeliğin düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde görev yapan muhasebe yetkilisi mutemetlerinin görevlendirilmelerine ve çalışmalarına ilişkin usul ve esasları kapsadığı, "Dayanak" başlıklı 3'üncü maddesinde de bu Yönetmeliğin 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 61'inci maddesine dayanılarak hazırlandığı belirtilmiştir. Aynı yönetmeliğin 4’üncü maddesinde; muhasebe yetkilisi mutemedinin muhasebe yetkilisi adına ve hesabına para ve parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almaya, muhafaza etmeye, vermeye, göndermeye yetkili ve bu işlemler ile ilgili olarak doğrudan muhasebe yetkilisine karşı sorumlu olan kamu görevlilerini ve yetkili memurları olarak tanımlandığı, 5'inci maddesinde ise veznedar, tahsildar, icra memuru gibi unvanlarla Muhasebe Yetkilisi adına ve hesabına para ve parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almak, vermek ve göndermek üzere görevlendirilenlerin muhasebe yetkilisi mutemedi olduğu düzenlenmiştir.
Ayrıca muhasebe yetkilisinin muvafakati alınarak seçilecek personelin, harcama yetkilisi tarafından muhasebe yetkilisi mutemedi olarak görevlendirileceği, muhasebe yetkilisi mutemetleri hakkında Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiş, tahsilatın ne şekilde yapılacağı, tahsilatların bankaya yatırılma süreleri, kontrol görevi ve sorumlulukları ile ilgili hususlar düzenlenmiştir. Aynı Yönetmelik’in 19’uncu maddesinde ise yetkisiz tahsil, ödeme, kamu zararına sebebiyet verme ve mutemetlik görevine son verilmesi başlığı altında Kanunlarda öngörüldüğü şekilde ve bu Yönetmelik esaslarına göre yetkili kılınmamış hiçbir kimsenin kamu idaresi adına para tahsil edemeyeceği, değerleri alamayacağı ve ödeme yapamayacağı hüküm altına alınmıştır. Aksi halde, bunlar hakkında ilgili kanunlar uyarınca idari ve cezai yönden gerekli işlemler yapılır, yapılan tahsilat ve ödemelerle ilgili olarak Kanun’un 72’nci madde hükmü uygulanır denilmiştir.
Anılan Yönetmelik hükümlerinden anlaşılacağı üzere para tahsilatı ile ilgili iş ve işlemler Muhasebe Yetkilileri ve Muhasebe Yetkilisi Mutemetleri eliyle yapılmalıdır.
Diğer yandan 2489 sayılı Kefalet Kanunu’nun 1’inci maddesinin 25.6.2009 tarihli ve 5917 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesiyle değişik birinci fıkrasında; "10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermayeli kuruluşlarda para, menkul kıymet ve ayniyatı alıp veren ve elinde tutan; memur, sözleşmeli personel ve işçiler (geçici işçiler hariç) için müteselsil kefalet usulü kabul edilmiş ve bu maksatla tüzel kişiliği haiz Kefalet Sandığı kurulmuştur. Bu Kanundaki memur ve müstahdem ibarelerinden bu fıkrada geçen kefalete tabi personel anlaşılır." denilmektedir.
Bu hükümle de geçici işçiler haricinde her personelin kefalete tabi tutulabileceği düzenlenmiş ve kuruluşlarda para, menkul kıymet ve ayniyatı alıp veren ve elinde tutan kişilerin kimler olabileceği konusuna açıklık getirilmiştir.
Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği mutemet, veznedar veya tahsildar olarak görevlendirilenlerin Kamu Görevlileri olması gerekirken para ve parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almak, vermek ve gönderme işlemlerinin 34 PERAŞ personeli tarafından yürütülmesi mevzuata uygun düşmemektedir.
Kamu idaresi bulguya katılmış olup cevabında mevcut personeller için genel müdürlük oluru alındığı ve konu ile ilgili İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı ile ortak çalışmalara başlandığı ifade edilmiştir.
Yukarda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde muhasebe yetkilisi mutemetliği görevi için mevzuata uygun görevlendirilmelerin yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.