Karar Künyesi
Belediyenin kiracılarının hasılattan İcra Dairesine ödediği kirayı Belediyeye bildirmemesi sonucu gelir kaydının yapılmadığı, buna karşılıkta borçlulara yapılan ödemenin de muhasebe kayıtlarında yer almadığı görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 8’inci maddesinde her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olduğu ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorunda olduğu, 32’nci maddesinde harcama yetkililerinin, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve bu Kanun çerçevesinde yapmaları gereken diğer
işlemlerden sorumlu olduğu, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38’inci maddesinde, belediyenin hak ve menfaatlerini korumanın belediye başkanının görev ve yetkisi olduğu, 61’inci maddesinde, Belediye başkanı ve harcama yetkisi verilen diğer görevlilerin, bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından sorumlu olduğu belirtilmiştir.
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun “2 – Alacaklar ve üçüncü şahıs elinde haczedilen mallar hakkında” başlıklı 89’uncu maddesinin birinci fıkrasında, “Hamiline ait olmayan veya cirosu kabil bir senetle müstenit bulunmayan alacak veya sair bir talep hakkı veya borçlunun üçüncü şahıs elindeki taşınır bir malı haczedilirse icra memuru; borçlu olan hakiki veya hükmi şahsa bundan böyle borcunu ancak icra dairesine ödeyebileceğini ve takip borçlusuna yapılan ödemenin muteber olmadığını veya malı elinde bulunduran üçüncü şahsa bundan böyle taşınır malı ancak icra dairesine teslim edebileceğini, malı takip borçlusuna vermemesini, aksi takdirde malın bedelini icra dairesine ödemek zorunda kalacağını bildirir (Haciz ihbarnamesi).Bu haciz ihbarnamesinde, ayrıca 2, 3 ve 4 üncü fıkra hükümleri de üçüncü şahsa bildirilir.” hükmü bulunmaktadır.
Açılan davada lehine karar verilen taraf, kararda hükmedilen alacağını tahsil etmek amacıyla Belediyeye başvuru yaparak ödemenin yapılmaması üzerine veya Belediyeye başvuru yapılmaksızın doğrudan icra takibi yapılması için İcra Dairesine başvurmaktadır. Takip kesinleştikten sonra alacaklının talebi üzerine Belediye alacaklarına haciz konulması amacıyla Belediyenin kiracısı olan üçüncü şahıslara 2004 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesi uyarınca haciz ihbarnamesi gönderilmektedir. Haciz ihbarnamesi alan üçüncü kişiler Belediyeye olan kira borcunu icra dairesine ödemektedir. Ancak kiracılar tarafından İcra Dairesine ödenen kira bedelleri Belediyeye bildirilmediği için kira tahakkuk ve tahsilatı olarak görünmemektedir. Buna bağlı olarak, Belediyeden alacaklılara İcra Dairesi vasıtasıyla yapılan ödemeden muhasebe biriminin haberdar olmaması nedeniyle de borcun ödendiği görünmemekte olup, muhasebede de kayıt işlemi yapılmamaktadır.
Belediyenin tahsil etmesi gereken kira alacağının tahakkuk ve tahsilat ile yapılan borç ödemelerinin muhasebe kayıtlarının yapılması gerekmektedir.