Belediyenin 2018 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesinde; Bütçe Gelir Kesin Hesap Cetvelini oluşturan gelir kalemlerinden bazılarının tahakkuk-tahsilât oranlarının düşük düzeyde kaldığı tespit edilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri” başlıklı 38’inci maddesinin f) bendinde Belediye Başkanı, Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve


tahsil etmekle görevli ve yetkili kılınmıştır.


5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun ”Malî hizmetler birimi”

başlıklı 60’ıncı maddesinin e bendinde;


“İlgili mevzuatı çerçevesinde idare gelirlerini tahakkuk ettirmek, gelir ve alacaklarının takip ve tahsil işlemlerini yürütmek.” Mali hizmetler biriminin görevleri arasında sayılmıştır.

Aynı Kanunun “Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları”

başlıklı 61’inci maddesinin birinci fıkrasında ise;


“Muhasebe hizmeti; gelirlerin ve alacakların tahsili, giderlerin hak sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi ve diğer tüm malî işlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması işlemleridir. Bu işlemleri yürütenler muhasebe yetkilisidir. Memuriyet kadro ve unvanlarının muhasebe yetkilisi niteliğine etkisi yoktur.

şeklinde tanımlanmıştır. Söz konusu maddenin 2’nci fıkrasında, muhasebe yetkilisinin, bu hizmetlerin yapılmasından ve muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasından sorumlu olduğu belirtilmiştir.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun “Ödeme zamanı ve önce ödeme” başlıklı 37’nci maddesinde;

“Amme alacakları hususi kanunlarında belli edilen zamanlarda ödenir. Hususi kanunlarında ödeme zamanı tespit edilmemiş amme alacakları Maliye Vekâletince belirtilecek usule göre yapılacak tebliğden itibaren bir ay içinde ödenir. Bu ödeme müddetinin son günü amme alacağının vadesi günüdür. Amme borçlusu isterse borcunu belli zamanlardan önce ödeyebilir.” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Kanunun “Ödeme emri” başlıklı 55’inci maddesinin birinci fıkrasında;


“Amme alacağını vadesinde ödemeyenlere, 15 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumu bir “ödeme emri” ile tebliğ olunur.” Denilmektedir.

Belirtilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; amme alacaklarına ilişkin olarak amme borçlusuna bir ihbarname düzenlenmeli ve tebliğ edildikten sonra 1 ay içinde ödeme yapılması istenmelidir. Eğer ödeme yapılmazsa, borçluya 7 gün içinde borçlarını ödemesi veya mal bildiriminde bulunması için bir ödeme emri düzenlenerek tebliğ edilmelidir.


Belediyeye ait 2018 yılı Bütçe Gelir Kesin Hesap Cetvelinde tahakkuk tahsilat oranı düşük kalarak gelecek yıla devreden bazı gelir kalemleri aşağıda gösterilmektedir:


Tablo 5: Tahakkuk Tahsilat Oranları


Gelir Çeşidi

Tahakkuk Toplamı

2018 Net Tahsilat

Tahsilat Oranı (%)

Bina Vergisi

1.931.416,87

926.066,84

47,95

Arsa Vergisi

522.754,00

148.207,23

28,35

Çevre Temizlik Vergisi

854.628,38

287.665,10

33,69

İlan ve Reklam Vergisi

372.959,97

199.288,96

53,43


Kamu idaresi cevabında; “Gelirlerle ilgili gerekli düzenleme yapılarak gerekirse hukuki işlemlerde yapılacaktır.” denilmektedir.

Sonuç olarak Bulguda belirtilen husus ile ilgili olarak kurum tarafından gerekli düzeltmelerin yapılacağı belirtilmiş olup bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?