Karar Künyesi
İdare tarafından parasal limit dâhilinde doğrudan temin usulüyle yapılan alımlarda yasaklılık teyidi yapılmamaktadır.
4964 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la 4734 sayılı Kanun’un 22’nci maddesinde yapılan değişiklik sonrası doğrudan temin usulü bir ihale usulü olmaktan çıkarılmış ve bir alım yöntemi olmuştur. Doğrudan temin usulüyle yapılan alımlarda yasaklılık teyidi yapılması istisna dışında zorunlu değildir. Söz konusu istisna, parasal limit dâhilindeki doğrudan temin alımlarında yasaklılık teyidinin yapılması gerektiği hususundadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Teyit işlemleri” başlıklı 30.5’inci maddesinin 30.5.4’üncü bendinde, 4734 sayılı Kanun’un 22’nci maddesi uyarınca doğrudan temin yoluyla alım yapılması halinde, alım yapılacak gerçek veya tüzel kişinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının teyit ettirilmeyeceği, ancak anılan Kanun’un 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda, alım yapılacak gerçek veya tüzel kişinin Kurumun internet sayfasındaki yasaklılar listesinde bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi ve yasaklı olduğunun belirlenmesi durumunda, söz konusu kişiden alım yapılmamasının gerektiği ifade edilmiştir.
İdarenin hesap ve işlemlerinin incelenmesi sonucunda; 2019 yılında parasal limit dâhilinde doğrudan temin usulüyle gerçekleştirilen tüm alımlarda gerçek veya tüzel kişiler için yasaklılık teyidinin yapılmadığı görülmüştür.
Söz konusu denetim tespiti sonrasında; 4734 Sayılı Kanunun 22/d bendi olan doğrudan temin usulü bir ihale şekli olmadığı için EKAP platformu üzerinden teyit sorgusu yapılamadığı ifade edilmiştir. Ancak, bulgumuzda da belirtildiği üzere, Kamu İhale Genel Tebliği’ndeki düzenleme açıktır. Diğer yandan, her ne kadar kamu idaresi cevabında doğrudan temin usulünün bir ihale şekli olmaması nedeniyle EKAP platformu üzerinde teyit sorgusu yapılamadığı ifade edilmiş ise de; söz konusu platform üzerinde firma ismi girilerek yasaklılık sorgulaması yapılabilmektedir.
Netice olarak, yukarıda anılan mevzuat hükmü gereğince 4734 sayılı Kanun’un 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda, alım yapılacak gerçek veya tüzel kişinin yasaklı olup olmadığının kontrolü gerekmektedir.