İdarede memur, işçi ve sözleşmeli olarak istihdam edilen bazı personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzun süreli görevlendirildiği görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belediyelerin, mahallî idareler ile merkezî idareye ait aslî görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla gerekli aynî ihtiyaçları karşılayabileceği, geçici olarak araç ve personel temin edebileceği hüküm altına alınmıştır. İdarenin işçi ve sözleşmeli olarak istihdam ettiği personelinin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilmesine cevaz veren kanun hükmünden anlaşılacağı üzere, söz konusu görevlendirmelerin geçici süreli olması esastır.

Diğer yandan, memur personelin kurumlar arası geçici görevlendirmesine ilişkin hususlar ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 8’inci maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde geçici süreli görevlendirme süresinin bir yılda altı ayı geçemeyeceği açıkça hükme bağlanmıştır. Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise birinci fıkrada belirtilen hâller dışında memurların, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebileceği belirtilmiştir.

İdare personelinin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilmesine ilişkin detaylı bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 13:Personel Görevlendirmelerine İlişkin Tablo

Sıra No

Kadrosu

Unvanı

Görevlendirildiği Kurum

Görevlendirilme Tarihi

1

Memur

Araştırmacı

Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

21.12.2016

2

Memur

Programcı

İstanbul Valiliği

09.05.2014


3

Memur

Memur

Bağcılar Nüfus Müdürlüğü

03.04.2017

4

Sözleşmeli

Tekniker

T.C. İçişleri Bakanlığı

14.10.2015

5

İşçi

İşçi

İstanbul Valiliği

09.05.2014


İdare tarafından 3 memur, 1 işçi ve 1 sözleşmeli personel diğer kurumlarda geçici olarak görevlendirildiği; ancak bu görevlendirme işlemlerinin uzun süreli olduğu açıkça görülmektedir.

Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine İdare tarafından; merkezi yönetim hizmetlerinin yürütülmesi için kamu kurum ve kuruluşlarından personel açığı nedeni ile personel talep edildiği, görevlendirilen personelin maaşı ödendiği, ancak söz konusu personelin kamu hizmetinin yürütülmesinde görevlendirildiği, bundan sonraki personel görevlendirilmesinde özen gösterileceği ifade edilmiştir.

657 sayılı Kanun’a göre kurumların asli ve sürekli mahiyetteki hizmetleri devlet memurları eliyle görülmektedir. Süreklilik arz eden hizmetler için personel sayısının yetersiz olması durumunda kadro imkânları dikkate alınarak açıktan veya naklen memur istihdam etme imkânı bulunmaktadır. Hizmetlerin kurumların kendi personeli eliyle gördürülmesi temel ilke olmakla birlikte; kısa sürede personel temini mümkün olmaması, olağanüstü şartların oluşması, geçici süreli olarak iş yükünde artış olması gibi istisnai ve arızi durumlarda kurumlar arasında geçici görevlendirmeye imkân sağlanmıştır. Buna göre, geçici süreli görevlendirmenin sürekli bir hizmet gördürme usulüne dönüşmemesi ve amacı dışında kullanılmaması gerektiği açıktır.

Geçici olarak diğer kurumlarda görevlendirilen personelin mali ve özlük hakları İdare bütçesinden karşılanmaktadır. Personelin yıllardır asli görevleri ile bağları tamamen kesilmiş, ücret ve mali haklar dışında İdareyle hiçbir ilgileri kalmamıştır.

Sonuç olarak, süreklilik arz eden görevlendirmeler, mevzuatın amacına aykırılık teşkil ettiği gibi İdarenin personel giderleri açısından da olumsuz etki yaratmaktadır.


Kararla ilgili sorunuz mu var?