Belediye tarafından kiraya verilen çay bahçesi, kafeterya ve büfe gibi bazı taşınmazlardaki kapalı alan kullanımlarının sözleşmelerde belirtilen alanın çok üzerine çıktığı görülmüştür.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun “II. Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu” başlıklı 316’ncı maddesinde; “Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür. Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir. Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir”,

Aynı Kanun'un “Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması, 2- Kiracı tarafından” başlıklı 321’inci maddesinde “Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir. Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez. Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez<span>”</span>

denilmektedir.

Kiracılar ile yapılan tip sözleşmelerde “İdarenin onayı olmadan, kiraya verilen yerin projesinde hiçbir şekilde tadilat yapılamaz ve kiralanan taşınmazda başka bir proje uygulanamaz. Yapıldığı takdirde sözleşme fesh edilecektir. Kira sözleşmesi feshedildiğinde kiracı hiçbir şekilde hak iddia edemez.” hükmüne yer verilmiştir.

Yapılan incelemede; Belediye tarafından kiraya verilen çay bahçesi, kafeterya ve büfe gibi bazı taşınmazlardaki kapalı alan kullanımlarının, zaman içerisinde idarenin yazılı izni olmaksızın yapılan tadilat ve değişiklikler sonucu sözleşmelerde belirtilen alanın çok üzerine çıkıldığı tespit edilmiştir.

Kiracı, kiralanan taşınmazı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiraya verenin yazılı iznini almadan taşınmazlarda değişiklik ve yenileme yapmamakla sorumludur. Aksine davranışlar kira sözleşmesinin fesih nedenleridir.

Kamu İdaresi tarafından bulguda yer alan tespitler uyarınca gerekli işlemlerde bulunulacağı bilgisi verilmiştir.

Bu itibarla; Belediye tarafından kira sözleşmelerine aykırı davranan kiracılar hakkında ilgili mevzuat ve sözleşme hükümleri çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması uygun olacaktır.

Kararla ilgili sorunuz mu var?