Üniversitenin taşınmaz kiralama işlemlerinin incelenmesi sonucunda; İnönü Üniversitesi Vakfının, yerleşke içerisindeki Üniversiteye ait taşınmazları 5072 sayılı Kanun’a aykırı şekilde kiraladığı görülmüştür.

5980 metrekare kapalı alan içinde bulunan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile 364 metre kare kapalı alan ve 1977 metre kare açık alanı olan Kreş binasının İnönü Üniversitesi Vakfına 2886 sayılı Kanun uyarınca pazarlık usulü ile kiraya verildiği anlaşılmıştır.

29.01.2004 tarih ve 25361 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan 5072 sayılı "Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun" un “Amaç ve kapsam” başlıklı 1’ inci maddesinde;

Bu Kanun; kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan dernekler ve Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar ile bunların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerini düzenler ve kapsar.

Kanunla kurulan dernek ve vakıflar, bu Kanun kapsamı dışındadır. Ancak, bu vakıfların hangi esas ve usullere göre faaliyette bulunacakları Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Aynı Kanun’un “Temel ilkeler” başlıklı 2’nci maddesinin a) ve ı) bentlerinde;


a) Dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının ismini alamaz, bu kurum ve kuruluşların hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremez ve bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamaz.”

“...


ı) İhaleyi yapan kurum ve kuruluş bünyesinde bulunan veya bu kurum ve kuruluşlarla ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf ve dernekler ile bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler, bu kurum ve kuruluşların 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre yapacakları ihalelere katılamazlar.”

Hükmü yer almaktadır.


5072 sayılı Kanun, dernek ve vakıfların, kuruluşların hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremeyeceğini ve bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamayacağını, kurum ve kuruluş bünyesinde bulunan veya bu kurum ve kuruluşlarla ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf ve dernekler ile bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerin, bu kurum ve kuruluşların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapacakları ihalelere katılamayacağını açık şekilde belirtmektedir.

İnönü Üniversitesi Vakfı Senedinde; Vakıf Başkanının Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, Yönetim Kurulu Başkanının ise Üniversite Rektörü olduğu açıkça belirtilmiş olup, vakıf amacı olarak da, İnönü Üniversitesinin gelişmesini sağlamak vurgulandığından Vakıf ile Üniversite arasında bağlantı olduğu açıktır.

Üniversitenin taşınmaz kiralama işlemlerinin incelenmesi sonucunda; Kreş binası ile 5980 metrekare kapalı alan içinde bulunan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin İnönü Üniversitesi Vakfı’na 2886 sayılı Kanun uyarınca pazarlık usulü ile kiraya verildiği anlaşılmıştır. 2014 yılında vakfa kiralanan kreş 2020 yılında özel işletmeye devredilmiştir. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ise halen Vakıf tarafından işletilmektedir. 05.01.2016 tarihinde başlayan kira süresi 3 yıl daha uzatılmış olup, 14.01.2022 tarihinde bitecektir.

Kamu İdaresinin tarafından; bulguda tespit edilen durumun düzeltilmesi için İnönü Üniversitesi Vakfına, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak kiraya verilen taşınmaza ilişkin kira sözleşmesinin feshedileceğinin bildirildiği ve fesih işlemlerine başlanıldığı belirtilmiştir. Ancak fesih işlemleri tamamlanmamıştır.

5072 sayılı Kanun, her ne amaçla kurulmuş olursa olsun Üniversite ile ilgili Vakıfların, Üniversitenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapacağı ihalelere katılamayacağını açıkça belirtmekte iken, yapılan kiralama işleminin söz konusu Kanun hükümlerine uygun olmadığı değerlendirilmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?