Belediyede kadrolu ve sözleşmeli işçi statüsünde çalışan personel için kıdem tazminatı karşılıklarının hatalı hesaplandığı, bunun da mali tabloların doğruluğunu ve güvenilirliğini etkilediği tespit edilmiştir.

  1. Kadrolu ve sözleşmeli işçi statüsünde çalışan personeller için kıdem tazminatı karşılıkları mali tablolarda eksik yer almaktadır.

    1475 sayılı İş Kanunu’nun Kıdem Tazminatını düzenleyen 14’üncü maddesinde; Kanuna tabi işçilerin hizmet sözleşmelerinin feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmiştir.

    Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 472-Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nın niteliğini düzenleyen 330’uncu maddesinde bu hesabın, ilgili mevzuatı uyarınca


    belirlenecek esaslar çerçevesinde ayrılan uzun vadeli kıdem tazminatları karşılıklarının izlenmesi için kullanılacağı ifade edilmiştir.

    Yukarıda yazılı hükümlere göre, işverenler bünyesinde çalıştırdığı işçiler için hesap edeceği uzun vadeli kıdem tazminatı karşılıklarını 472- Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nda muhasebeleştirmesi gerekmektedir.

    Belediyenin 31.12.2020 tarihi itibarı ile (711 işçi için) 472- Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nda 25.835.487.07 TL bulunduğu, ancak belirlenen bu tutarın belediyede çalışan işçilerin hesap edilen kıdem tazminatlarını tam olarak yansıtmadığı görülmüştür. Kurumdan alınan bilgi ve yapılan hesaplamalar sonucunda kıdem tazminatı karşılıkları hesabında 103.025.938,15 TL karşılık ayrılmış olması gerekmektedir. Belediye işçileri için kıdem tazminatlarının 77.190.451,08 TL eksik ayrıldığı böylece mali tablolarında aynı tutarda hataya sebebiyet verildiği görülmüştür.

  2. Kıdem tazminatını hak etmeden işten ayrılan işçilerin kıdem tazminatı karşılıkları 472-Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nda izlenilmeye devam edilmekte ve 600- Gelirler Hesabı’na kaydedilmemektedir.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 472-Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nın işleyişini düzenleyen 331’inci maddesinde hesaplanan kıdem tazminatı karşılık tutarlarının bu hesaba alacak, 630- Giderler Hesabı’na borç kaydedileceği,

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 600- Gelirler Hesabı’nın işleyişini düzenleyen 369’uncu maddesinde, yükümlülüklerin miktarında veya değerinde meydana gelen azalışların bu hesaba alacak, ilgili yükümlülük hesabına borç kaydedileceği belirtilmiştir.

İşçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılması durumunda ayrılan tutar kadar 472- Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’na alacak, 630- Giderler Hesabı’na borç kaydı yapılması, hizmet akdinin kıdem tazminatını hak etmeyecek şekilde son bulması halinde ise, idarenin yükümlülüğü azalacağı için, daha önceden ilgili işçi için ayrılmış olan kıdem tazminatı karşılıklarının 472-Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’na borç, 600-Gelirler Hesabı’na alacak kaydı yapılarak hesaplardan çıkarılması gerekmektedir.

Belediyenin kıdem tazminatlarıyla ilgili iş ve işlemleri incelendiğinde, 2020 yılında kıdem tazminatını hak etmeyecek şekilde hizmet akdi sona eren 3 işçi için daha önceden


ayrılmış olan 316.813,81 TL’lik kıdem tazminatı karşılığının muhasebe kayıtlarından çıkarılmadığı, yapılmayan bu muhasebe kaydı sebebiyle ilgili tutar kadar 600-Gelirler Hesabı’nda eksikliğe, 472-Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nda fazlalığa sebebiyet verildiği görülmüştür.

Belediyenin işçilerin kıdem tazminatlarını mevzuata uygun olarak ayırıp muhasebe işlemlerini yapması gerekmektedir.

Kararla ilgili sorunuz mu var?