Karar Künyesi
İdare tarafından tebliğ edilen ödeme emrine itiraz eden borçluların mahkeme kararı ile itirazının haksız bulunması sonucunda amme alacağına eklenmesi gereken %10 haksız çıkma zammının tahsil edilmesi ile ilgili sürecin işletilmediği görülmüştür.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un “Kanunun şümulü” başlıklı 1’inci maddesinde; belediyelere ait vergi, resim, harç, para cezası gibi asli ile faiz gibi fer’i amme alacakları hakkında 6183 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı belirtilmektedir.
6183 sayılı Kanun’un “Ödeme emri” başlıklı 55’inci maddesinde; amme alacağını vadesinde ödemeyenlere 15 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumunun bir ödeme emri ile tebliğ olunacağı ifade edilmektedir.
Mezkur Kanun’un Ödeme emrine itiraz” başlıklı 58’inci maddesinde;
“Kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahıs, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde alacaklı tahsil dairesine ait itiraz işlerine bakan vergi itiraz komisyonu nezdinde itirazda bulunabilir. İtirazın şekli, incelenmesi ve itiraz incelemelerinin iadesi hususlarında Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunur.(2)
(…)
İtirazında tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, hakkındaki itirazın reddolunduğu miktardaki amme alacağı % 10 zamla tahsil edilir. (…)” Hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca kendisine ödeme emri tebliğ edilen mükellefler, böyle bir borcu olmadığını veya kısmen ödediği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde alacaklı tahsil dairesinin bulunduğu yer vergi mahkemesine itirazda bulunarak dava açabilmektedir. 6183 sayılı Kanunun 58’inci maddesinin 5’inci fıkrasında ise söz konusu madde hükmüne istinaden ödeme emrine dava açan borçlunun itirazından tamamen veya kısmen haksız çıkması halinde %10 haksız çıkma zammının tahsil edilmesi gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Yapılan örnekleme neticesinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesinde görülen 2018/909 Esas, 2018/875 Karar numaralı davada borçlu tarafından ödeme emrine ilişkin gerçekleşen itiraz, 12.12.2016 tarih ve 433 sayılı ödeme emri hukuku aykırı bulunmadığından reddedilmiştir. Ancak idare tarafından amme alacağı tutarının %10’una tekabül eden haksız çıkma zammının tahsiline ilişkin sürecin işletilmediği görülmüştür.
Bu itibarla idarenin haklı bulunduğu ödeme emrine itiraz davalarının takip edilip amme alacağı tutarının %10’una tekabül eden zammın tahsil edilmesi için gerekli sürecin işletilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
Kamu idaresi cevabında; “Tebliğ edilen ödeme emrine itiraz eden borçluların mahkeme kararı ile itirazının haksız bulunması sonucunda amme alacağına eklenmesi gereken %10 haksız çıkma zammının tahsil edilmesi ile ilgili hususlara dikkat edilecektir.” Denilmektedir.
Sonuç olarak Kamu İdaresi cevabında, önerimize uyulacağı ifade edilmiş olsa da bulgu konusu husus, denetim dönemi olan 2018 yılına ilişkin olarak mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Konu, izleyen denetimlerde takip edilecektir.