Karar Künyesi
Belediye şirketi bünyesinde veya özel şirket bünyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işi kapsamında çalışırken 7079 sayılı Kanun (696 sayılı KHK) uyarınca sürekli işçi olarak belediye şirketlerinde işçi statüsüne geçirilenlerin emekli aylığını kazanma tarihi ile emekli edildikleri tarih arasında farklılık bulunduğu tespit edilmiştir.
7079 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 118. Maddesinde “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 24- İl özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından 4/12/2017 tarihi itibarıyla çalıştırılmakta olanlar;
Sınavlarda başarılı olanlar, varsa bu fıkranın (c) bendinde öngörülen davalardan feragat ettiklerini tevsik eden belgeyi ve/veya icra takibine konu alacaktan feragat ettiğine dair icra müdürlüğünden alınacak belgeyi ibraz etmek, bu fıkranın (ç) bendinde öngörülen sulh sözleşmesini ibraz etmek ve aynı fıkrada öngörülen şartları taşımaya devam etmek kaydıyla, sınav sonuçlarının kesinleşmesini müteakip, ek 20 nci madde kapsamındaki şirketlerinde işçi statüsünde topluca işe başlatılır. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde
sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez”
1.1.2018 tarih ve 30288 sayılı RG yayınlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 ve Geçici 24 üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslarda “Geçici 24 üncü Maddenin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Kurum itibarıyla kapsamın belirlenmesi; İşçi statüsüne geçirilme MADDE 41-(2) Bu şekilde işçi statüsüne geçirilenlerin istihdam süresi hiçbir şekilde emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığını kazanma tarihini geçemez.” denilmektedir.
Belediye şirketi bünyesinde veya özel şirket bünyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işi kapsamında çalışırken 7079 sayılı Kanun (696 sayılı KHK) uyarınca sürekli işçi olarak belediye şirketlerinde işçi statüsüne geçirilenlerin istihdam süresi hiçbir şekilde emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığını kazanma tarihini geçemez. Bu tarih itibariyle iş akdinin sonlandırılması gerekir. Örnek olarak kıdem tazminatı ödemeleri üzerinden yapılan incelemede emekli aylığını kazanma tarihi ile emekli edildikleri tarih arasında farklılık bulunan, emekli aylığını kazanma tarihinden sonra emekli edilen personellerin olduğu tespit edilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumunun bildirimlerinde emekli aylığını kazanma tarihinin açık olarak yazılmaması, sigorta gün sayısı ve yaş şartlarının bildirilmesi nedeniyle kontrollerin işçi yoluyla aralıklı yapılması sonucu birkaç günden birkaç aya kadar gecikme yaşanmaktadır.
Sorgulamaların şirket üzerinden değil belediye kanalıyla yapılması mevzuat hükmünün zamanında uygulanması hususunda daha dikkatli olunması gerekmektedir.