Üniversitedeki taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları birbirinden farklı olmasına rağmen cins tashihi işlemlerinin tamamlanmadığı tespit edilmiştir.

Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde cins tashihi; binalar, arazi ve arsalar ile yer altı ve yer üstü düzenlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının, mevcut kullanım şekli dikkate alınarak düzeltilmesi işlemi olarak ifade edilmiştir.

Yönetmelik’in "Cins Tashihlerinin Yapılması" başlıklı 10’uncu maddesine göre kamu idarelerinin mülkiyetlerinde, yönetimlerinde veya kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının birbirine uygun olmaması durumunda, fiili kullanım durumları esas alınarak tapu kayıtlarında cins tashihlerinin yapılması gerekmektedir.

Denetimlerde Üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekilleri ile kayıtlarda belirtilen cinslerinin birbirine uygun olmadığı görülmüştür.

Kamu idaresince enstitü yerleşkesinde bulunan eğitim ve araştırma binalarının arazi mülkiyetlerinin tek parselde bulunduğu, aynı parsel içerisinde yapımı süren ve yapılması


planlanan yeni binalar da bulunmakta olduğundan yapılaşmaların tamamı bitmedikçe cins tashihi yapılmasının teknik açıdan karışıklığa neden olacağı bu yüzden cins tashihi işlemlerinin yapılamadığı, parseldeki yapılaşmalar tamamlandığında taşınmaz malların cins tashihine yönelik başvuru yapılacağı ayrıca orman arazisi üzerinde kalan binaların ilgili mevzuatı gereğince cins tashihi işlemlerinin gerçekleştirilemediği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak; cins tashihinin yapılmaması Üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekillerinin tam olarak anlaşılamamasına neden olmaktadır.

Kararla ilgili sorunuz mu var?