Karar Künyesi
İdarenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazlara ilişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak değerlemelerin yapılmadığı; ilgili taşınmazları ihtiva
eden Yönetmelik’in ekinde yer alan taşınmaz icmal cetvellerinin düzenlenmediği; söz konusu taşınmazların tümünün muhasebe kayıtlarında izlenmediği görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun “Taşınır ve taşınmaz işlemleri” başlıklı 44’üncü maddesinde kamu idarelerinin taşınmazlarının kaydına ilişkin usul ve esasların çıkarılacak yönetmelik ile belirleneceği belirtilmiştir. Buna istinaden 2006/10970 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik çıkarılmıştır.
Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazların kaydına ve icmal cetvellerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.
Taşınmazların Değerleme İşlemlerinin Yapılmaması
İdarenin 2019 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde idarenin mülkiyetinde yer alan taşınmazların değerleme işlemlerinin yapılmadığı dolayısıyla da 250 Arazi ve Arsalar, 251 Yer Altı Ve Yerüstü Düzenleri, 252 Binalar, 500 Netdeğer/Sermaye Hesaplarının gerçek değerleri ile mali tablo ve raporlarda yer almadığı görülmüştür.
Yönetmelik’in “Kayıt ve kontrol işlemleri” başlıklı 5’inci maddesinin 2’nci fıkrasında;
“Ek 1’deki Kayıt Planının “Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar” başlığı altında yer alan taşınmazlar maliyet bedeli üzerinden, bu taşınmazlardan maliyet bedeli belirlenemeyenler ise rayiç değerleri üzerinden kayıtlara alınır. Ancak;
Ek 1’deki Kayıt Planının “Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar” başlığı altında yer alan taşınmazlardan maliyet ve rayiç bedeli belirlenemeyen taşınmazlar,
Ek 1’deki Kayıt Planının “Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar” başlığı altında yer alan taşınmazlardan sadece ekonomik olarak değerlendirmeye konu olanlar ile kamusal ihtiyaçlarda kullanılan taşınmazlar,
Ek 1’deki Kayıt Planının “Orta Malları” başlığı altında yer alan taşınmazlar,
ç) Ek 1’deki Kayıt Planının “Genel Hizmet Alanları” başlığı altında yer alan taşınmazlar,
Bakanlık tarafından iz bedeli ile takip edilmesine karar verilen taşınmazlar,
iz bedeli üzerinden kayıtlara alınır.” denilmektedir.
Mezkur Yönetmelik’in Geçici 1’inci maddesinde ise bahsi geçen 5’inci madde uyarınca yapılması gereken işlemlerin 31.12.2017 tarihine kadar tamamlanması gerektiği ifade edilmiştir.
Ancak idare tarafından mülkiyetinde yer alan taşınmazlara ilişkin mevzuat hükümlerinde belirtilen değerler esas alınarak kayıt yapılmadığı görülmüştür.
Sonuç olarak idarenin mülkiyetinde yer alan taşınmazların, Yönetmelik hükümlerinde belirtilen değerler esas alınarak kayıtlara alınmaması halinin mevzuat hükümlerine uygun olmadığı ve söz konusu durumun mali tabloların doğruluğunu ve güvenilirliğini etkileyebileceği değerlendirilmektedir.
Yönetmelik hükümleri Çerçevesinde Taşınmaz İcmal Cetvellerinin Düzenlenmemesi
İdarenin 2019 yılı hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde taşınmaz kayıtlarının, Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde yapılmadığı, anılan Yönetmelik’in ekinde yer alan taşınmaz icmal cetvellerinin düzenlenmediği görülmüştür.
Yönetmelik’in “Kayıt şekli” başlıklı 7’nci maddesinde; “(1) Kamu idareleri;
Tapu kütüğünde adlarına tescilli olan ve Ek 1’deki Kayıt Planının “Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar” başlığı altında yer alan taşınmazların kaydını Ek 2’deki ‘Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formu’nda,
(Değişik: 3/6/2014-2014/6455 K.) Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan ve Ek 1’deki Kayıt Planının “Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar” başlığı altında yer alan taşınmazlardan sadece ekonomik olarak değerlendirmeye konu olanlar ile kamusal ihtiyaçlarda kullanılanların kaydını Ek 3’teki Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar Formu’nda,
Ek 1’deki Kayıt Planının “Orta Malları” başlığı altında yer alan taşınmazların kaydını Ek 4’teki ‘Orta Malları Formu’nda,
ç) Ek 1’deki Kayıt Planının “Genel Hizmet Alanları” başlığı altında yer alan taşınmazların kaydını Ek 5’teki ‘Genel Hizmet Alanları Formu’nda,
Tapu kütüğünde üçüncü kişiler adına tescilli veya diğer kamu idarelerinin yönetiminde olmakla birlikte irtifak hakkı tesisi, tahsis, kiralama, kullanma izni verilmesi gibi yollarla kullanım hakkı kendilerine verilen taşınmazların kaydını Ek 6’daki “Sınırlı Aynî Haklar ile Kişisel Haklar ve Tahsis Formu’nda”, yer alan bilgileri içerecek şekilde bilgisayarda veya deftere yazarak kaydını tutarlar.
(2) Kamu idarelerinin taşınmaz kayıt ve kontrol işlemleriyle görevli birimlerince hazırlanan bu formlar taşınmaz icmal cetvelleri hazırlanmak üzere mali hizmetler birimine gönderilir. Mali hizmetler birimince bu formlar konsolide edilerek bu Yönetmeliğin ekinde (Ek 7) bulunan örneğe uygun şekilde taşınmaz icmal cetvelleri oluşturulur.”
hükümleri yer almaktadır.
Belediye taşınmazlarının, söz konusu Yönetmelik eki Tapuda Kayıtlı Olan Taşınmazlar Formu'nda, Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar Formu'nda, Orta Malları Formu'nda, Genel Hizmet Alanları Formu'nda, Sınırlı Aynî Haklar ile Kişisel Haklar ve Tahsis Formu'nda yer alan bilgileri içerecek şekilde bilgisayar ortamında veya defterlerde kaydının tutulması ve bu formların esas alınarak taşınmaz icmal cetvellerinin oluşturulması gerekmektedir.
Ancak idareye ait taşınmazlar için söz konusu formların tutulmadığı bu nedenle de Mali Hizmetler Birimince ilgili formların konsolide edilmesi suretiyle taşınmaz icmal cetvellerinin oluşturulmadığı görülmüştür. İdarenin mülkiyetinde yer alan taşınmazların muhasebe kayıtlarının, mevzuat hükümlerinde belirtilen değerler esas alınarak yapılamamasının mali tabloların doğruluğunu ve güvenilirliğini etkileyebileceği değerlendirilmektedir.
İdarenin Mülkiyetinde Olan Bir Kısım Taşınmazın Muhasebe Hesaplarında İzlenmemesi
İdare tarafından taşınmaz değerleme işlemlerinin yapılmaması ve taşınmaz icmal cetvellerinin hazırlanmaması sonucunda tüm taşınmazları ihtiva edecek sağlıklı bir envanterin gerçekleştirilemediği bu suretle de muhasebe hesaplarında yer alan kayıtlı tutarların hangi taşınmaz malların değerinden kaynaklandığı bilgisine ulaşılamadığı ve taşınmazların satılması halinde muhasebe işlemlerinin taşınmazların kayıtlı değeri üzerinden değil de ihalenin sonuçlandırıldığı teklif tutarı üzerinden yapıldığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin (MİBMY) Maddi Duran Varlıkları düzenleyen “Hesap grubuna ilişkin işlemler” başlıklı 187’nci maddesinde maddi
duran varlıkların satılmasına ilişkin olarak; “Amortisman ayrılmış olan varlıkların net değeri, kayıtlı değerden ayrılmış amortismanlar düşüldükten sonra kalan tutardır. Devir ve trampa satış hükmündedir. Maddi duran varlıkların satış işlemleri sırasında; amortismana tabi olanlarda net değeri, diğerlerinde kayıtlı değeri ile satış bedeli arasında fark olması durumunda, öncelikle oluşan olumlu veya olumsuz, ilgili varlık hesabı ve gelir veya gider hesaplarına kaydedilerek satış işlemi muhasebeleştirilir.” denilmektedir.
MİBMY’nin 250 Arazi ve Arsalar Hesabını düzenleyen “Hesabın işleyişi” başlıklı 189’uncu maddesinde; satılan taşınmazların kayıtlı değerleri üzerinden kayıtlardan çıkarılması ve kayıtlı bedel ile satış bedeli arasındaki olumlu/olumsuz farkların 600/630 hesaplarına, satış bedellerinin ise 100 Kasa veya 102 Bankalar hesabına ve ilgili bütçe hesaplarına kaydedileceği belirtilmiştir.
İdareye Tahsis Edilen ve İdarenin Tahsis Ettiği Taşınmazların Envanter Kayıt İşlemlerinin Yapılmaması
Belediyenin mülkiyetinde olan, tahsis ettiği ve tahsis alınan taşınmazlar için detaylı hesap planında yer alan ikinci düzeydeki kodlara uygun tasnif yapılmadığı için düzenlenen mali tabloların 2019 yılı Mahalli İdareler Hesap Planına uygun olmadığı görülmüştür.
27.05.2016 tarih ve 29724 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 187’inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin beşinci alt fıkrasında; “Kamu idaresinin mülkiyetinde olan taşınmazlar, bunlardan diğer kamu idarelerine tahsis edilenler ve kamu idarelerince tahsisli olarak kullanılanlar yardımcı hesaplar itibarıyla izlenir.” hükmü yer almaktadır.
23.12.2014 tarih ve 29214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “Varlıklara İlişkin İlkeler” başlıklı 9’uncu maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde; “i) Kamu idareleri tarafından tahsis edilen ya da tahsisli olarak kullanılan taşınmazlara ilişkin bilgiler dipnotlarda gösterilir.” hükmü yer almaktadır.
Mahalli İdareler Hesap Planında;
250, 251 ve 252 nolu taşınmaz hesap kodlarının ikinci düzeyleri aşağıdaki gibi düzenlenmesi gerekmektedir
Kamu İdaresinin Mülkiyetinde olanlar
Kamu İdaresinin Tahsis Ettiği Taşınmazlar
Tahsisli Kullanılan Taşınmazlar
Belediyenin tahsis ettiği ve tahsisli olarak kullandığı taşınmazların sınıflandırılmak suretiyle yardımcı hesaplarda izlenmediği, bu taşınmazların Belediye mülkiyetinde olan taşınmazlarla birlikte takip edildiği görülmüştür.
Mali tabloların gerçek durumu göstermesi açısından aşağıdaki tablolarda gösterilmiş olan taşınmazların, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile Mahalli İdareler Hesap Planına uygun olarak yardımcı hesap kodları itibariyle izlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.
Tablo 9: Belediyeye Tahsis Edilen Taşınmazlar
Mahallesi
Kurum
Tahsis Edilen Alan
(M²)
Tahsis
Tarihi
Süre
Açıklama
Yaşar Kemal
İzmir Büyükşehir Belediyesi
9.353,94
13.09.2019
25 YIL
Spor Tesisi
Cennetçeşme
İzmir Büyükşehir Belediyesi
397,00
9.02.2015
5 YIL
Semt Merkezi
Yurdoğlu
İzmir Büyükşehir Belediyesi
22.144.97
18.10.2019
25 YIL
Gençlik
Merkezi
Yurdoğlu
İzmir Büyükşehir Belediyesi
6.650,58
19.10.2019
25 YIL
Gençlik Merkezi
Uzundere
Çevre ve Şehircilik İl
Müdürlüğü
4.716,20
3.07.2019
Süresiz
Pazar yeri
Uzundere
Çevre ve Şehircilik İl
Müdürlüğü
50.031,00
16.07.2009
Süresiz
Rekreasyon
alanı
Uzundere
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
40.512,00
16.07.2009
Süresiz
Rekreasyon alanı
Yurtoğlu
İzmir Büyükşehir Belediyesi
140,25
24.10.2016
Süresiz
Futbol Sahası
Karabağlar
Çevre ve Şehircilik İl
Müdürlüğü
5.805,62
8.05.2014
Süresiz
Pazar Yeri
İzmir Büyükşehir Belediyesi
8.07.2013
Tablo 10: Belediyenin Tahsis Ettiği Taşınmazlar (Süresiz)
Mahallesi
Kurum
Arsa M2
Meclis Karar Tarih ve No
Açıklama
Bozyaka
Sağlık Grup Başkanlığı
242,00
09.02.2001-4562/4876
13 nolu Bahçelievler Aile Sağlığı
Bozyaka
İ.B.Ş.B.(itfaiye)
3084,00
02.11.2007-196/2007
İtfaiye
Karabağlar
Sağlık Grup Başkanlığı
876,00
09.02.2001-4563/4877
Çağdaş Kahraman Ana Çocuk Sağlığı
Maliyeciler
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
1070,00
02.10.2003-4791/5206
Mehlika Ribnikar Erkek Yetiştirme Yurdu
Vatan
Kaymakamlık(Müftülük)
610,00
02.08.2012-144/2012
Boş
Devrim
Milli Eğitim Bakanlığı
10875,72
02.05.2018-52/2018
Naci Şensoy Anadolu Lisesi
Kazım Karabekir
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü
4340,15
31.10.1995-3594/3747
Doğan Emültay Spor Tesisi
Bahçelievler
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü
9308,66
31.10.1995-3594/3747
Spor Tesisleri
Bozyaka
Türk Kızılay Derneği
404,35
02.06.2011-142/2011
Boş
Bozyaka
AKUT Arama ve Kurtarma Derneği İşbirliği Protokolüne istinaden
kullanıma bırakılan kısım 1.662,00 m²
9.367,55
03.10.2016-139/2016
Bozyaka Pazar Yeri
Hizmet Binası
Tablo 11: Belediyenin Tahsis Ettiği Taşınmazlar (Süreli)
Mahallesi
Ada /Parsel
Kurum
Meclis Karar Tarih Ve No
Açıklama
Basin Sitesi
13000/2
Başbakanlık(S.H.Ç.E.K)
04.10.2007-181/2007
Ayşe Sevinç Solmaz Aile Danışma Merkezi
Bozyaka
7561/40
İçişleri Bakanlığı (Kaymakamlık)
02.10.2009-91/2009
Kaymakamlık Hizmet Binası
Yeşilyurt
2829/72
Milli Eğitim Bakanlığı
04.11.2014-140/2014
20.11.2014-1272
Şh. Muzaffer Erdönmez İlk Okulu
Kavacik
176/19
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü
09.04.2019-29/2019
Su Kuyusu
Kavacik
119/3
Sağlık Bakanlığı (Halk Sağlığı Müdürlüğü)
03.12.2018-120/2018
Sağlık Evi
Bozyaka
13543/1
Diyanet İşleri Başkanlığı (Karabağlar İlçe Müftülüğü)
02.11.2018-112/2018
Cami Alanı
Limontepe
Kamuya terkli alan
Sosyal Sigortalar Kurumu
08.06.1999-4261/4500
7 Nolu Limontepe Aile Sağlığı Merkezi
Selvili
10652/5
İzmir Büyükşehir Belediyesi
08.01.2015-28/2015
Bölge Otopakı
Sonuç olarak, idare tarafından taşınmaz envanterinin sağlıklı bir şekilde çıkarılması, muhasebe ile taşınmaz bilgi sisteminin entegrasyonunun sağlanması, taşınmaz programı üzerinden taşınmazların kayıtlı değerlerinin açık bir şekilde yer almasını sağlayacak bilgilere yer verilmesi, satışı yapılan taşınmazların kayıtlı değerleri üzerinden kayıtlardan çıkarılması gerekmektedir. Bu durum hem taşınmazların kayıtlı değerleri üzerinden kayıtlarda izlenmesi hem de taşınmazlara yönelik mali nitelikteki işlemlerin mevzuata uygun şekilde yerine getirilmesi açısından önem arz etmektedir.