İlçe sınırları içerisinde bulunan bazı meskenlerin bahçelerine yapı ruhsatı veya yapı tadilat ruhsatı alınmadan açık havuz yapıldığı ve bu havuzlardan emlak vergisi alınmadığı tespit edilmiştir.

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5’inci maddesinde; ‘‘yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir.’’ denilmektedir.

Aynı Kanun’un ‘‘Yapı ruhsatiyesi’’ başlıklı 21’inci maddesinde;


‘‘Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26’ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.

…’’ denilerek İmar Kanunu’nun 26’ncı maddesinde belirtilen istisna dışında 5’inci maddedeki yapı tanımına giren her tesis için yapı ruhsatı alınması gerektiği hükme bağlanmıştır.

Yine İmar Kanunu’nun 32’nci maddesine göre ruhsatsız veya ruhsatına aykırı yapıların masrafları yapı sahibine ait olmak üzere belediyece yıktırılması ve belediye tarafından sorumlular hakkında İmar Kanunu’nun 42’nci maddesinde belirlenen idari para cezalarının ve diğer idari müeyyidelerin uygulanması gerekmektedir.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun ‘‘Bina Tabiri’’ başlıklı 2’nci maddesinde;


‘‘Bu kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.

Bu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanunu’nda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır.

Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.’’ denilmektedir.

Aynı Kanun’un ‘‘Mükellef’’ başlıklı 3’üncü maddesi ise; ‘‘Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.’’ şeklinde hükme bağlanmıştır.

Buna göre binaların bahçelerine yapılan yüzme havuzları bina sayılmaktadır ve emlak vergisine tabidir.

Yapı ruhsatlarına ve projelerine aykırı şekilde yapılan söz konusu yüzme havuzları için Belediye tarafından İmar Kanunu 32 ve 42’nci madde hükümlerinin uygulanmadığı ve emlak vergisi tahakkuk ve tahsilatlarının yapılmadığı tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında; Aynen; ‘‘Belirtilen binaların bahçelerine yapılan yüzme havuzları bina sayılacağından bundan böyle emlak vergisi tahakkuk ve tahsilatlarının yapılmasına başlanacaktır.’’ Denilmektedir.

Sonuç olarak Kamu İdaresince verilen cevapta; belirtilen binaların bahçelerine yapılan yüzme havuzları bina sayılacağından bundan böyle emlak vergisi tahakkuk ve tahsilatlarının yapılmasına başlanacağı belirtilmiştir. Bulgu metninde de belirtildiği üzere yüzme havuzlarının bina olarak değerlendirilerek emlak vergisi tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin yapılıp yapılmadığı takip eden denetimlerde izlenecektir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?