Üniversite tarafından doğrudan temin ve pazarlık usulü için belirlenen limitler kapsamında yapılan alımlarda, 22.01.2002 tarih ve 24648 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen %10 sınırının aşıldığı, bunun için de Kamu


İhale Kurulu'ndan uygun görüş alınmadığı tespit edilmiştir.


Anılan Kanun'un 21’inci maddesinde satın alma usullerinden pazarlık usulü açıklanmış, birinci fıkranın (f) bendinde 2022 yılı için yaklaşık maliyeti 728.072,00 TL’ye kadar olan mal ve hizmet alımlarının bu usulle gerçekleştirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Mezkûr Kanun’un 22’nci maddesinde ise; ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin ile alım yapılabileceği açıklanmış ve ilgili maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde, büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki idarelerin 72.752,00 TL’ye kadar olan ihtiyaçlarının da bu bent kapsamında temin edilebileceği belirtilmiştir.

Aynı Kanun’un 62’nci maddesinde ise; idarelerce uyulması gereken diğer kurallar belirtilmiştir. İlgili maddenin birinci fıkrasının (ı) bendinde, yukarıda bahsedilen 21 ve 22’nci madde için belirtilen limitler kapsamında yapılacak harcamaların yıllık toplamının, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10’unu Kamu İhale Kurulu'nun uygun görüşü olmadıkça aşamayacağı belirtilmiştir.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanun'un 62’nci maddesinin (ı) bendinin nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntılı açıklamalara ise 22.08.2009 tarih 27327 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer verilmiştir. Buna göre; Kanun'un 21’inci maddesinin (f) bendi ve 22’inci maddesinin (d) bendine göre ihtiyaçların temininde, bütçe sahibi olan kamu idarelerinin yıllık bütçelerine bu amaçla konulan toplam ödenek tutarını dikkate almaları, %10 oranını ise mal alımı, hizmet alımı veya yapım işleri için bütçelerine bu amaçla konan yıllık toplam ödenekleri üzerinden her biri için ayrı ayrı hesaplamaları gerekmektedir.

Ayrıca, %10 oranının aşılıp aşılmadığı Üniversite tarafından takip edilmeli, söz konusu oranının aşılacağının anlaşılması halinde Kamu İhale Kurulu'na başvuru yapılmalıdır. Oran aşıldıktan sonra yapılan başvuruların ise Kurul tarafından reddedileceği ifade edilmiştir.

İlgili Tebliğ’in “Başvuru işlemleri” başlıklı 5’inci maddesinde ise; başvuru işlemlerinin ne şekilde yapılacağına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Yapılan incelemede, Üniversite tarafından 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında yapılan hizmet alımlarına ilişkin harcamaların mali yıl içinde mevzuatta belirtilen %10’luk limitin 98.599,67 TL üzerinde Kamu İhale Kuruluna başvuru yapılmaksızın aşıldığı tespit edilmiştir.

Ayrıca, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yapılan doğrudan temin yöntemine göre alımlarda ki küçük bakım onarım harcamalarının da yapım işi olarak değerlendirildiği


(ödenek gider sınıflandırması) bu nedenle de 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında yapılan hizmet alımları aşımında daha yüksek olacağı düşünülmektedir.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 60’ıncı maddesinde “...5’inci maddede belirtilen ilkelere ve 62’nci maddede belirtilen kurallara aykırı olarak ihaleye çıkılmasına izin verenler ve ihale yapanlar hakkında da yukarıda belirtilen müeyyideler uygulanır” denilerek, ihale yetkilisi ile ihale komisyonlarının başkan ve üyeleri ile ihale işlemlerinden sözleşme yapılmasına kadar ihale sürecindeki her aşamada görev alan diğer ilgililerin; Kanun'un temel ilkeleri ve ilgili maddelerde belirlenen kurallara uymasının önemi belirtilmiştir.

Üniversite, mali yıl sonunda ödemelerin yoğunluk kazanması nedeniyle hizmet alımları kapsamında %10'luk sınırın aşıldığının tespit edilemediğini ifade etmiştir.

Sonuç olarak, Üniversite'nin ihtiyaçlarının temini için bu yöntemin kullanılmasında, mevzuatta belirlenen esaslara uygun hareket etmesi gerekmektedir.


Kararla ilgili sorunuz mu var?